Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προειδοποιήσεις Κομισιόν για τη «χρυσή βίζα»

Η «πώληση» διαβατηρίων και βίζας μπορεί να βοηθήσει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην ΕΕ αυξάνοντας τον κίνδυνο για «ξέπλυμα» χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιομηχανία «επενδυτικής μετανάστευσης»

Τα προγράμματα -σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες- που αφορούν την «πώληση» διαβατηρίων και βίζας σε πλούσιους αλλοδαπούς μπορεί να βοηθήσει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ένωση αυξάνοντας τον κίνδυνο για «ξέπλυμα» χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην πρώτη έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν για τη λεγόμενη βιομηχανία «επενδυτικής μετανάστευσης», ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιτρέπει σε πλούσιους ιδιώτες να αγοράζουν υπηκοότητα ή διαμονή στις χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους προγράμματα.

«Παρόλο που είναι νόμιμα, αυτά τα προγράμματα κάποιες φορές λειτουργούν με αδιαφανείς τρόπους και χωρίς επαρκούς ελέγχους σε αυτούς που αποκτούν διαβατήρια και βίζα», ανακοίνωσε η Κομισιόν και προειδοποίησε για τους κινδύνους που τίθενται για ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό προκαλεί «πιθανούς κινδύνους ασφαλείας όπως «ξέπλυμα» χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διαφθορά και διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Στην ΕΕ, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες που πουλούν «χρυσά διαβατήρια» με αντάλλαγμα επενδύσεις που κυμαίνονται από 1 εκατ. έως 2 εκατ. ευρώ.

Είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, πωλούν άδειες διαμονής, ή «χρυσή βίζα», σε αλλοδαπούς που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στις χώρες που τους υποδέχονται, από 15.000 ευρώ -στην Κροατία- έως και πάνω από 5 εκατ. ευρώ – στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Η Κομισιόν δεν έδωσε εκτιμήσεις για τα έσοδα που αντλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν αυτά τα προγράμματα.

Ωστόσο έκθεση των οργανώσεων Global Witness και Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε τον Οκτώβριο ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν περίπου 25 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις σε μία δεκαετία από τη διάθεση με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 6.000 διαβατηρίων και σχεδόν 100.000 αδειών διαμονής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι και τα δύο προγράμματα ενέχουν κινδύνους και υπογράμμισε τις αστοχίες στα προγράμματα της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, που δεν ελέγχουν επαρκώς την προέλευση του πλούτου των ιδιωτών που αγοράζουν την υπηκοότητά τους και δεν επιτρέπουν την εύκολη ταυτοποίησή τους.

Επίσης παρακάμπτουν τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «ουσιαστική» διαμονή σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση υπηκοότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει αδύναμος κρίκος στην ΕΕ, όπου ο κόσμος μπορεί να αγοράζει το πιο ελαστικό πρόγραμμα», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.

Δείτε όλα τα σχόλια