Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Κάθε προσπάθεια για αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία

ΑΜΠΕ

«Η "μη συμφωνία" θα ήταν καταστροφή, και για τους Βρετανούς και για τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους. Άρα θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έως το πρωί της Τρίτης προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια» προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο που προβλέπεται για την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς η Τερέζα Μέι προσπαθεί να βρει να πείσει το κοινοβούλιό της να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης.

«Η "μη συμφωνία" θα ήταν καταστροφή, και για τους Βρετανούς φίλους μας και για τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους, και άρα θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τώρα έως το πρωί της Τρίτης προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το σημαντικό σχέδιο», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι που παραχώρησε από κοινού με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το βράδυ της Τρίτης, η απόρριψή της, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως πολύ πιθανή.

Η Τ.Μέι επιδιώκει να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της «εγγυήσεις» κυρίως για τον προσωρινό χαρακτήρα του ιρλανδικού «backstop», αν αυτή η ύστατη λύση που έχει προβλεφθεί προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, πρέπει να εφαρμοστεί μετά το τέλος μιας μεταβατικής περιόδου.

«Βλέπουμε με την Ντάουνιγκ Στριτ σε τι μπορεί να συνίστανται αυτές οι διευκρινίσεις, που δεν πρέπει να συγχέονται με μια επαναδιαπραγμάτευση, κυρίως σε ό,τι αφορά το backstop», δήλωσε ο ΖΚ Γιούνκερ, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί «στις λεπτομέρειες των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο