Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Συναντήσεις Ζάεφ με Τουσκ - Μογκερίνι / Η Ε.Ε. στηρίζει τη συνταγματική διαδικασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήσεις Ζάεφ με Τουσκ - Μογκερίνι / Η Ε.Ε. στηρίζει τη συνταγματική διαδικασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τις Βρυξέλλες επισκέφτηκε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση των ηγετών των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Aλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ) έπειτα από πρόσκληση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι έξι ηγέτες εξέφρασαν την “ισχυρή υποστήριξη” τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη νομικά δεσμευτική συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι οι εταίροι των δυτικών Βαλκανίων πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να συνεργαστούν για να προωθήσουν τον κοινό στόχο της ένταξης στην Ε.Ε., να εδραιώσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να επενδύσουν σε περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη Φ. Μογκερίνι, ενώ νωρίτερα είδε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ντ. Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter επαναβεβαίωσε την “πλήρη στήριξη της Ε.Ε. στη συνταγματική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί τελικά το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας”, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη “συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών”.

"Εργαζόμαστε σκληρά για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και αναμένουμε αντίστοιχη προσπάθεια από τους Έλληνες εταίρους μας, κάτι για το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία" τόνισε από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL