Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η ενδυνάμωση του ευρώ περνά από την ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ενδυνάμωση του ευρώ περνά από την ενέργεια

Προτάσεις για την ενδυνάμωση του “παγκόσμιου ρόλου” του ευρώ κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. “Έχει έρθει η ώρα για το ευρώ να αναπτύξει περαιτέρω τον παγκόσμιο ρόλο του. Το ευρώ πρέπει να αντικατοπτρίζει τo πολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό βάρος της Ευρωζώνης” δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η χρήση του ευρώ ως προεπιλεγμένου νομίσματος για τις ενεργειακές συμβάσεις που συμφωνούνται μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, καθώς και τιμές αναφοράς σε ευρώ για το αργό πετρέλαιο. "Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως, με μέσο κόστος εισαγωγών 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και με μια ανοιχτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά. Η ενδυνάμωση του ρόλου του ευρώ στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και του εμπορίου θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων όσον αφορά τις διαταραχές στον εφοδιασμό και στην προώθηση της αυτονομίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων” σημείωσε ο επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής έρχονται επίσης σε μια περίοδο που η Ε.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς εμπορικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. “Η προώθηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Ευρώπης για ανοιχτές, πολυμερείς και βασισμένες σε κανόνες παγκόσμιες συναλλαγές και οικονομία. Αυτό έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι πρόσφατες παγκόσμιες τάσεις, η εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων, παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, συνηγορούν υπέρ μιας πιθανής στροφής προς ένα πιο διαφοροποιημένο και πολυπολικό σύστημα πολλών παγκόσμιων νομισμάτων” σημειώνει η Επιτροπή.

Οι συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η αύξηση του μεριδίου των χρεογράφων που εκδίδονται σε ευρώ από ευρωπαϊκές οντότητες και η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών σε ευρώ από τρίτες χώρες, ιδίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου εξωτερικών επενδύσεων.

"Μια ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία αποφέρει σημαντικό δυναμικό για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι των εξωτερικών κλυδωνισμών και καθιστά πιο ανθεκτικό το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι “είναι απαραίτητο να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όχι μόνο για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στο εσωτερικό της Ένωσης, αλλά και επειδή συνιστά σημαντικό έργο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αυτονομίας μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL