Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Ισπανία: Ερωτοτροπίες δεξιάς – φασιστών στη Σεβίλη και “μποϋκοτάζ” Αντικαπιταλιστών στο Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ερωτοτροπίες δεξιάς – φασιστών στη Σεβίλη και “μποϋκοτάζ” Αντικαπιταλιστών στο Podemos

Του Αργύρη Παναγόπουλου 

Στην Ανδαλουσία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί με κάθε τρόπο να φθάσει στην προεδρία της τοπικής κυβέρνησης, ζητώντας τη συνεργασία των “Πολιτών” και υπόσχεται θώκους στην τοπική κυβέρνηση στους φασίστες του Vox, ενώ οι “Πολίτες” του Ριβέρα φαίνεται να βολιδοσκοπούν τις πιθανότητες στήριξης μιας τοπικής κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών, μετά τις προτροπές του “φίλου” Μακρόν και άλλων Ευρωπαίων μετριοπαθών πολιτικών να κλείσουν τον δρόμο των φασιστών του Vox στην τοπική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η Αριστερά δεν θα ψήφιζε ποτέ μαζί με το Λαϊκό Κόμμα και τους φασίστες μια απευθείας πρόταση μορφής στην τοπική κυβέρνηση που θα είχε επικεφαλής σοσιαλιστή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Ανδαλουσίας άνοιξαν τους Ασκούς του Αιόλου και μέσα στο Podemos, γιατί τα αρνητικά αποτελέσματα του ενωτικού ψηφοδελτίου “Εμπρός Ανδαλουσία” και η προτροπή του Ιγκλέσιας και του Γκαρθόν για ένα “αντιφασιστικό φράγμα” φαίνεται να οδηγεί τους Αντικαπιταλιστές του Podemos σήμερα στην γωνία και αργότερα ίσως στην... εξώπορτα.

Οι Αντικαπιταλιστές, στους οποίους ανήκει η επικεφαλής του “Εμπρός Ανδαλουσία” Ροντρίγκεθ, ο επικεφαλής του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ουρμπάν και αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των σχημάτων της αλλαγής, αποφάσισαν τη Δευτέρα το βράδυ να μην συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων στο κοινοβούλιο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Ο Ιγκλέσιας πάντως μπροστά στον κίνδυνο πρόωρων εκλογών ζήτησε από τα τέλη Νοεμβρίου από το Podemos να προετοιμαστεί για κάθε απρόοπτο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, περιφέρειες και δήμους, και στις ευρωεκλογές, που ολοκληρώθηκαν με τη νίκη των υποψηφίων της τάσης του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν.

Ο Σάντσεθ μετά τα αποτελέσματα στην Ανδαλουσία κατέστησε σαφές ότι “η κυβέρνησή μου θα προωθήσει ένα ευρωπαϊκό και ανανεωτικό σχέδιο για την Ισπανία”, εκτιμώντας ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση είναι θετική για την χώρα, παρά το γεγονός ότι η απώλεια 400 χιλιάδων ψήφων στην Ανδαλουσία έχει δημιουργήσει εφιάλτες σε ολόκληρο το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τη Δευτέρα έκλεισαν οι λίστες για τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και στις 13 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες, ενώ οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 20 Δεκεμβρίου. Για τη θέση των επικεφαλής των ψηφοδελτίων χρειάζονται 1.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας και για την υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια 500 υπογραφές. Οι υπογραφές θα πρέπει να συγκεντρωθούν έως τις 10 Δεκεμβρίου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη σημαντική υποψηφιότητα για την θέση του υποψήφιου πρωθυπουργού, εκτός από αυτή του Ιγκλέσιας, είχε οδηγήσει τη συμμετοχή μόλις στις 16% στις προηγούμενες προκριματικές εκλογές, αφού όλοι είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Για τη διαμόρφωση των ευρωψηφοδελτίων συμμετείχε το 9,7% και αυτών της Μαδρίτης το 11,8% του κόμματος, με τον υπεύθυνο της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων Πάμπλο Μπουστιντούι να παίρνει το 72% για να οδηγήσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος καταφέροντας μια μεγάλη νίκη της ευρωπαϊστικής τάσης του Podemos έναντι των Αντικαπιταλιστών.

Οι Αντικαπιταλιστές από την πλευρά τους ζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ την ακύρωση των προκριματικών εκλογών γιατί θεωρούν ότι “αυξάνουν την δυσαρέσκεια και τις εσωτερικές τριβές” και τροφοδοτούν “μια αδράνεια αυτοκτονίας”, ενώ αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια “επείγουσα κριτική συζήτηση” και “ευθύνη” για την οργάνωση ενός χώρου με τα κοινωνικά κινήματα και τις πολιτικές δυνάμεις της αλλαγής “με υπομονή και δημοκρατική και συμμετοχική μέθοδο”. Για τους Αντικαπιταλιστές είναι “ο μοναδικός τρόπος να οικοδομηθεί ένας αλληλέγγυος, δημοκρατικός και αυτοοργανωμένος πόλος απέναντι στον φόβο και στην έλλειψη αλληλεγγύης του μπλόκου εξουσίας και του νέου Vox”. Οι ίδιοι δεν φαίνεται να βλέπουν διαφοροποιήσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκτιμώντας ότι “υπάρχει μόνο μια εναλλακτική λύση και είναι το μπλοκ της αλλαγής με την πιο ευρεία έννοια απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που οι πολιτικές του γέννησαν αυτά τα τέρατα, αλλά αυτή η εναλλακτική λύση θα πρέπει να σταματήσει να κοιτά στο εσωτερικό της και να οικοδομηθεί με δημοκρατικό και ενωτικό τρόπο”.

Η αυτοκριτική των Αντικαπιταλιστών για τα αποτελέσματα της Ανδαλουσία περιορίζεται στην “καλή δουλειά” της Ροντρίγκεθ, που ανήκει στην τάση τους, αλλά που “δεν είχε ένα καλό αποτέλεσμα”.

Στην πράξη οι Αντικαπιταλιστές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική του Ιγκλέσιας, του Γραρθόν, του Unidos Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς που ζητούν στην ουσία τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού μετώπου και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ανέτρεψε τον Ραχόι και έφερε στην κυβέρνηση τον Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι “αποτελεί τεράστιο λάθος και απόδειξη ανευθυνότητας να τίθεται πρώτα το συμφέρον ενός τμήματος από τα γενικά συμφέροντα όταν παίζεται το μέλλον της πλειοψηφίας των εργαζομένων”.

Για το λόγο αυτό “το καλύτερο είναι να μην συμμετέχουμε στις προκριματικές εκλογές, γιατί με την δύσκολη πολιτική κατάσταση πρέπει να σταματήσουμε και να συζητήσουμε και όχι να διατηρήσουμε την ίδια δυναμική και γενική κατεύθυνση που έχει η ηγεσία του Podemos και που θα μας οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα”.

To Unidos Podemos, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια ετοιμάζονται να δώσουν το Μάιο τη μάχη της επανεκλογής των δημοκρατικών και προοδευτικών δημοτικών αρχών, των “Δήμων της Αλλαγής”, στους οποίους έχουν πολλές φορές τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες στηρίζουν τους σοσιαλιστές. Το Unidos Podemos και κυρίως ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να θυσιάσουν στο βωμό του σεκταρισμού την εμπειρία των δημοτικών αρχών της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και της Ζαραγκόθα και τόσων άλλων μεγάλων δήμων και μάλιστα σε μια περίοδο που το φάντασμα του φασισμού βγήκε από το μαυσωλείο του Φράνκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL