Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Ιταλία, Brexit και εμβάθυνση της ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου Ντ. Τούσκ και Ζ. Κ. Γιουνκέρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία, Brexit και εμβάθυνση της ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου Ντ. Τούσκ και Ζ. Κ. Γιουνκέρ

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το Δεκέμβριο, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και να υιοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξετάζει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων παντού στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

 Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι εξετάστηκε συνοπτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Όπως είπε, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα», με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας, που κατατέθηκε προχθές. «Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα. «Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι' άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισεκ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.

 Επιπλέον, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από 4-6 χώρες περαιτέρω διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, αλλά αυτό, είπε δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα, αλλά απλώς ότι η Επιτροπή έχει κάποια ερωτηματικά.

 Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου (2021-2027), ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είπε ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.

 Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία να δημιουργηθεί μια «ισότιμη εταιρική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. «Πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την Αφρική», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Τυνησία και τον Ιανουάριο το Μαρόκο. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συνεργασία της ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου και του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική και παράλληλα εκφράζεται "ικανοποίηση" για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για μια "νέα συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας".-

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση θα παραδοθεί σήμερα το βράδυ από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στον ιταλό υπουργό οικονομικών, Τζοβάνι Τρία

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση, με τις παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, θα παραδοθεί σήμερα το βράδυ από τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον ιταλό υπουργό οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, κατά την συνάντησή τους στην Ρώμη, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

 «Η επιστολή αυτή δεν μας ανησυχεί», τονίζει στο μεταξύ ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Ο προϋπολογισμός μας έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο μόνος για να εγγυηθούμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. Θα το εξηγήσουμε κατά την συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ντ. Τουσκ: Πιο κοντά σε μια συμφωνία για το Brexit, χωρίς όμως ακόμα ικανοποιητική προόδο

"Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ. Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και μια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό απ' ό,τι λογικό". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε "έτοιμος" να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαιώσει πως έχει σημειωθεί "αποφασιστική πρόοδος", σημειώνοντας όμως ότι αυτή η πρόοδος δεν υπάρχει ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε μεταξύ των "27", ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον έρθει το αίτημα αυτό από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίο θα το δεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο της "μη συμφωνίας" είναι "επικίνδυνο" τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου θα εφαρμοστεί προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL