Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ουγγαρία: Προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις κυρώσεις του Ευρωκοινοβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουγγαρία: Προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις κυρώσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Πρροσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο άνοιξε χθες τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βουδαπέστης, η οποία κατηγορείται ότι αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, Γκεργκέλι Γκούλιας, «η κυβέρνηση θα αποφασίσει τη Δευτέρα τις συγκεκριμένες νομικές δράσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ είναι «η πιο πιθανή» επιλογή.

Η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (48 ευρωβουλευτές απείχαν), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.

Όμως «βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων όλων των παρόντων», εκτίμησε ο Γκούλιας. Η Βουδαπέστη διευκρίνισε ότι ανέπτυξε το επιχείρημα αυτό σε επίσημη επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα του τρόπου υπολογισμού του ορίου των δύο τρίτων τέθηκε πριν από την ψηφοφορία στη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, το οποίο επιβεβαίωσε την παράδοση που εφαρμόζεται στο ημικύκλιο να μην θεωρείται η αποχή ως έκφραση ψήφου.

«Οι αμφιβολίες όσον αφορά αυτό το κρίσιμο σημείο θέτουν υπό αμφισβήτηση το σύνολο της διαδικασίας», εκτιμά ωστόσο η Βουδαπέστη στην επίσημη επιστολή της, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και φανερή παραβίαση ουσιωδών διαδικαστικών κανόνων».

Η Πολωνία, που αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας διαδικασίας υπό το άρθρο 7 (με πρόταση της Επιτροπής), ανακοίνωσε ότι θα προβάλει το βέτο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, σε μια ψηφοφορία χωρίς προηγούμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε το άρθρο 7, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας.

Συγκερκιμένα, η Ουγγαρία κατηγορείται ότι περιφρονεί τις ελευθερίες και τις αξίες της ΕΕ για τον Τύπο, τα πανεπιστήμια, κατά των μειονοτήτων και των μεταναστών, και στον τομέα της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, κατηγορίες τις οποίες αμφισβητεί ο Ορμπάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL