Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Ακροβασίες εθνικιστών στα Σκόπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροβασίες εθνικιστών στα Σκόπια

Ακροβατώντας μεταξύ της ακραίας εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του και της φιλοευρωπαϊκής τάσης, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τους οπαδούς του να πράξουν "κατά συνείδηση" σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας μεν ένα βήμα πίσω, αλλά κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι υπέρ του μποϊκοτάζ του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου. Η εθνικιστική πτέρυγα ζητούσε να υπάρξει απόφαση του κόμματος υπέρ της αποχής, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες, και μάλιστα με θετική διάθεση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του δημοψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της χώρας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον κίνδυνο απομόνωσης του κόμματος από τον διεθνή παράγοντα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «Ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά, καθώς μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ -ο οποίος θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%. Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί το ζητούμενο και για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που επισκέπτονται διαδοχικά τα Σκόπια προτρέποντας τους πολίτες να εγκρίνουν τη συμφωνία, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στη ίδια κατεύθυνση πιέζουν ο αμερικανικός παράγοντας και το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια και επισήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν συμβιβασμό που ανοίγει την πόρτα για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων προχθές το βράδυ, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι  επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία -όπως είπε- αλλάζει το όνομα της χώρας και το σύνταγμά της, ενώ αμφισβητεί την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας. "Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί βήμα προόδου, αλλά ένα βήμα προς την άβυσσο, που θέτει τα Σκόπια υπό την ομηρεία της Αθήνας υποστήριξε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE. Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι (που διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον Νίκολας Γκρούεφσκι) εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ζάεφ, τον οποίο προκάλεσε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας πως έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα "ακριβό παιχνίδι στα χέρια ανηλίκων".

Βαλκανικές καραμπόλες

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι το ντιμπέιτ θα μπορούσε να γίνει εφόσον ο Μίτσκοσκι θα έπαιρνε ξεκάθαρα θέση υπέρ της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες. "Το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το μέλλον της χώρας" δήλωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια και τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Θάτσι προέτρεψε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν στην κάλπη, κάνοντας λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι κατά του τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολιτικό και διπλωματικό παζάρι μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα κεντρικά Βαλκάνια, ακόμα και με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου. Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα έδινε περαιτέρω ώθηση στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL