Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Η καταδίκη της νεοναζί να είναι μόνο μια αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Η καταδίκη της νεοναζί να είναι μόνο μια αρχή

Ήταν ο περιπτεράς Μέμετ Κούμπασικ, ο ανθοπώλης Ενβέρ Ζίμζεκ, ο ράφτης Αμπντουραχίμ Ουζούντορου, οι μανάβηδες Σουλεϊμάν Τασκουρπού και Χαμπίλ Κιλίτς, ο εργάτης Μεμέτ Τουργούτ, ο σουβλατζής Ισμαήλ Γιασάρ, ο κλειδαράς Θόδωρος Βουλγαρίδης, ο καφετζής Χαλίτ Γιοζγάτ, η αστυνομικός Μισέλ Κίζεβετερ. Ονόματα που δεν επιτρέπεται να ξεχαστούν. Τα ονόματα εννιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς και μιας Γερμανίδας αστυνομικού, άνθρωπων της διπλανής πόρτας, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους. Από τις σφαίρες μιας ναζιστικής συμμορίας, όπως αποδείχθηκε, με πολλά χρόνια καθυστέρηση και μετά από 437 μέρες ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο του Μονάχου.

“Η δίκη του αιώνα”, όπως χαρακτηρίστηκε στη Γερμανία, κράτησε τη χώρα με κομμένη την ανάσα. Τους πρώτους μήνες, τουλάχιστον. Πρωτίστως, επειδή όταν άρχισε το 2013, όλοι είδαν να ξετυλίγεται το κουβάρι της δολοφονικής δράσης της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU (Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα), χωρίς να πιστεύουν στα μάτια τους. Επί δεκατρία ολόκληρα χρόνια τρία(;) άτομα, ενταγμένα στη νεοναζιστική “σκηνή”, τα οποία ζούσαν στην παρανομία και θεωρητικά τα παρακολουθούσε η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, κατάφεραν ανενόχλητα να σκοτώνουν ανθρώπους, μόνο και μόνο λόγω της καταγωγής τους, να ληστεύουν τράπεζες, να κάνουν βομβιστικές επιθέσεις. Επί δεκατρία χρόνια δεν πέρασε από το μυαλό των διωκτικών αρχών να αναζητήσουν τους δράστες στο χώρο της ακροδεξιάς, αντιθέτως τους έψαχναν στο περιβάλλον των θυμάτων, ταλαιπωρώντας τους συγγενείς τους. Επί δεκατρία χρόνια πλήρωναν πράκτορες για να εισχωρήσουν σε νεοναζιστικούς πυρήνες- κι αυτοί είτε δεν κατάλαβαν τίποτε, είτε αποσιώπησαν τα όσα διαπίστωσαν, είτε ενημέρωσαν τις υπηρεσίες -εργοδότες τους κι αυτές ολιγώρησαν.

Η καταδίκη...

Μετά την ετυμηγορία της Τετάρτης οι συγγενείς των θυμάτων ξέρουν ότι η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Καταδίκασε σε ισόβια τη μοναδική επιζήσασα από το δολοφονικό τρίο, την Μπεάτε Τσέπε, ως ισότιμη συνεργό των δύο συνοδοιπόρων της που αυτοκτόνησαν, αν και δεν κράτησε ποτέ η ίδια το πιστόλι. Μάλιστα, τo δικαστήριο της στέρησε το δικαίωμα να ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή της μετά από 15 χρόνια λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των πράξεών της.

Αλλά το δικαστήριο δίκασε θεωρώντας δεδομένη την εκτίμηση των ανακριτών ότι για τις ρατσιστικές δολοφονίες ήταν υπεύθυνοι μόνο οι τρεις, ότι ο πυρήνας της NSU δεν είχε άλλα μέλη και συμπαραστάτες.

...και τα ερωτήματα

Η πιθανότητα όντως να ισχύει κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή και τόσο η Αριστερά όσο και οι Πράσινοι επιμένουν, μιλούν για “ελλιπή διαλεύκανση”. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλοί γνωστοί νεοναζί έκαναν επί πέντε χρόνια ανενόχλητοι -αλλά “μαζεμένοι”- την εμφάνισή τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, κυρίως για να συμπαρασταθούν σε έναν ομοϊδεάτη τους συγκατηγορούμενο της Τσέπε, που προμήθευσε το φονικό τρίο με το όπλο του εγκλήματος. Επιπλέον, μια σειρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Γιατί, για παράδειγμα, οι δολοφόνοι επέλεξαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους; Για δύο από αυτούς υπήρχαν ενδείξεις ότι είχαν αντισταθεί στη χυδαιότητα κάποιων άλλων νεοναζί. Ή ποιο ρόλο έπαιξαν στα εγκλήματα οι στρατολογημένοι από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθούν τους Τσέπε και σία; Μήπως, τέλος, η αλυσίδα του ακροδεξιού τρόμου θα μπορούσε να είχε κοπεί νωρίτερα, εάν η αστυνομία αξιοποιούσε τις όποιες πληροφορίες είχαν για τους ακροδεξιούς πυρήνες οι υπηρεσίες κάθε κρατιδίου, που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους; Και επρόκειτο για ανικανότητα ή για αυτό που κατηγορείται συχνά, ότι δηλαδή “είναι τυφλή από το δεξιό μάτι”;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL