Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ευρώπη / Ευρώπη: Με όχημα το προσφυγικό επελαύνει η νέα Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη / Ευρώπη: Με όχημα το προσφυγικό επελαύνει η νέα Δεξιά

Το είπαν “καλοκαιρινή επιθεώρηση”, το είπαν “καραγκιοζιλίκι”, το είπαν “κοκορομαχία για την εξουσία και όχι για την ουσία”. Καλή κουβέντα δεν βρήκε κανείς να πει για τη σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου για τους βαυαρέζικης έμπνευσης τρόπους μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Γερμανία, που κόντεψε να διαλύσει την κυβέρνηση και προκαλεί κλυδωνισμούς στην Ευρώπη. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τελικά μεταξύ των δύο “μονομάχων”, της Χριστιανοδημοκράτισσας (CDU) καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, και του τρίτου κυβερνητικού εταίρου SPD μπορεί να σώζει προσωρινά τη συνοχή αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού, που μόλις συμπλήρωσε τρεις μήνες στην εξουσία. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η συνοχή, αφού η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Μέρκελ φάνηκε ότι είναι εκβιάσιμη από την ίδια της την πολιτική οικογένεια, ενώ κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Κι αν η επιβίωση της γερμανικής κυβέρνησης στη σημερινή της μορφή είναι θέμα που απασχολεί πρωτίστως τους Γερμανούς, οι παράπλευρες συνέπειες από την εφαρμογή ή μη αυτού συμβιβασμού αφορούν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπακάλικα οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι θα κρατούν σε καθεστώς τράνζιτ τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα με την Αυστρία και έχουν καταγραφεί και ζητήσει πολιτικό άσυλο σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. - και θα τους επαναπροωθούν.

Πώς ακριβώς θα ρυθμιστεί το καθεστώς τράνζιτ δεν έχει διευκρινιστεί -επισήμως δεν θα πρόκειται για κέντρα κλειστού τύπου, επειδή τα στήλωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες- όπως δεν έχει διευκρινιστεί πού θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δουβλίνου -που δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί-, θα πρέπει να τους δέχονται κυρίως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου καταγράφεται η πλειονότητα των νεοεισερχόμενων. Ωστόσο, το Δουβλίνο δεν λειτουργεί -είναι άλλωστε παράλογο υπό τις σημερινές συνθήκες- οπότε ο Ζέεχοφερ προσπαθεί πρώτον να πείσει τους Αυστριακούς να τους παίρνουν πίσω, με μηδενική επιτυχία, και δεύτερον να συνάψει διμερή συμφωνία με την Ιταλία, η οποία δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχάς με την Άνγκελα Μέρκελ σε μια προσπάθεια να τη στηρίξουν έναντι της επέλασης από τα δεξιά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου δεν θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Επί της ουσίας, όμως, η επέλαση της Δεξιάς δεν ανακόπηκε. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι οι λίγες χιλιάδες νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε. το 2018. Το θέμα είναι, πρώτον, να σταλεί ένα μήνυμα σε όσους ανθρώπους τρέχουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία και την πείνα ότι η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της. Γι' αυτό και ενισχύεται η Frontex στα εξωτερικά σύνορα, γι' αυτό Μάλτα και Ιταλία κάνουν δύσκολη τη ζωή των ναυαγοσωστών στη μεσόγειο, γι' αυτό και συμφώνησαν Αυστρία και Γερμανία να πιέσουν ώστε να κλείσει ερμητικά ο βαλκανικός διάδρομος.

Και δεύτερον, να πλασαριστούν οι δυνάμεις της νέας Δεξιάς -από τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι, μέχρι τον Κουρτς και τον Ζέεχοφερ- ως αυτές που επιβάλλουν τις “αξίες” τους στην Ε.Ε., προσφέροντας τάχα στους “δικούς τους” πολίτες “νόμο και τάξη” - και αγνοώντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με βάση την αλληλεγγύη. Συνεπώς, ο συμβιβασμός του Βερολίνου σε συνδυασμό με το πνεύμα του Βίσεγκραντ, που έχει επικρατήσει και στην Αυστρία και την Ιταλία, κάνει κακό στην Ευρώπη - για να μη μιλήσουμε καν για τους πρόσφυγες, που φαίνεται πως δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL