Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαζική έξοδος γιατρών από Βουλγαρία και Ρουμανία

Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αναζητώντας ασφαλή επαγγελματική στέγη στο εξωτερικό

Ανησυχητικό είναι πλέον, το φαινόμενο της μαζικής “μετανάστευσης” ιατρικού προσωπικού από τις δύο χώρες, που αναζητεί επαγγελματική στέγη στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι η δυσλειτουργία και η αδυναμία, σε οριακό βαθμό πλέον, παροχής βασικών ιατρικών υπηρεσιών από τα εθνικά συστήματα υγείας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Τα στοιχεία των τελευταίων ετών, πιστοποιούν την αποψίλωση από εξειδικευμένο προσωπικό του συστήματος υγείας της Ρουμανίας, όπου μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως περίπου 14.000 Ρουμάνοι γιατροί και 50.000 νοσηλευτές έχουν εγκαταλείψει την χώρα για να εργαστούν αλλού. Υπολογίζεται επίσης, πως 450 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές, μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Βουλγαρία, σε αναζήτηση εργασίας εκτός των Βαλκανικών χωρών.

Το φαινόμενο αυτής της μαζικής εξόδου, οφείλεται αφενός στην αναζήτηση καλύτερων χρηματικών αποδοχών και αφετέρου στο δυσλειτουργικό σύστημα υγείας των δύο χωρών, όπου αναγκάζεται το ιατρικό προσωπικό να εργάζεται με βασικές ελλείψεις εξοπλισμού και υπέρογκες υπερωρίες.

ΠΗΓΗ: DW

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο