Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σε αναζήτηση κοινού εδάφους η «μίνι σύνοδος κορυφής» για το μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναζήτηση κοινού εδάφους η «μίνι σύνοδος κορυφής» για το μεταναστευτικό

Θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Στόχος της άτυπης συνόδου κορυφής των 16 ηγετών ευρωπαϊκών χωρών στις Βρυξέλλες ήταν η γεφύρωση του χάσματος για το μεταναστευτικό στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ενδεικτικό του κλίματος, είναι το γεγονός ότι την παραμονή της εν λόγω συνάντησης, οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η νέα κυβέρνηση καταφέρθηκε εναντίον της «αλαζονείας» του Εμ.Μακρόν μετά την πρότασή του για «κλειστά κέντρα» μεταναστών στις χώρες πρώτης άφιξης (Ελλάδα και Ιταλία κυρίως).

Ελλάδα: Αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου, δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση, διατυπώνοντας τις πάγιες θέσεις της, με έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου και με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να τονίσει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

«Η κατάσταση έχει κινδύνους», σημείωνε διπλωματική πηγή στην ΕΕ, διότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση «θα κλείσουν εθνικά σύνορα και συνεπώς θα αμφισβητηθεί ο χώρος Σένγκεν και συνεπώς η ΕΕ».

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία είναι οι χώρες της άτυποης συνόδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

«Δυστυχώς λίγες ελπίδες έχω για ένα σημαντικό αποτέλεσμα», παραδέχθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ.

Να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μονομερών αποφάσεων θέλουν οι Βρυξέλλες

Στόχος των Βρυξελλών είναι να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μονομερών αποφάσεων, όπως η απόφαση της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες, όπως το Aquarius πριν από λίγο καιρό και τώρα το Lifeline με τους 230 μετανάστες το οποίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Προσχέδιο της Κομισιόν για τη σημερινή σύνοδο περιείχε επίσης λίστα μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μεταξύ των οποίων οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ΕΕ, αντί να παραμείνουν στη χώρα μέσω υποδοχής περιμένοντας την απόφαση για την περίπτωσή τους.

Ωστόσο το ίδιο κείμενο αναφερόταν και στις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, και στην ανάγκη να μπορούν να σταλούν σ' αυτές τα άτομα που έχουν ή θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί εκεί.

Το σημείο αυτό προκάλεσε την οργή της Ρώμης, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο. Ωστόσο η Ά.Μέρκελ «ξεκαθάρισε τα πράγματα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας πως η Ιταλία δεν θα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί προκαθορισμένα μέτρα.

Γαλλία και Ισπανία για "κλειστά κέντρα" στο ευρωπαϊκό έδαφος, αντιδράσεις του ακροδεξιού Σαλβίνι

Από την άλλη, Γαλλία και Ισπανία αναμένεται να προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος» εφοδιασμένα με «ευρωπαϊκά μέσα», όπου οι μετανάστες θα περιμένουν να εξεταστεί η περίπτωσή τους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν.
«Αν η γαλλική αλαζονεία σκέφτεται να μετατρέψει την Ιταλία σε προσφυγικό καταυλισμό για όλη την Ευρώπη, δίνοντας ίσως μερικά ευρώ για πουρμπουάρ, πλανάται εντελώς», απάντησε ο ακροδεξιός Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μ.Σαλβίνι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό απάντησε πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών διότι είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο».

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, «είναι βασισμένος σε μια λογική "έκτακτης ανάγκης. Η Ιταλία επιθυμεί να αντιμετωπίζει το προσφυγικό με τρόπο διαρθρωτικό».

«Πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων αναμένεται να βρεθεί επιπλέον, στο επίκεντερο της σημερινής συνάντησης όπως το ενδεχόμενο για κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός της ΕΕ, ενώ στην ατζέντα των 16 θα βρεθεί και η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή «λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 28ης-29ης Ιουνίου.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση σε επίπεδο των 28 κρατών μελών επί ενός συνολικού πακέτου για τα μεταναστευτικά ζητήματα» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λίβανο.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη μίνι σύνοδο κορυφής.

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον -δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν.

» Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» αναφορικά με την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση έντοπίζονται κυρίως στη δυτική μεσόγειο.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ πριν την άτυπη σύνοδο.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία hotspot και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

DW: Χώρα μαζικής καταγραφής προσφύγων η Αλβανία;

Εν το μεταξύ, στο σενάριο να γίνει η Αλβανία τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Αλβανία ενδέχεται να γίνει τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, μιας και βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ.

«Η Frontex θα μπορούσε να συνοδεύει στην Αλβανία τα σκάφη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χρυσή τομή για την καγκελάριο Μέρκελ, τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής φέτος στην ΕΕ έχουν φτάσει μόλις 41.000 μετανάστες και πρόσφυγες

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρ.Δούρου: Φαινόμενο με σοβαρές ανθρωπιστικές διαστάσεις το μεταναστευτικό

Αν. Μέρκελ: Δεν αναμένουμε άμεσα συνολικές λύσεις για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για την Άτυπη Συνάντηση εργασίας για τη μετανάστευση και το άσυλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL