Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Σάντσεθ: Εκλογές το 2020 και κοινωνική ατζέντα με Unidos Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάντσεθ: Εκλογές το 2020 και κοινωνική ατζέντα με Unidos Podemos

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Επιδιώκω να εξαντλήσω τη θητεία και να κάνουμε εκλογές το καλοκαίρι του 2020, έτσι κι αλλιώς έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα”, τόνισε ο Σάντσεθ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Ο Σάντσεθ στοχεύει σε μια νέα σχέση του ισπανικού κράτους με τις Περιφέρειες – Αυτονομίες, ξεκινώντας με την μεταφορά σε φυλακές της Καταλωνίας των φυλακισμένων πολιτικών και ακτιβιστών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και των στελεχών της ΕΤΑ σε φυλακές στην Χώρα των Βάσκων, σε ενώ κατέστησε σαφές ότι προέχει η κοινωνική ατζέντα, όπως “να εγγυηθούμε το δημόσιο σύστημα συντάξεων με αξιοπρεπείς συντάξεις”, να προχωρήσει στον εξορθολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλειας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη μεταρρύθμιση του Ραχόι και να δρομολογήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα αναζητήσει τρόπους περιορισμού ή κατάργησης της συνεισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί στις αρχές Ιουλίου με τον νέο πρόεδρο της Καταλωνίας Τόρα.

Πολλά κοινά με το Unidos Podemos

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην βουλή θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα κόμματα που στήριξαν την πτώση του Ραχόι και κυρίως την Αριστερά. “Συμπίπτουμε σε μερικούς βασικούς στόχους με το Podemos… και κυρίως στην κοινωνική ατζέντα και την δημοκρατική αναγέννηση”, σημείωσε ο Σάντσεθ.

Σε ότι αφορά την κατάργηση του αντιδημοκρατικού ”Νόμου Φίμωτρο” και τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, με άξονα το πρεκαριάτο και τις διαφορές των αποδοχών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, ο Σάντσέθ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία στη βουλή.

Την ίδια στιγμή στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος για τη διαδοχή του Ραχόι, με δύο υπερσυντηρητικές πρώην υπουργούς του, τις Κοσπεδάλ και Σάενθ Ντε Σανταμαρία, να ελπίζουν να πάρουν τα ηνία της ισπανικής δεξιάς.

Ενωμένη Αριστερά: το 76,6% υπέρ κοινής καθόδου με Podemos, Equo

Η βάση της Ενωμένης Αριστεράς εκφράστηκε θετικά στην κοινή κάθοδο του κόμματος με το Podemos και το Equo στις εκλογικές αναμετρήσεις στους δήμους, τις περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2019, καθιστώντας σαφές ότι η ενότητα των αριστερών δυνάμεων αποτελεί στρατηγικό στόχο της οργάνωσης που ηγείται ο Γκαρθόν.

Στις εσωτερικές διαδικασίες της Ενωμένης Αριστεράς ψήφισε το 42,2% των μελών της, 12.449 από τα 29.510 μέλη της, με 9.539 μέλη ή το 76,6% να ψηφίζει υπέρ της κοινής καθόδου, ενώ 2.574 μέλη ή το 20,68% ψήφισε κατά και 336 μέλη ή το 2,7% απείχε.

Μοναχικές διαδρομές από το κόμμα του Γιαμαθάρες

Το νέο κόμμα του πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Γιαμαθάρες και του πρώην δικαστικού Γκαρθόν Actùa - “Πράξη” σχεδιάζει να κατέβει μόνο του ή σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, και κυρίως τις δημοτικές εκλογές, δηλαδή εκτός της συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων Podemos, Ενωμένη Αριστερά και Equo.

H “Πράξη” εκτιμά ότι η Ενωμένη Αριστερά “θα διαλυθεί” μέσα στο Podemos, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο. Ο Γιαμαθάρες παραμένει εκπρόσωπος της συνιστώσας της Ανοικτής Αριστεράς μέσα στο σχήμα της Ενωμένης Αριστεράς και έχει τοποθετηθεί εναντίον του συντονιστή της Γκαρθόν για τη στενή συνεργασία της Ενωμένης Αριστεράς με το Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL