Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ισπανία θα δεχθεί τελικά το πλοίο Aquarius με τους 629 μετανάστες

ΑΜΠΕ

Ιταλία και Μάλτα, αρνήθηκαν να ανοίξουν τα λιμάνια τους στο πλοίο - Με απόφαση Πέδρο Σάντσεθ, το πλοίο θα γίνει δεκτό στη Βαλένθια

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με το πλοίο «Aquarius», που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee και μετέφερε 629 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης. Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παρέμενε σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Η Ιταλία επέλεξε τελικά να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό

Η Ρώμη δεν έπετρψε στους 629 μετανάστες και πρόσφυγες να αποβιβασθούν σε κάποιο από τα λιμάνια της. Είναι απόφαση που έλαβε προσωπικά ο νέος υπουργός Eσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι και γραμματέας της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι ζητά από την Μάλτα να δεχθεί το πλοίο της MKO SOS Mediterranèe σε δικό της λιμάνι αλλά μέχρι τώρα οι αντιδράσεις των αρχών τηςΜάλτας είναι αρνητικές. Διότι, όπως τονίζουν, οι επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο συντονίσθηκαν (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα) από την Ιταλία.

Πρόκειται για  μια σοβαρή αντιπαράθεση. Ως γνωστόν η Λέγκα θεωρεί ότι όλες οι χώρες της EE πρέπει να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού και απορρίπτει την μέχρι τώρα πολιτική αλληλεγγύης που θέλησε να εφαρμόσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Μάλτα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.

Με πληροφορίες ΑΜΠΕ - DW

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις