Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Επίτευγμα για την Ευρώπη η ελληνική έξοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίτευγμα για την Ευρώπη η ελληνική έξοδος

Στα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής οικονομίας των τελευταίων ετών συγκαταλέγει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών -την ετήσια εκδήλωση της γ.γ. Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, δηλώνοντας «περήφανος» γι' αυτό το γεγονός. Δήλωσε επίσης, πως πιστεύει στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σύντομα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απομένει ακόμη δρόμος να διανυθεί.

Εξάλλου, σχετικά με την Ιταλία, ανέφερε ότι είναι μια χώρα η οποία αξίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη, γιατί έχει κάνει πολλά για το χτίσιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας πως «η θέση της Ιταλίας είναι στην καρδιά της Ευρώπης».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η οικονομική αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και η τραπεζική ένωση αλλά και να εφαρμοστεί ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε πάνελ για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, επισήμανε πως ο Ιούνιος θα πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων, σε ό,τι αφορά κυρίως την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το μέλλον της ΟΝΕ, σημείωσε ότι δείχνει να είναι στην κατεύθυνση των προτάσεων της Επιτροπής.

«Τον Ιούνιο οι ηγέτες ή θα αποφασίσουν η Ευρωζώνη να παραμείνει ευάλωτη στην επόμενη κρίση και στην αστάθεια των αγορών ή θα δείξουν ότι παίρνουν την Ευρώπη και το ευρώ σοβαρά» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες και ειδικά οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση πήραν δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να διορθώσουν τις ανισορροπίες και επομένως τώρα είναι η ώρα να γίνουν σημαντικά βήματα προς όφελος των πολιτών.

Σολτς: Ευκαιρία τον Ιούνιο

"Απολύτως ξεκάθαρο" θεωρεί ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ότι "έχουμε την ευκαιρία για μια καλή απόφαση" στο τέλος Ιουνίου, για την ελάφρυνση του χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής περιόδου. Με δηλώσεις του στα "Νέα" ο κ. Σολτς είπε ακόμα ότι "συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις", επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL