Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Η μικρή ζαριά της Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μικρή ζαριά της Μέρκελ

Θέλει ή δεν θέλει το Βερολίνο τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης; Ένα χρόνο περίμενε ο Γάλλος Πρόεδρος μια απάντηση στις προτάσεις του από τη Γερμανίδα καγκελάριο, έξι μήνες περίμενε η Κομισιόν μια αντίδραση στη δική της παραλλαγή προτάσεων. Κι αυτή ήρθε την Κυριακή από τις σελίδες της "Frankfurter Allgemeine" και τη συνέντευξη που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ επί παντός του -ευρωπαϊκού- επιστητού. Ήταν μια απάντηση επιφυλακτική -“μίζερη” θα ήταν ένας καλύτερος χαρακτηρισμός-, που αφήνει ανοιχτά μια σειρά ζητήματα, κλείνει το μάτι σε ένα είδος “επενδυτικού” προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με όρους... εφάμιλλους του ΔΝΤ.

Όπως έγραφε την επομένη στην ιστοσελίδα του "Spiegel", ο Γιάκουμπ Άουγκστάιν: “Κάποτε τα βιβλία θα γράφουν: Η Μέρκελ έβλεπε την Ευρώπη να διαλύεται και δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό”. Οι λιγότερο επιθετικοί Γερμανοί αρθρογράφοι υποστήριξαν απλά ότι η Μέρκελ απάντησε “με μια μικρή ζαριά” στη μεγάλη ζαριά του Μακρόν.

"Χαρά" με επιφυλάξεις

Πιο διπλωματική ήταν η αντίδραση από το Παρίσι. Τη “χαρά” του εξέφρασε το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν για την τοποθέτηση της Μέρκελ. Στην ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων εκτιμάται ότι η Μέρκελ συγκλίνει “σε όλα τα ζητήματα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας” με τους γαλλικούς στόχους, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Βήματα σύγκλισης παρατηρούνται και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, πλην όμως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να εργαστούν σκληρά τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξει “μια φιλόδοξη συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ”. Αυτή η διπλωματική επισήμανση μετά δυσκολίας κρύβει την απογοήτευση του Μακρόν για τη γερμανική στάση στην “προίκα” της Ευρωζώνης, την οποία η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ως πολύ χαμηλότερη -“μικρό διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων”- απ’ ό,τι ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση από τις Βρυξέλλες: η Κομισιόν χαιρέτισε με επιφυλάξεις τις προτάσεις της Μέρκελ. “Προσφέρουν μια παράμετρο για να φτάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου με την ελπίδα ότι θα είναι “μια σύνοδος για λήψη αποφάσεων”.

Όχι στην αμοιβαιοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για μια κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση τόσο της Ε.Ε. -κοινή άμυνα, ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων κ.λπ.- όσο και της Ευρωζώνης τρέχουν εδώ και εβδομάδες, πλην όμως η συνέντευξη της Μέρκελ έδειξε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κουνάει το δάκτυλο σε όσες χώρες “δεν κάνουν τα μαθήματά τους”, να επιμένει στον δημοσιονομικό κορσέ για όλους και βεβαίως να μη θέλει να πάρει κανένα ρίσκο για τους εταίρους της. “Με τίποτε δεν θα επιτρέψουμε να επέλθει η ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους” τόνισε η Μέρκελ με το βλέμμα στραμμένο στον νέο μεγάλο ασθενή, την Ιταλία. Να σημειωθεί, πάντως, ότι και οι λίγες... παραχωρήσεις που έκανε η καγκελάριος έναντι του Μακρόν βρίσκουν αντίθετα πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL