Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η επόμενη ημέρα του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επόμενη ημέρα του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα, μετά την πρόταση μομφής εναντίον του Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, θα πρέπει να το κάνει μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πως θα κρατήσει τις ισορροπίες στην ετερόκλητη συμμαχία που δημιουργήθηκε πίσω από την πρόταση μομφής, μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά.

Αργότερα, ορκίστηκε και η νέα κυβέρνηση της Καταλωνίας, με επικεφαλής τον Κιμ Τόρα ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Π.Σάντσεθ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει «με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφερόμενος κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, την ώρα που η ανεργία και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας εξακολουθούν να ταλανίζουν τους Ισπανούς, παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνει η χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής εναντίον του Μ.Ραχόι, έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τον προϋπολογισμό τη στιγμή που ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα Ραχόι.

Podemos, Comprimis, PdeCAT (Καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα), ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) και EH Bildu (βάσκικο αυτονομιστικό κόμμα) έχουν κάνει ξεκάθαρες τις αντιρρήσεις τους για τον προϋπολογισμό.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από τους Podemos δήλωσε αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό ότι «ελπίζω να καταλαβαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση που θα παρέχει εγγυήσεις στην ΕΕ και θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών».

Το 156 προέρχεται από τους 84 βουλευτές του PSOE, τους 67 βουλευτές των Podemos και τους τέσσερεις του αριστερού κόμματος της Βαλένθια, Compromis.

Ο αριθμός που αναφέρει ο ηγέτης του Podemos μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς προϋποθέτει συνεργασία των Σοσιαλιστών (84 βουλευτές), Podemos (67 βουλευτές) και Compromis (4 βουλευτές).

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας πάντως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το καταλανικό ζήτημα.

Ο 46χρονος οικονομολόγος Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα, το οποίο βρίσκεται σε προάστιο βορειοδυτικά της Μαδρίτης.

«Ήταν τιμή μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη, που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε χθες ο Ραχόι ενώ ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε.

Διαβάστε επίσης:

Μίζες, «μαύρο χρήμα», διαφθορά έριξαν το Ραχόι (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL