Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου και στη θωράκιση της χώρας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου και στη θωράκιση της χώρας"

«Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεθοδικά βήματα στη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου και στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post».

«Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές» σημειώνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση να καταφέρουμε ως χώρα και ως κοινωνία να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για το "πέρασμα" σε μια νέα εποχή».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην πλήρη διαμόρφωση του σχεδίου της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Όπως σημειώνει, το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα, στοχεύει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου για την ανάπτυξη της οικονομίας, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Ωστόσο, επισημαίνει, «έχουμε δρόμο μπροστά μας», καθώς η ανεργία παρουσιάζει, σταθερά, μία πτωτική πορεία, «αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για ταχύτερη μείωσή της», καθώς και για «αξιοπρεπή εργασία, εργασιακή ασφάλεια και βιώσιμους μισθούς».

Ταυτόχρονα, πρέπει «να θωρακίσουμε περισσότερο το κοινωνικό κράτος» λέει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας στην πολιτική.

Εξάλλου, χαρακτηρίζει πολυεπίπεδη την εξωτερική πολιτική, καθώς «η χώρα μας αναπτύσσει ισχυρές ενεργειακές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, αναπτύσσοντας παράλληλα ενεργή διπλωματία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνοντας στις Βρυξέλλες, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μια πιο ρεαλιστική και πολύπλευρη προσέγγιση σε ζητήματα γεωπολιτικής και περιφερειακής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ θετικά και ρεαλιστικά βήματα. Το ίδιο πράττει και η κυβέρνηση Ζάεφ, με τις ελληνικές θέσεις να είναι ξεκάθαρες και να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Η κωλυσιεργία δεκαετιών, το εθνικιστικό ντελίριο, η στενότητα σκέψης των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών και η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων λειτούργησαν εις βάρος του εθνικού μας συμφέροντος. Οι θετικές εξελίξεις που έχουμε σήμερα μένει να αποτυπωθούν σε μια τελική συμφωνία, ικανή να αντέξει στον χρόνο, με ισχυρές διεθνές εγγυήσεις, που να σέβεται τις θέσεις και τις ευαισθησίες των δύο πλευρών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL