Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Ιταλία: Σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζιουζέπε Κόντε / Ένας καθηγητής πρωθυπουργός των λαϊκιστών και των ρατσιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζιουζέπε Κόντε / Ένας καθηγητής πρωθυπουργός των λαϊκιστών και των ρατσιστών

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται ότι θα δεχθεί σήμερα το πρωί τον Τζιουζέπε Κόντε για να του αναθέσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. “Ο Τζιουζέπε Κόντε θα είναι ο πρωθυπουργός μιας πολιτικής κυβέρνησης” δήλωσε χθες ο ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ματαρέλα και ενώ ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ετοιμαζόταν να περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου.

Την ίδια στιγμή τα spreads ανέβαιναν στα ύψη, το χρηματιστήριο υποχωρούσε και η Fitch “δαιμονοποιούσε” τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έλειψε και μια εξαιρετικά θετική είδηση: οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας μετά από συνάντησή τους με τον Σαλβίνι αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Εκτός κυβέρνησης έμεινε και ο “Μεγάλος αδελφός” Μπερλουσκόνι.

“Τα προβλήματα των Ιταλών είναι πάνω απ’ όλα. Είμαι υπερήφανος που το εκλογικό μας πρόγραμμα υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, υπάρχουν τα Πέντε Αστέρια, υπάρχουν τα 20 σημεία του προγράμματός μας” συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Ο Σαλβίνι όμως έκλεψε από τον Ντι Μάιο τη σκυτάλη της μετριοπάθειας εμφανιζόμενος συστημικότερος και από τον Ματαρέλα μετά τη συνάντηση μαζί του. “Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την κυβέρνησή μας”, αντίθετα “θα σεβαστούμε όλα και όλους, θα σεβαστούμε όλες τις διατάξεις και τις δεσμεύσεις, αλλά οδηγώντας την ανάπτυξη της χώρας” τόνισε ο Σαλβίνι βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο.

"Το ιταλικό δημόσιο χρέος πριν από 5 χρόνια ήταν κατά 300 δισ. λιγότερο. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την οικονομική μας πολιτική. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για να μειώσουμε το χρέος μπροστά σε πολιτικές που φαλίρισαν” συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Οι δηλώσεις των Ντι Μάιο και Σαλβίνι δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο στον Ματαρέλα να ασκήσει βέτο στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τζιουζέπε Κόντε. Ο Ματαρέλα θα αποφασίσει για την υποψηφιότητα του Κόντε, θα πρέπει να τον ορκίσει και μετά αυτός θα πρέπει να του παρουσιάσει την κυβέρνησή του, που θα ορκιστεί πριν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου.

Σαλβίνι: Δεν είμαστε Ελλάδα... “Πρώτα οι... Ιταλοί!”

Η αντιπαράθεση του Σαλβίνι με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της οδήγησε τον ρατσιστή ηγέτη σε νέες επιθέσεις, αυτή τη φορά εναντίον του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Λεμέρ, που εξέφρασε τις “ανησυχίες” του ότι “η Ιταλία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης”.

“Ένας Γάλλος υπουργός ‘προειδοποιεί’ τη μελλοντική κυβέρνηση ‘μην αλλάξετε τίποτα ή θα υπάρξουν προβλήματα’. Άλλη μια απαράδεκτη εισβολή στον χώρο. Δεν ζήτησα ψήφο και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω την πορεία της φτωχοποίησης, του πρεκαριάτου και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί” τόνισε από το Twitter ο Σαλβίνι.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο περίπτερο της Λέγκας στο Φιουμιτσίνο ο Σαλβίνι τόνισε “οι Γάλλοι να ενδιαφέρονται για τη Γαλλία και να μην χώνουν τη μύτη τους στα πράγματα των άλλων ή, εάν θέλουν, ας μιλήσουμε για τη Βεντιμίλια και τους μετανάστες που σταματούν στα σύνορα” προειδοποιώντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πάει στις Βρυξέλλες για να επανεξετάσει την ελαστικότητα των δημοσιονομικών.

“Θα πάμε να διαπραγματευτούμε, εμείς δεν είμαστε η Ελλάδα. Έχουμε μια δύναμη διαπραγμάτευσης, μια οικονομική δύναμη που είναι μεγαλύτερη από αυτήν άλλων χωρών” συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Φωτιά στα spreads και καμπανάκι Fitch

Οι αγορές πάντως φάνηκαν να διασκεδάζουν με την αλαζονεία του ηγέτη της Λέγκας, αφού την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι το “συμβόλαιο α λά γερμανικά” είναι “ασυνεπές με το στόχο μείωσης του δημοσίου χρέους” εκτινάσσοντας τα spreads των ιταλικών ομολόγων στις 189 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017, και οδηγώντας σε πτώση 15% το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Για τη Fitch οι μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί να κάνει η νέα κυβέρνηση με το κοινωνικό εισόδημα, τη φορολόγηση Flat Tax και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αυξήσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, γιατί “δεν θα αντισταθμιστούν από την υποτιθέμενη μείωση της φοροδιαφυγής”.

Ποιος είναι ο Τζιουζέπε Κόντε

Ο Τζιουζέπε Κόντε, ο 54χρονος καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Ρώμης LUISS, που ανήκει στη συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria, και υποστηρικτής του Κ5Α, φαίνεται ότι θα είναι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την πρόταση του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι στον Ματαρέλα.

Ο Κόντε γεννήθηκε στη Φότζια της Απουλίας στη νότιο Ιταλία, σπούδασε στη Ρώμη, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στη Βρετανία και στην Αυστρία.

Ο Κόντε θεωρείται “ειδικός” στη διαχείριση επιχειρήσεων σε κρίση και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπό πτώχευση μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης Ilva και την πιο γνωστή στο ευρύ κοινό Alitalia.

Κυβέρνηση μάνατζερ και... σερίφηδων

Το πρόβλημα για τον Ματαρέλα δεν είναι τόσο ο Κόντε όσο οι φήμες ότι οι ηγέτες του Κ5Α και της Λέγκας σκέφτονται να προτείνουν ως υπουργό Οικονομικών και πιθανώς και Οικονομίας τον 82χρονο Σαβόνα, που από στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας Bankitalia, συνεργάτης του Πρόντι και του Μπερλουσκόνι ανακάλυψε ότι “το ευρώ αποτελεί θηλιά στο λαιμό της Ιταλίας”.

Ένας πολυσυζητημένος και διαπλεκόμενος μάνατζερ, ο Μασόλο των ναυπηγείων της Fincantieri, ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Ντι Μάιο ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, που φαίνεται ότι θα συγχωνευθούν για να τα... προλαβαίνει.

Η Λέγκα του Βορρά διεκδικεί τουλάχιστον τρία σημαντικά υπουργεία, το Εσωτερικών με τον Σαλβίνι, που θέλει κλειστά σύνορα, απελάσεις μεταναστών και δικαίωμα οπλοκατοχής, το Εξωτερικών και το Οικονομίας ή τη γραμματεία της προεδρίας της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL