Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
"Σταυροφορίες" στη γερμανική Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταυροφορίες" στη γερμανική Δεξιά

Όλο και πιο αισθητή στην πολιτική ζωή της Γερμανίας γίνεται η αύξηση της επιρροής του ακροδεξιού AfD. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο νέος πρωθυπουργός του κρατιδιού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ έδωσε εντολή για την τοποθέτηση σταυρών στα δημόσια κτήρια, κάνοντας λόγο για "σαφή διακήρυξη της βαυαρικής ταυτότητας και των χριστιανικών αξιών".

Ήταν μια κίνηση με βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς ο Σέντερ προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που, εκτός των άλλων, συμμετέχει στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό.

"Θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να προβάλλουν την ταυτότητά τους" τόνισε ο Σέντερ την ώρα που οι φωτογράφοι τον αποθανάτιζαν να τοποθετεί έναν ξύλινο σταυρό, δώρο πρώην καρδιναλίου, σε τοίχο του πρωθυπουργικού γραφείου. Το μέτρο για την τοποθέτηση σταυρών σε όλα τα δημόσια κτήρια της Βαυαρίας θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Το CSU είναι το πρώτο που φθείρεται από τη συνεχή άνοδο της δημοτικότητας του AfD. Αν και το συντηρητικό κόμμα κυβερνά τη Βαυαρία -το πιο πλούσιο αλλά και πιο συντηρητικό κρατίδιο της χώρας- για περισσότερα από πενήντα χρόνια, ο Σέντερ δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να αποδείξει ότι μπορεί να σταματήσει τις απώλειες προς όφελος της Άκρας Δεξιάς.

Δεν πρόκειται άλλωστε για το πρώτο δείγμα γραφής. Το CSU είχε πάρει αποστάσεις από την απόφαση της Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ως υπουργός Εσωτερικών, ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε ότι "το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Γερμανία".

Η κίνηση του Σέντερ αντιμετωπίστηκε χλευαστικά στο Διαδίκτυο (με τους χρήστες του Twitter να αντικαθιστούν τον σταυρό στα χέρια του Σέντερ με κάθε λογής αντικείμενα) και προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. "Γιατί το CSU δεν μπορεί ποτέ να σκεφτεί κάτι που να ενώνει τους ανθρώπους, αντί να προσπαθεί συνεχώς να διχάζει τη χώρα σε κάθε επίπεδο;" διερωτήθηκε ο Γιαν Κόρτε, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού Die Linke.

Την κίνηση αποδοκίμασε και το ακροδεξό AfD με εντελώς διαφορετική, φυσικά, επιχειρηματολογία. "Ο χριστιανικός σταυρός μετατρέπεται σε εκλογικό αξεσουάρ, την ώρα που οι συντηρητικοί αρνούνται να προστατεύσουν τις βασικές μας αξίες με πραγματικές πράξεις" σχολίασε η συμπρόεδρός του Αλίτσε Βάιντελ.

Βρέθηκαν ακόμη και κληρικοί που κατήγγειλαν τον Βαυαρό πρωθυπουργό για την κίνησή του. "Πολλοί θεωρούν προκλητικό και υποκριτικό τον τρόπο που μιλάτε για τον χριστιανισμό" έγραψε ο ιερωμένος Μπούρκχαρτ Χόζε σε ανοικτή επιστολή του προς τον Σέντερ καλώντας τον να σταματήσει "αυτή την κατάχρηση του χριστιανισμού και των συμβόλων του ως δήθεν αναχώματα ενάντια στο Ισλάμ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL