Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ο Μακρόν στην γκιλοτίνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν στην γκιλοτίνα...

Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς την έκφραση "εξ οικείων τα βέλη" αν οι μεταξύ τους σχέσεις δεν χαρακτηρίζονταν εδώ και καιρό από ψυχρότητα και η παράταξη των Γάλλων Σοσιαλιστών δεν είχε κατακερματιστεί με τέτοιο τρόπο. Ακόμη όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επίθεση του Φρανσουά Ολάντ στον άλλοτε προστατευόμενο και διάδοχό του στη γαλλική προεδρία δεν παύει να προκαλεί εντύπωση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην Πρόεδρος κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν ότι ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες με τις μεταρρυθμίσεις του και κρίνει σκόπιμο να του υπενθυμίσει ότι ζει σε μια χώρα όπου οι βασιλιάδες έχασαν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα...

Στο βιβλίο του με τίτλο "Μαθήματα εξουσίας", που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία, ο Ολάντ στάζει δηλητήριο για τον τραπεζίτη τον οποίο επέλεξε ως υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης του προκαλώντας τους πρώτους τριγμούς στη συνοχή των Σοσιαλιστών. "Η κυβέρνησή μου μείωσε τις ανισότητες. Η σημερινή τις αυξάνει" γράφει, προειδοποιώντας τον Μακρόν ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις του.

"Η εμπειρία μου μού έχει διδάξει ότι όποτε μπορούσα να πηγαίνω σε διαβουλεύσεις και να διαπραγματεύομαι, κατάφερνα να περνάω τις μεταρρυθμίσεις" δηλώνει ο Ολάντ στο "Nouvel Observateur". "Κάθε φορά που ήθελα να κινηθώ πολύ γρήγορα ή απότομα, με παρεξηγούσαν. Η διαπραγμάτευση απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά παράγει πιο σταθερά αποτελέσματα".

Οι δηλώσεις Ολάντ γίνονται την ώρα που ο Μακρόν αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες απεργίες από εργαζομένους σε κλάδους όπου προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις του αλλά και διαμαρτυρίες από φοιτητές. "Κάθε προεδρία περιλαμβάνει τη συνέχιση και τη ρήξη με το παρελθόν. Εκείνος προτιμά το δεύτερο" σημειώνει ο Ολάντ.

Στην αυτοβιογραφία του, ο πρώην πρόεδρος αφήνει αιχμές για προδοσία μετά την παραίτηση του τότε υπουργού του Οικονομίας Μακρόν για να σχηματίσει το δικό του κεντρώο κίνημα. "Πάντα επέτρεπα τον πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά θεωρώ πως θα πρέπει να γίνεται ανοιχτά και να είναι ειλικρινής. Ας πούμε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή" τονίζει.

Ο Ολάντ εγκατέλειψε την εξουσία με τη χαμηλότερη δημοτικότητα που είχε ποτέ Πρόεδρος στην Ιστορία της Γαλλίας, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και η δημοτικότητα του Μακρόν βυθίζεται την ίδια περίοδο της θητείας του. Προς το παρόν, το ποσοστό της δημοφιλίας του βρίσκεται στο 55% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop - Fiducial που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

"Ποτέ δεν συμφώνησα με την έννοια της μοναρχίας για τους θεσμούς της Πέμπτης Δημοκρατίας. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θέλει έναν βασιλιά δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ζουν σε μια χώρα όπου ο βασιλιάς αποκεφαλίστηκε" σημειώνει.

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία είναι ένα έθνος "βασιλοκτονικών βασιλοφρόνων". "Πρόκειται για ένα παράδοξο: οι Γάλλοι θέλουν να μπορούν να εκλέγουν έναν βασιλιά, αλλά επίσης επιθυμούν να μπορούν να τον ανατρέπουν ανά πάσα ώρα και στιγμή" δήλωνε πέρυσι σε συνέντευξή του στο "Der Spiegel". "Ως Πρόεδρος δεν περιμένεις να σε αγαπούν".

Από την αρχή της θητείας του, ο Μακρόν περιβάλλει την προεδρία του με μεγαλοπρέπεια: εκφώνησε την επινίκια ομιλία του από το Λούβρο και την πανηγυρική ομιλία του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Η επιλογή του μάλιστα να εκφωνήσει την ομιλία του στο μεγαλοπρεπές παλάτι του Βασιλιά Ήλιου έκανε τον γαλλικό Τύπο να τον συγκρίνει με τον Ναπολέοντα και την αριστερή αντιπολίτευση να κάνει λόγο για "προεδρική μοναρχία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL