Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή διακήρυξη ευρωβουλευτών και βουλευτών της Αριστεράς

Κοινή διακήρυξη για την αποκλιμάκωση των οικονομικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με ευρωβουλευτές της Αριστεράς από διάφορες χώρες, αλλά και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων.

Οι συνυπογράφοντες κατηγορούν την «απροθυμία των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και βιώσιμα τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και επαναβεβαιώθηκαν επανειλημμένα, επιτρέποντας στα κράτη - μέλη να αποφεύγουν να υλοποιούν πολιτικές κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής ασφάλειας».

Ειδικότερα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

- Σύμφωνο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη

- Σύμφωνο για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

- Δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία

- Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και προστασία του δικαιώματος στην απεργία

- Κοινή δέσμη ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων και προτύπων μέσω ενός αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

- Ενεργούς πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας

- Σχέδιο Κοινωνικών Επενδύσεων, ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και Πρόγραμμα Κοινωνικής Προστασίας

- Ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

- Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της οικονομίας των χωρών που έχουν υποστεί την παρέμβαση της τρόικας

- Διεθνή σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό ένα Σχέδιο Δράσης για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

- Δημόσιο έλεγχο και αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα

- Αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ο οποίος θα επικεντρωθεί ειδικά στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανοδική κοινωνική σύγκλιση

- Λογοδοσία, διαφάνεια και εποπτεία των ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών

Τη διακήρυξη συνυπογράφουν και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός και Γεράσιμος Μπαλαούρας, καθώς βρέθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας. Εξάλλου, στόχος του θεσμού είναι να φέρει σε επαφή βουλευτές από όλη την Ευρώπη, ώστε να συζητήσουν με τους ευρωβουλευτές οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου συζητήθηκαν κατά προτεραιότητα τα θέματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, εν ολίγοις του κύκλου συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ πραγματοποιήθηκε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ισπανία το 2018 το Φόρουμ της Μασσαλίας

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσαν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, που πρώτη φορά συνήλθε τον περασμένο Νοέμβριο στη Μασσαλία. Στην ανακοίνωσή τους κοινοποιούν τη δεύτερη διεξαγωγή του Φόρουμ στην Ισπανία στις 9-22 Νοεμβρίου 2018.

Για τις νέες φεμινιστικές νίκες στην Ευρώπη!

«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών, εμείς, οι οργανώσεις και οι προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ της Μασσαλίας, δεσμευόμαστε να σταθούμε στο πλευρό γυναικών που αντιστέκονται σε όλο τον κόσμο εναντίον της πατριαρχικής κυριαρχίας και της ισότητας.

Το παγκόσμιο φεμινιστικό κύμα, υπό τα συνθήματα ‘Me too’ ή ‘Time'sUp’, αλλά και οι θαρραλέοι αγώνες γυναικών από την Πολωνία, την Ισπανία, την Κροατία κατά των αντιδραστικών κυβερνήσεων που ήθελαν να απαγορεύσουν ή να περιστείλουν το δικαίωμα της έκτρωσης, δείχνουν ότι οι κοινωνίες μας είναι έτοιμες να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών και επίσης να κερδίσουν νέες κατακτήσεις.

Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι αγώνας χειραφέτησης τόσο θεμελιώδης όσο και κοινωνικά, δημοκρατικά, ειρηνικά και οικολογικά θέματα. Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις σχέσεις της Ευρώπης με τον κόσμο. Αυτό συνεπάγεται μια οριζόντια πολιτική που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της ζωής, από την ισότητα στην αμοιβή έως τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών που εξασφαλίζουν ελεύθερο χρόνο στις γυναίκες και διασφαλίζουν την υγεία τους. Επιβάλλει επίσης την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την προστασία των μεταναστριών που, σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς της φιλοξενίας στην Ε.Ε., βάλλονται από το λαθρεμπόριο και τις πιο οπισθοδρομικές μορφές βίας και δουλείας.

Πρέπει να αντισταθούμε στη λιτότητα και την επισφάλεια της εργασίας, στον μιλιταρισμό και την Ευρώπη-φρούριο, πιστεύουμε ότι η ενότητα και οι συγκλίσεις των αγώνων των γυναικών είναι θεμελιώδεις για την αλλαγή της Ευρώπης.

Θα συμμετάσχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις της 8ης Μαρτίου 2018 και θα ζητήσουμε, ως συνέχεια, οι φεμινιστικές οργανώσεις της Ευρώπης να εκφράσουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου στην Ισπανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL