Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ισόβια κάθειρξη για το ζευγάρι που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισόβια κάθειρξη για το ζευγάρι που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία

Ένας 37χρονος από το Ντέρμπι και η σύντροφός του, που έψαχναν μέσω του διαδικτύου πώς να φτιάξουν εκρηκτικές ύλες και ρικίνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία, καταδικάστηκαν σήμερα σε πολυετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν χημικές και βομβιστικές επιθέσεις στη Βρετανία, εμπνευσμένοι από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μούνιρ Χάσαν Μοχάμεντ, 37 ετών καταδικάστηκε σε ισόβια και θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 14 χρόνια για να έχει δικαίωμα αναστολής της ποινής του. Η Ροουάιντα Ελ Χάσαν, 33 ετών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Οι δυο τους ήρθαν σε επαφή μέσω μιας ιστοσελίδας γνωριμιών και έγιναν ζευγάρι.

"Πρόκειται για επικίνδυνους ανθρώπους (...) με σκοπό να βλάψουν αθώους ανθρώπους στις κοινότητές μας" σχολίασε ο αστυνομικός επιθεωρητής Πολ Γκρίνγουντ.

Λίγες εβδομάδες μετά τη γνωριμία τους ο Μοχάμεντ άρχισε να στέλνει εξτρεμιστικό υλικό στην Ελ Χάσαν, η οποία έχει σπουδάσει φαρμακοποιός και με τη σειρά της τον βοήθησε να βρει πληροφορίες για να κατασκευάσει ρικίνη.

Όταν συνελήφθη ο Μοχάμεντ είχε ήδη στην κατοχή του δύο από τα συστατικά που χρειάζονται για την παρασκευή της εκρηκτικής ύλης TATP. Αυτό το εκρηκτικό, το αποκαλούμενο και "μητέρα του σατανά", είχε χρησιμοποιηθεί από τον βομβιστή αυτοκτονίας που διέπραξε την επίθεση στο Μάντσεστερ τον περασμένο Μάιο, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στον ιστότοπο singlemuslim.com. Η Ελ Χάσαν αναζητούσε "ένα άνδρα με τον οποίο να συντονιστεί σε πνευματικό και διανοητικό επίπεδο (...) κάποιον που θα της μάθει νέα πράγματα και θα την εμπνεύσει".

Εκείνη έστελνε στον Μοχάμεντ συνδέσμους για ιστότοπους που θα τον βοηθούσαν να παρασκευάσει ρικίνη. Εκείνος της έστελνε βίντεο με αποκεφαλισμούς, πυροβολισμούς και εκτελέσεις αιχμαλώτων του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2016, όταν συνελήφθη, ο 37χρονος είχε ήδη έλθει σε επαφή με έναν διοικητή του ΙΚ και είχε προσφερθεί να εκτελέσει μια αποστολή "μοναχικού λύκου".

"Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος θα μπορούσε να ήταν ο στόχος του. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σκόπευε να βλάψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων", είπε ο αστυνομικός Τζιμ Άλεν.

Σύμφωνα με το BBC ο Μοχάμεντ έχει γεννηθεί στην Ερυθραία. Έφτασε στη Βρετανία μέσω Σουδάν και ζήτησε άσυλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL