Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ουκρανία: Απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία: Απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που στη συνέχεια έφυγε στην Ουκρανία και κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα, συνελήφθη και πάλι σήμερα και απελάθηκε στην Πολωνία.

«Το πρόσωπο αυτό βρισκόταν παράνομα σε ουκρανικό έδαφος, για αυτό απελάθηκε στη χώρα από την οποία ήρθε, παραβιάζοντας την ουκρανική νομοθεσία» όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η συνοριοφυλακή.

Το κόμμα που έχει ιδρύσει ο Μ.Σαακασβίλι στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ηγέτης του συνελήφθη σε εστιατόριο, στο κέντρο του Κιέβου. Στην επίσημη σελίδα του Σαακασβίλι στο Fabebook αλλά και σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, τον απήγαγαν «άγνωστοι μασκοφόροι» που επέβαιναν «σε τρία λευκά ημιφορτηγά».

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, αρχικά ήταν στενός σύμμαχος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και στη συνέχεια έγινε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιούς του.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ποροσένκο του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα που του είχε παραχωρήσει το 2015.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους ο Μ.Σαακασβίλι μπήκε δια της βίας στην Ουκρανία, από την Πολωνία όπου βρισκόταν έως τότε, με τη βοήθεια εκατοντάδων υποστηρικτών.

Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Κίεβο, αλλά αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερος. Κατηγορήθηκε τότε ότι επιχείρησε "να καταλάβει δια της βίας την εξουσία" οργανώνοντας διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές τις κινητοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούσε το περιβάλλον του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο 49χρονος Σαακασβίλι υπήρξε πρόεδρος της Γεωργίας, για 9 χρόνια μέχρι το 2013.

Έφυγε στην Ουκρανία μετά τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα του και ο Ποροσένκο τον διόρισε κυβερνήτη (2015-16), αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για εκτεταμένη διαφθορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL