Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

Αποτιμώντας το «Μανιφέστο του Ventotene»

«Ήταν Ιούνιος του 1927 όταν ο Altiero Spinelli συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης. Το 1937, μαζί με άλλους αντιφασίστες κυνηγημένους από το καθεστώς του Μουσολίνι, μεταφέρθηκε σε ένα νησί στα παράλια της Νάπολης. Στο νησί Ventotene.

Στο νησάκι αυτό, Altiero Spinelli, Ernesto Rossi και Eugenio Colorni, μαζί με άλλους φυλακισμένους, συζητούσαν το όραμα για μια ενωμένη και απαλλαγμένη από τους πολέμους Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 1944 συμφώνησαν. Μια κοινή διακήρυξη, γραμμένη σε τσιγαρόχαρτα, "δραπέτευσε" από το νησί, κρυμμένη μέσα σε ένα τσίγγινο κουτάκι. Κυκλοφόρησε μέσα στην Αντίσταση. Και ονομάστηκε "Μανιφέστο του Ventotene".

Πρωτοβουλία 13 αριστερών ευρωβουλευτών

Ένα συγκινητικό βίντεο για την ιστορία του μανιφέστο και τη ζωή του -μετέπειτα επιτρόπου- Altiero Spinelli «σήκωσε την αυλαία» της εκδήλωσης 13 ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) για την κριτική αποτίμηση του Μανιφέστο του Ventotene.

Το βίντεο, στο οποίο περιγράφονται τα παραπάνω, προβλήθηκε μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Gabi Zimmer, Barbara Spinelli, Thomas Händel, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου, Curzio Maltese, Marisa Matias, Martina Michels, Helmut Scholz, Cornelia Ernst, Marie-Christine Vergiat, Merja Kyllönen και Josu Juaristi.

Οι 13 ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζήτησαν από διανοούμενους της Αριστεράς, ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες, να επαναπροσεγγίσουν το Μανιφέστο του Ventotene και την αναγκαιότητα των αξιών του στη σύγχρονη Ευρώπη.

«Το μανιφέστο ενθάρρυνε μια ομόσπονδη Ευρώπη, στην οποία δεν θα υπήρχε πια πόλεμος. Θεωρήθηκε η γέννηση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού» συνέχιζε το βίντεο, στο οποίο ο Al. Spinelli ακούστηκε να λέει: "Όταν πήγαμε στην Ελβετία, ανακαλύψαμε ότι κι άλλες αντιφασιστικές ομάδες -από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες- είχαν τις ίδιες ιδέες με εμάς".

Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Αντίστασης

Το βίντεο συνέχιζε: «Το μανιφέστο υιοθετήθηκε ως το πρόγραμμα του Movimento Federalista Europeo, και σε μια διάσκεψη στη Γενεύη το 1944 ως το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Αντίστασης. Ασκώντας κριτική σε ένα οικονομικό μοντέλο που προσπαθούσε να ξεφύγει οποιωνδήποτε ρυθμίσεων, αλλά και δημοκρατικής συμμετοχής, οι συγγραφείς του Μανιφέστο του Ventotene έθεσαν τις βάσεις για τον πολιτικό αγώνα ενάντια στις ολοκληρωτικές πτυχές του νεοφιλελευθερισμού. Στις 3 Ιουλίου 1970 ο Altiero Spinelli έγινε επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στην Κομισιόν. Μετά από σχεδόν 31 χρόνια από τότε που φυλακίστηκε στο Ventotene».

Στην εκδήλωση, που άνοιξε η επικεφαλής της GUE/NGL Gabi Zimmer και συντόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχετικό e-book για την αποτίμηση του Μανιφέστο του Ventotene, παρουσία ορισμένων εκ των συγγραφέων - του Δημήτρη Χριστόπουλου, του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, της Luciana Castellina, της Judith Dellheim, του Jean Pierre Dubois, του Frieder Otto Wolf και του Lubos Blaha.

«Να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια νέα ευρωπαϊκή Αριστερά»

«Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια νέα ευρωπαϊκή Αριστερά, ικανή όχι μόνο να θέτει ερωτήματα, μα και να δίνει και απαντήσεις, ικανή να προβάλει και να χτίσει έναν νέο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με όραμα, αλλά και με την ικανότητα να προβαίνει σε συμμαχίες» τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του.

Την εκδήλωση έκλεισαν με παρεμβάσεις τους οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL Helmut Scholz και Barbara Spinelli.

Στην ηλεκτρονική έκδοση που κυκλοφορεί με πρωτοβουλία της GUE/NGL συμβάλλουν οι Etienne Balibar, Γιάννης Δραγασάκης, Klaus Dörre, Elmar Altvater, Bertrand Badie, Αριστείδης Μπαλτάς, Michael Brie, Reiner Land, Gustave Massiah, Boaventura de Sousa Santos, Antje Vollmer και Peter Brandt.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL