Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Βίκτορ Ρίος, πανεπιστημιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς: / Η καταλανική κρίση αλλάζει την Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βίκτορ Ρίος, πανεπιστημιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς: / Η καταλανική κρίση αλλάζει την Ισπανία

Η καταλανική κρίση θα ταλανίζει ακόμη για καιρό τόσο την Καταλωνία όσο και την Ισπανία και θα χρειαστεί να στρέψουμε το ενδιαφέρον του κόσμου στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα και την τεράστια διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε στην “Αυγή” ο Βίκτορ Ρίος, ο ιστορικός και ερευνητής του Κέντρου Σπουδών Κοινωνικών Κινημάτων CEMS του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης και ιστορικό στελέχος της καταλανικής και ισπανικής Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας PCE.

 

* Οι εκλογές στην Καταλωνία έγιναν, αλλά φαίνεται να αργεί ο σχηματισμός τοπικής κυβέρνησης, δεδομένης της διάθεση του Πουτζντεμόν να κυβερνά από τις Βρυξέλλες διαμέσου του... Διαδικτύου.

Θα έλεγα ότι η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, για να μην πω σε αδιέξοδο, ή ότι έχει μπλοκάρει εντελώς. Το εκλογικό αποτέλεσμα επανέλαβε το προηγούμενο αδιέξοδο, με μια πλειοψηφία των εθνικιστών στην τοπική Βουλή, που είναι όμως μειοψηφία στην καταλανική κοινωνία με το 47%. Η νέα Βουλή εξέλεξε το προεδρείο της δρομολογώντας τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου και της τοπικής κυβέρνησης. Οι Καταλανοί εθνικιστές, εάν υποστηρίξουν πραγματικά την υποψηφιότητα του Κ. Πουτζντεμόν, θα μας οδηγήσουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, που μπορεί να διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, το προεδρείο της καταλανικής Βουλής θα βάλει μπροστά την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν και το ισπανικό κράτος θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να μπλοκάρει την διαδικασία και να ακυρώσει την πιθανή εκλογή του. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα φθάσουμε και στη διαδικασία της ψηφοφορίας στην τοπική Βουλή. Αυτή τη στιγμή οι Καταλανοί εθνικιστές δεν θέλουν να αποποιηθούν την υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν, που έχει γι’ αυτούς έντονα συμβολικά χαρακτηριστικά.

* Μετά θα ανοίξει η δεύτερη φάση, της πραγματικής εκλογής Προέδρου και τοπικής κυβέρνησης. Θα μπορούσε να είναι ο φυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Χουνκουέρας;

Θα είναι πολύ δύσκολο. Οι Καταλανοί εθνικιστές θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον που δεν θα έχει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και δύο μήνες, αλλά μετά από δύο μήνες θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Κάτι που δεν το θέλει κανένας.

Με τον εθνικισμό ο κόσμος ξέχασε τη διαφθορά

* Η καταλανική κρίση άλλαξε καθόλου την Ισπανία;

Είχαμε την ισχυρή αναγέννησης της ισπανικής εθνικιστικής ταυτότητας, τον “εθνικισμό της μεγάλης πατρίδας”, που επέτρεψε να στραφεί το βλέμμα της κοινής γνώμης μακριά από τα τεράστια και πολλά οικονομικά και άλλα σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος. Ο κόσμος παρακολουθώντας έναν πόλεμο σημαιών ξέχασε τη διαφθορά, τις κλεψιές και τη λεηλασία των δημοσίων πόρων. Μέσα σε αυτό το κλίμα του αντιδραστικού εθνικισμού συμπεριλαμβάνονται και οι λαϊκιστές Πολίτες.

* Το Unidos Podemos στοιχηματίζατε σε μια αλλαγή με τους σοσιαλιστές και μια προοδευτική πλειοψηφία έχοντας κάνει και κάποια βήματα συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα...

Η καταλανική κρίση ακύρωσε αυτή την προσπάθεια, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέτρεψε να είναι υποχείριο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, της ισπανικής κυβέρνησης και της ισπανικής μοναρχίας. Δεν είναι διατεθειμένο για προοδευτικές και κυρίως αριστερές συμμαχίες. Ο Πέδρο Σάντσεθ επανεξελέγη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζοντας τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας, για πρώτη φορά μετά το τέλος του φρανκισμού και του φασισμού, που το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπερασπιζόταν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των ιστορικών λαών της Ισπανίας, της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας.

* Η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του κράτους, που υποσχέθηκε ο Ραχόι στον Σάντσεθ για να ψηφίσει το άρθρο 155, θα οδηγήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση;

Αποκλείεται, γιατί η Δεξιά δεν θέλει καμιά μεταρρύθμιση. Θα έλεγα ότι διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια “αντιμεταρρύθμιση”, γιατί οι Πολίτες πιέζουν για την επαναφορά συγκεντρωτικών χαρακτηριστικών στη λειτουργία του ισπανικού κράτους.

Αντέξαμε στο παραλήρημα των εθνικισμών

* Πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα της Αριστεράς;

Στην Καταλωνία βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση, γιατί είχαμε δρομολογήσει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, του Catalunya En Comù Podem, που συγκεντρώνει όλες τις ψυχές της Αριστεράς, χωρίς να έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση των κομμάτων και των συνιστωσών που συμμετέχουν. Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών μάς βρήκε στα μισά του δρόμου και μας ανάγκασε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Στο εγχείρημα συμμετέχει η Πρωτοβουλία για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV, η Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά EUiA, το Podem και το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Άντα Κολάου στον δήμο της Βαρκελώνης Barcelona En Comù. Στην Καταλωνία ελέγχουμε και άλλους σημαντικούς δήμους εκτός της Βαρκελώνης. Στις πρόσφατες όμως εκλογές βρεθήκαμε κάτω από τα διασταυρούμενα πυρά των δύο εθνικισμών και καταγράψαμε μια μικρή υποχώρηση των δυνάμεών μας. Αντισταθήκαμε με πείσμα στα παραληρήματα των δύο εθνικισμών, αλλά εκλέξαμε 8 από τους 11 τοπικούς βουλευτές που είχαμε. Η ενωτική Αριστερά όμως είναι σημαντική, γιατί σπάει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο εθνικιστικά στρατόπεδα.

* Υπάρχει η προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, των σοσιαλιστών και της ενωτικής Αριστεράς στην Καταλωνία;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον, γιατί αυτή τη στιγμή το πολωτικό κλίμα δεν επιτρέπει ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα της Καταλωνίας και των πολιτών της.

* Δηλαδή το Unidos Podemos σε εθνικό επίπεδο και το Catalunya En Comù Podem σε τοπικό επίπεδο παραμένετε στην αντιπολίτευση...

Σε εθνικό επίπεδο δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, δεδομένου ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και η νέα δεξιά των Πολιτών δίνει μάχη για να του αποσπάσει το εκλογικό του σώμα. Δεν είναι τόσο βέβαιο ότι θα φθάσουμε στο τέλος της θητείας της Βουλής. Τα αποτελέσματα των επομένων βουλευτικών εκλογών είναι εντελώς απρόβλεπτα εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας του εκλογικού σώματος.

* Κινητικότητα των ψηφοφόρων της Δεξιάς ή και αύξηση των προοδευτικών δυνάμεων;

H αύξηση των προοδευτικών ψηφοφόρων θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να αναδείξουμε στους επόμενους μήνες τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, να τα μετατρέψουμε σε κοινωνικούς αγώνες και να καταφέρουμε να κάνουμε το Λαϊκό Κόμμα να πληρώσει το βαρύ τίμημα που πρέπει για τη διαφθορά του, γιατί ακόμη και δικαστές αναφέρθηκαν στην εγκληματική του δράση όσον αφορά στην οργάνωση των οικονομικών του, τα παράνομα και μαύρα ταμεία του.

Δεν μπορούν να ζήσουν από τον μισθό τους

* Ο Ραχόι μιλά για οικονομικό θαύμα, ενώ την ίδια στιγμή δανείζεται για να πληρώσει τις συντάξεις...

Στο μακροοικονομικό επίπεδο έχουμε βελτίωση της κατάστασης, αλλά αυτή δεν έχει περάσει στον κόσμο, που υποφέρει από την κρίση. Οι θέσεις εργασίας που καταστράφηκαν από την κρίση αντικαταστάθηκαν από πρόσκαιρη και κακοπληρωμένη εργασία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνονται οι φτωχοί και οι αποκλεισμένοι, αλλά για πρώτη φορά να μην μπορούν να ζήσουν από τον μισθό τους ακόμη και αυτοί που δουλεύουν, εκτινάσσοντας τις ανισότητες στα ύψη. Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με άνοδο 1,5% - 3%, οι συντάξεις αυξάνονται 0,25%. Ο κόσμος χάνει την αγοραστική του δύναμη και το κοινωνικό κράτος καταργείται ή μειώνεται σταδιακά. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται για λιγότερο από 680 ευρώ τον μήνα, που θεωρείται το όριο της φτώχειας στην Ισπανία.

* Η κοινωνία αντιδρά;

Αυτή την περίοδο θα ξεκινήσουν οι Πορείες για την Αξιοπρέπεια από τους αποκλεισμένους και τους πρεκάριους, που θα καταλήξουν τον Μάρτιο στη Μαδρίτη.

* Η Ευρώπη τι ρόλο έπαιξε και παίζει στην καταλανική κρίση;

Μου φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβήθηκε τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της Ισπανίας, της οικονομίας της, και τον εδαφικό κατακερματισμό της, που θα επηρέαζε ανάλογες αυτονομιστικές τάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον λόγο αυτό στηρίζει τον Ραχόι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL