Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΕ: Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων οκτώ χώρες

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πλέον απομένουν μόνο 9 χώρες σε αυτήν τη μαύρη λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ

Οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέσυραν από τη μαύρη λίστα των Βρυξελλών με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς, σε σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Οκτώ χώρες (ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος) αποσύρθηκαν από την μαύρη λίστα (...) αφού δεσμεύτηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΕ», διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

Πλέον απομένουν μόνο 9 χώρες σε αυτήν τη μαύρη λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ. Ο κατάλογος αυτός αφορά μόνον χώρες εκτός ΕΕ.

Οι αρχές καθεμίας από τις χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα σήμερα αναλαμβάνουν δεσμεύσεις "με υπογεγραμμένες από πολύ υψηλά ιστάμενους επιστολές" τους προς την ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί η άδεια των σχετικών χωρών προκειμένου να δημοσιευθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν για να συνεργαστούν με την ΕΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας και προεδρεύων του ECOFIN για το τρέχον εξάμηνο Βλάντισλαφ Γκοράνοφ.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά των οκτώ χωρών από τη «μαύρη λίστα» στη «γκρίζα» θα μπορούσε να υπονομεύσει την «αξιοπιστία» της λίστας, γι΄ αυτό η Επιτροπή επιθυμεί τη δημοσιοποίησή τους. Ωστόσο, ο προεδρεύων του ECOFIN σημείωσε πως «δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις επιστολές αυτόματα», προσθέτοντας ότι η πρόταση του Συμβουλίου ήταν να έρθουν σε επαφή με τις χώρες αυτές προκειμένου να ζητήσουν την άδειά τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο