Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Brexit: Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται

Στο επόμενο στάδιο μπαίνει πλέον η διαδικασία του Brexit μετά την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που προβλέπει την απόσυρση της χώρας από την Ε.Ε. Ωστόσο, η διαδρομή μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 -την τελική προθεσμία αποχώρησης- αναμένεται να έχει ακόμη πολλές απρόβλεπτες στροφές.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης με πλειοψηφία 324 υπέρ έναντι 295 κατά, καταργεί τον νόμο του 1972 με τον οποίο η Βρετανία είχε ενταχθεί στην Ε.Ε., ενώ ενσωματώνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βρετανικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της διαδικασίας αποχώρησης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη Βουλή των Λόρδων, που πιθανότητα θα επιχειρήσει να περάσει κρίσιμες τροποποιήσεις στέλνοντάς το ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την ικανοποίησή του πάντως για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε η κυβέρνηση των Συντηρητικών μέσω του Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργού αρμόδιου για το Brexit. Ο Ντέιβις έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που “μεγιστοποιεί τη σταθερότητα” το διάστημα που θα ακολουθήσει την αποχώρηση από την Ε.Ε. Οι Εργατικοί καταψήφισαν το "ακατάλληλο", όπως το χαρακτήρισαν, νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά τους για μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινοβουλίου στη διαδικασία “διαζυγίου”.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο “διαζευγμένων” έχουν πάντως πέσει αισθητά μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφιζε το νομοσχέδιο που έβγαζε τη Βρετανία από την Ε.Ε., ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής να... βοηθήσει τη Βρετανία να επανενταχθεί στο μέλλον.

“Ο βρετανικός λαός, η βρετανική κυβέρνηση ενδεχομένως να θελήσει να αναζητήσει έναν διαφορετικό τρόπο από την κατάσταση του Brexit και θα ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί τους” τόνισε την Τετάρτη μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία, έκλεισε σημειώνοντας: “Δεν πετάμε τους Βρετανούς έξω. Θα θέλαμε να παραμείνουν και αν το επιθυμούν, θα έπρεπε να τους επιτραπεί να το κάνουν”.

Όλα αυτά συνοδεύονται από τις έντονες πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα στην Μέι με στόχο τη διεξαγωγή ακόμη ενός δημοψηφίσματος για το Brexit. Η Μέι αντιστέκεται με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη θέση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Το νέο δημοψήφισμα απορρίπτει και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η βούληση του βρετανικού λαού.

Την ίδια ώρα, όμως, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό Βρετανών εμφανίζεται μετανιωμένο. Η τελευταία μέτρηση της εταιρείας BMG έδειξε αυτή την εβδομάδα ότι οι υποστηρικτές του δεύτερου δημοψηφίσματος φτάνουν πλέον το 57%. Και η τάση φαίνεται ανοδική. Η κατάρρευση του κατασκευαστικού μεγιστάνα Carillion εντείνει άλλωστε το κλίμα ανασφάλειας για τις επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική οικονομία η αποχώρηση από την Ε.Ε.

“Υπάρχει η πιθανότητα ενός Breverse;” διερωτάται από τις σελίδες του “Guardian”, ο πολιτικός αναλυτής Άντριου Ρόνσλεϊ, σχηματίζοντας μια λέξη που δεν συνδυάζει αυτή τη φορά τη Βρετανία με την “έξοδο”, αλλά με τη “μεταστροφή”. Είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει σοβαρά τους Βρετανούς τους μήνες που έρχονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL