Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Φοροπαράδεισοι / Φοροπαράδεισοι: Κονταίνει... η μαύρη λίστα της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοροπαράδεισοι / Φοροπαράδεισοι: Κονταίνει... η μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Στην απόσυρση οκτώ χωρών από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους αναμένεται να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις ένα μήνα μετά την υιοθέτησή της.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε από την αρμόδια ομάδα εργασίας της Ε.Ε. για ζητήματα φορολόγησης επιχειρήσεων (το λεγόμενο Code of Conduct Group) και το οποίο είδε η «Α», οι 28 εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών της Ε.Ε. προτείνουν τη μεταφορά οκτώ χωρών από τη «μαύρη λίστα» των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που ανέλαβαν δεσμεύσεις να αλλάξουν τη φορολογική τους νομοθεσία.

Πρόκειται για σχεδόν τις μισές από τις χώρες που βρέθηκαν στην αρχική λίστα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στον απόηχο των αποκαλύψεων των λεγόμενων Paradise Papers. Ειδικότερα από τη λίστα αναμένεται να αφαιρεθούν η Nότια Κορέα, ο Παναμάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα Μπαρμπέιντος, η Γρενάδα, το Μακάο, η Τυνησία και η Μογγολία (παραμένουν: Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Αγία Λουκία, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Σαμόα, Aμερικανική Σαμόα, Ναμίμπια, Τρινιντάντ και Τομπάγκο).

Το έγγραφο αναφέρει ότι η σύσταση βασίζεται στο γεγονός ότι μετά τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εν λόγω χώρες απέστειλαν «νέες επιστολές δεσμεύσεων που υπογράφτηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Η επίσημη απόφαση για την απόσυρση των οκτώ χωρών από τη λίστα αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.

Η αξιοπιστία της «μαύρης λίστας» της Ε.Ε. αμφισβητήθηκε ήδη από την αρχική της δημοσιοποίηση τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η τωρινή αναθεώρησή της προκαλεί και πάλι την ανησυχία διεθνών οργανώσεων.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ορόρ Σαρντονέ από τη ΜΚΟ Oxfam, ειδική στις φορολογικές υποθέσεις, επέκρινε την επερχόμενη απόφαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, μόλις έναν μήνα μετά την υιοθέτηση του καταλόγου αυτού, να αφαιρούνται χώρες».

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η ανάληψη νέων δεσμεύσεων από τις εν λόγω χώρες προκειμένου να αλλάξουν τη νομοθεσία τους είναι καλό σημάδι. «Ορισμένες από τις χώρες που βρέθηκαν στη μαύρη λίστα συνειδητοποίησαν γρήγορα γιατί είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με την Ε.Ε. Αυτό είναι θετικό και ευπρόσδεκτο» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ζητώντας μάλιστα «επισήμως» από τα κράτη μέλη να «δημοσιεύσουν, το συντομότερο δυνατόν μετά το Ecofin της επόμενης εβδομάδας, όλες τις επιστολές δεσμεύσεων που έχουν λάβει».

Υπενθυμίζεται ότι πολλές οργανώσεις κατηγόρησαν τα κράτη - μέλη για πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν ελέγχθηκαν καν, ενώ πολλές από τις υπό έλεγχο χώρες «έμπαιναν και έβγαιναν» από τη «μαύρη λίστα» μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα καμία από τις χώρες της Ε.Ε. δεν μπήκε στις εν λόγω λίστες, παρ’ όλο που κατά καιρούς διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν «ενοχοποιήσει» χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος ότι δεν συμμορφώνονται με τα ίδια τα κριτήρια φορολόγησης της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL