Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
"Ούνα ράτσα": Πρώτα οι Ιταλοί, λέει το Κ5Α. Να σωθούν οι λευκοί, λέει η Λέγκα. Οι μετανάστες κλέβουν τα... ψυγεία, λέει ο Μπερλουσκόνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ούνα ράτσα": Πρώτα οι Ιταλοί, λέει το Κ5Α. Να σωθούν οι λευκοί, λέει η Λέγκα. Οι μετανάστες κλέβουν τα... ψυγεία, λέει ο Μπερλουσκόνι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Να σώσουμε τη λευκή φυλή, κάλεσε ο δεξιός υποψήφιος για την περιφέρεια της Λομβαρδίας. Πρώτα οι Ιταλοί, αναφώνησε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Αδειάζουν τα ψυγεία μας οι εγκληματίες μετανάστες, προειδοποίησε ο Μεγάλος Αδελφός Μπερλουσκόνι. Ο Μουσολίνι έφτιαξε την Ιταλία, ανακάλυψε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες της καθημερινής τρέλας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ιταλία, ενώ τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα φαίνονται ανίκανα να ανατρέψουν τον εκφυλισμό του προεκλογικού διαλόγου και του πολιτικού συστήματος, ενώ φαίνεται να διευρύνεται η αποχή, ένας από τους μεγάλους νεροκουβαλητές στο μύλο της ρατσιστικής και ξενοφοβικής εκπροσώπησης.

Ρατσισμός και ξενοφοβία στις... κάλπες

“Είναι δημαγωγικό και απαράδεκτο να λέμε ότι μπορούμε να τους δεχθούμε...Οι μετανάστες θέλουν να μας καταλάβουν, πρέπει να εξεγερθούμε”, τόνισε από τις συχνότητες του “Ράδιο Παδανίας” ο Ατίλιο Φοντάνα, ο δήμαρχος του Βαρέζε και υποψήφιος της απροσχημάτιστα ρατσιστικής κεντροδεξιάς για πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Λομβαρδίας. “Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους μετανάστες: πρέπει να αποφασίσουμε εάν η δική μας εθνότητα, η λευκή φυλή, η δική μας κοινωνία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα διαγραφούν”, συνέχισε ο Φοντάνα, που εμφανίζεται ως “μετριοπαθές” στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, που διεκδικεί να συνεχίζει την ηγεμονία δεκαετιών της ιταλικής δεξιάς στην πιο πλούσια περιφέρεια της χώρας.

Ντι Μάιο – Κ5Α: Πρώτα οι Ιταλοί!

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάγιο δεν έχει από την πλευρά του αμφιβολίες ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ενδιαφερθεί “πρώτα για τους Ιταλούς” και μετά για τους μετανάστες.

“Πριν από τους μετανάστες πρέπει να ενδιαφερθούμε για την ποιότητα της ζωής των Ιταλών. Το πρόγραμμά μας δεν είναι της δεξιάς και της αριστεράς, θέτει στο επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής”, τόνισε ο Ντι Μάγιο στηρίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος στον δήμο της Ιβρέα κοντά στο Τορίνο.

Σαλβίνι στο Ντι Μάιο: Έλα να διαδηλώσουμε μαζί ενάντια στους μετανάστες

“Είδα ό,τι ο Ντι Μάγιο είπε “Πρώτα οι Ιταλοί”. Καλύτερα αργά παρά ποτέ. “Πρώτα οι Ιταλοί” είναι δική μας ιδέα. Τον προσκαλώ στη διαδήλωση που θα κάνουμε στις 24 Φεβρουαρίου”, τόνισε ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, μιλώντας περισσότερο σαν τραμπούκος της ΚΚΚ παρά σαν ηγέτης ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κόμματος.

Από το διαδίκτυο ο Σαλβίνι ζήτησε την επαναλειτουργία των οίκων ανοχής, που έχει κλείσει από το 1958 η Χριστιανική Δημοκρατία, επιστρέφοντας σε μια παλαιότερη θέση του υπέρ της νομιμοποίησης και της φορολόγησης της πορνείας. Ο Σαλβίνι μάλιστα είχε υποστηρίξει πριν από χρόνια ό,τι: “Η μαριχουάνα κάνει κακό, η πορνεία όχι”. Προκαλώντας και τότε τη δημοκρατική κοινή γνώμη

Μπερλουσκόνι: Ρομπέν εναντίον των φόρων και Κ5Α χειρότερο από... κομμουνιστές

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει τις πανηγυρικές προεκλογικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις κρατώντας πάντα ένα σακί... υποσχέσεις: “Η κοσμική μας θρησκεία ήταν πάντα λιγότεροι φόροι, λιγότεροι φόροι, λιγότεροι φόροι. Σήμερα βρισκόμαστε κάτω από μια φορολογική καταπίεση. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση εναντίον της φορολογίας, που λέγεται Flat Tax, ένας φόρους που θα είναι ο ίδιος για όλους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με ποσοστό που θα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουμε σήμερα, το 23%”. Για τον Ιταλό Κροίσο και Καναλάρχη με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, γιατί η φορολογική δήλωση θα γίνεται σε... μία σελίδα και θα καταπολεμηθεί η... φοροδιαφυγή. Ισοπεδώνοντας κάθε.. ταξικό κριτήριο για την φορολόγηση, ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε κατώτερες συντάξεις των 1.000 ευρώ το μήνα και εισοδήματα αξιοπρέπειας για όλους τους πολίτες, ενώ μειώνοντας τους φόρους σε όλους τα νοικοκυριά θα καταναλώνουν περισσότερο.

“Για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα 476.000 μεταναστών, που για να φάνε πρέπει να εγκληματήσουν, ξεκινώντας αδειάζοντας το ψυγείο των σπιτιών που κλέβουν... χρειαζόμαστε συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες”, τόνισε ο Μπερλουσκόνι, κρούοντας τον ρατσιστικό κώδωνα του κινδύνου: “Το 2010 είχαν έρθει 4.440 μετανάστες σε ένα χρόνο, πέρσι αποβιβάστηκε ο ίδιος αριθμός ατόμων σε ένα Σαββατοκύριακο”.

Ο Μεγάλο Αδελφός της Ιταλίας δήλωσε μάλιστα: “Είναι εδώ και αγωνίζομαι γιατί υπάρχει η ανάγκη μου... Σήμερα θυμόμαστε το 1994 από κοντά. Υπάρχει στο γήπεδο μια λαϊκίστικη ομάδα, τρισάθλια, σχεδόν πιο επικίνδυνη και από τους μετακομμουνιστές το 1994. Είναι σαν μια σέκτα που παίρνει διαταγές από έναν γέρο κωμικό και το γιο ενός άγνωστου συνεταίρου του που πέθανε, αλλάζουν γνώμη από το πρωί έως το βράδυ και είναι ικανοί να ακολουθήσουν οποιαδήποτε ιδέα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ιταλία σε μια πραγματική καταστροφή και στην διακυβέρνηση από τους χειρότερους εκπροσώπους των ακτιβιστών δικαστών. Μην πάτε να τους ψηφίσετε, είναι σαν αυτοκτονία”.

Ρέντσι στον Γκράσο: Ελάτε να συνεργαστούμε σε Ρώμη και Μιλάνο

Ο Ματέο Ρέντσι από το Μιλάνο, που παρουσίασε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές Τζιόρτζιο Γκόρι, ζήτησε τη συνεργασία των Ελεύθερων και Ίσων στις περιφερειακές εκλογές του Λάτσιο – Ρώμης, αποδοκιμάζοντας παράλληλα την απόφαση των τελευταίων να μην συμμαχίσουν με το Δημοκρατικό Κόμμα και την Λομβαρδία.

Ο Ρέντσι από το Μιλάνο προχώρησε σε μια σκληρή επίθεση εναντίον του Κ5Α, υποστηρίζοντας ό,τι “στις εκλογές θα κερδίσει η ελπίδα”, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν χαρακτήρισε “επικίνδυνο κόμμα ανίκανων ατόμων” το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, εξαιτίας της αδυναμίας του να διαχειριστούν τη Ρώμη και το Τορίνο και τις προσωπικές του επαφές με τους βουλευτές του Κ5Α στη βουλή.

Προηγούμενα από το Τορίνο ο Ρέντσι τόνισε ότι “κάνω ομαδικό παιχνίδι για να οδηγήσω έναν του Δημοκρατικού Κόμματος στο πρωθυπουργικό Μέγαρο”, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι “η δεξιά είναι η κυβέρνηση των spread, εμείς καταφέραμε να παρέμβουμε για να επανεκκινήσουμε την χώρα”. Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Ρέντσι επιτέθηκε στον αρχηγό της δεξιάς τονίζοντας ότι ο Μπερλουσκόνι τον κατηγορεί για τους μετανάστες, ενώ ήταν αυτός που υπέγραψε τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Από το κέντρο της Φλωρεντίας, της πόλης που είχε για δήμαρχο τον Μ. Ρέντσι, έφθασε όμως και ένα πισώπλατο χτύπημα για το Δημοκρατικό Κόμμα, που εξαγρίωσε την τουλάχιστον δημοκρατική βάση του. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου 1 και στέλεχος του κόμματος Μαουρίτσιο Σκουάντι έγραψε στο διαδίκτυο ότι κανένας δεν έκανε τόσα καλά στην Ιταλία όσο ο Μουσολίνι την 20ετία που κυβέρνησε. Πέρα από την βροχή των ακατονόμαστων χαρακτηρισμών που ακολούθησαν το post φαίνεται να έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αποπομπής του από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Γράσο στην Μπολντρίνι: Για συμμαχία με Κ5Α αποφασίζω... εγώ!

Η προοπτική συμμαχίας με το Κ5Α δημιουργεί εσωτερικές αντιπαραθέσεις στους Ελεύθερους και Ίσους, δεδομένου ότι ένα κομμάτι της Ιταλικής Αριστεράς δεν θέλει συνεργασίες ούτε με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ούτε με το Κ5Α.

Η πρόεδρος της βουλής Λάουρα Μπλοντρίνι, που προέρχεται από την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία και τον εθελοντισμό και έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στο προσφυγικό και τα δικαιώματα, προειδοποίησε ότι “δεν το σκάνε πια από τους πολέμους, δεν φεύγουν πια. Στις σκηνές τους οι πρόσφυγες κακοποιούνται, τα άτομα πουλιούνται. Πρώτα πρέπει να πάμε να δούμε εκείνες τις καταστάσεις και μετά να διαπραγματευτούμε, όχι το αντίθετο όπως λέει ο Μινίτι [ο υπουργός Εσωτερικών του Δημοκρατικού Κόμματος]... Υπάρχουν λιγότερες αποβάσεις μεταναστών γιατί έχουν σταματήσει τους ανθρώπους στα κέντρα κράτησης της Λιβύης”

Σε ότι αφορά τις συμμαχίες η Λ. Μπολτρίνι δεν έχει αμφιβολίες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το Κ5Α: “Πιστεύω ότι η ιταλική δημοκρατία είναι ωραία και έχει παγιωθεί, αλλά ασφαλώς αυτά τα χρόνια είδα πως με την συμπεριφορά του το Κ5Α έκανε τα πάντα για να απονομιμοποιήσει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, που είναι η καρδιά της δημοκρατίας μας... Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με το Κ5Α, που δεν είναι ένα προοδευτικό και αριστερό κόμμα. Κυρίως όταν ο Ντι Μάιο λέει: θα κάνουμε κυβέρνηση με όποιον συμφωνεί, για εμάς η δεξιά και η αριστερά είναι το ίδιο. Ο Ντι Μάιο λέει ότι δεν θα ήθελε ποτέ να κάνει μια συμμαχία μαζί μας, και έχει δίκαιο, γιατί και εγώ σκέφτομαι το ίδιο”. 

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Ελεύθερων και Ίσων Π. Γκράσο τόνισε ότι “κατανοώ τις θέσεις της Λ. Μπολτρίνι για μια συμμαχία με το Κ5Α, αλλά αποφασίζει κάποιος άλλος, εγώ, ασφαλώς”, επαναλαμβάνοντας ότι “μετά τις εκλογές θα αξιολογήσουμε την κατάσταση. Το Κ5Α είναι αμφιταλαντεύεται τόσο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε την πολιτική του: μια είναι υπέρ του ευρώ, μια άλλη ανοίγει σε συμμαχίες, μια ημέρα είναι υπέρ της Ευρώπης, την άλλη όχι. Όταν θα καταφέρει να κάνει την ακριβή αξιολόγηση της πολιτικής του ίσως τότε και εμείς να καταφέρουμε να κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση”. Την ίδια στιγμή ο Π. Γκράσο απέκλεισε συμμαχίες με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας τον Ματέο Ράντσι ότι “δεν πιστεύουμε στις υποσχέσεις και τις δράσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

Προσπαθώντας να περιορίσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις από την αρχηγική τάση που εκδήλωσε απαντώντας στην Λ. Μπολνττίνι ο Π. Γκράσο τόνισε ότι “δεν είμαι ένας άνθρωπος μόνο του στα ηνία, πιστεύω ότι η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται έτσι. Είναι ο αρχηγός μιας ομάδας που υπάρχει πλουραλισμός. Έχω καλές σχέσεις με όλους, ακόμη και με τον Ντ'Αλέμα”, κατέληξε διασκεδάζοντας επίσης με τον χαρακτήρα των ηγετών των Ελεύθερων και Ίσων.

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές εκλογές στο Λάτσιο – Ρώμη και την Λομβαρδία – Μιλάνο οι Γκράσος και Μπολντρίνι φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να στηρίξουν τον απερχόμενο πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, γιατί “αποτελούν την κυβερνητική κεντροαριστερά”, αλλά όχι και στην δεξιά Λομβαρδία, όπου ο προοδευτικός χώρος θα κατακερματιστεί σε τουλάχιστον τρία ψηφοδέλτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL