Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Μέρκελ και Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Μέρκελ και Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU, CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD κατάφεραν να συμφωνήσουν στο γενικό πλαίσιο ενός προγράμματος για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης...Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε οι πρόεδροι των τριών κομμάτων έκαναν λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ πρόκειται για μια συμφωνία του «δούναι και λαβείν». Με άλλα λόγια, το κάθε κόμμα κατάφερε να περάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέσεις που τις θεωρούσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Ορισμένα από τα αποτελέσματα της συμφωνίας είναι τα εξής σύμφωνα με την Deutsche Welle:

-δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU)

-το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD)

-ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU)

-περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU)

-θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)

-μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)

-«νέο ξεκίνημα» στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).  

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια αύξηση της γερμανικής συνδρομής στο προϋπολογισμό της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό επικροτούνται «ειδικοί πόροι για την οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση όπως και για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που πιθανώς να αποτελέσουν την αφετηρία ενός μελλοντικού επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.»  Σχετικά με το ρόλο του ΕΜΣ, αυτός θα πρέπει μελλοντικά να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ολόπλευρα» οι αιτίες της φυγής, πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι μια συλλογική υπόθεση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη και ότι η ευθύνη για τους πρόσφυγες θα πρέπει να μοιραστεί «αλληλέγγυα» μεταξύ τους.

Στη βάση του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων θα πρέπει τώρα τα κόμματα να αποφασίσουν κατά πόσο συμφωνούν με την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης. Την απόφαση στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές θα την πάρουν τα προεδρεία, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες το συνέδριο που θα συνέλθει την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL