Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Διακήρυξη Συνόδου ηγετών Ευρωπαϊκού Νότου (Ρώμη): Για την κοινωνική Ευρώπη της υποδοχής και των δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακήρυξη Συνόδου ηγετών Ευρωπαϊκού Νότου (Ρώμη): Για την κοινωνική Ευρώπη της υποδοχής και των δικαιωμάτων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Στην κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός έτους πλήρους οικονομικής ανάκαμψης, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και ότι η ΕΕ επιστρέφει σε πορεία ανάπτυξης. “Σε περιόδους δυσκολιών, η Ένωση έχει αναπτύξει νέα μέσα διακυβέρνησης, ενίσχυσε την ικανότητά του να αντιδράσει στις παγκόσμιες προκλήσεις και έχουν επιτευχθεί πολλά μετά από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, φορολογικών αλλαγών και επενδύσεων. Η Ευρώπη είναι ασφαλέστερη και ισχυρότερη, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοντέλο στον κόσμο, είναι ο δρόμος μας προς τα εμπρός. Μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών μας θέτοντας μια κοινή φιλοδοξία ενώ είναι ανοικτή στη συμμετοχή όλων των κρατών μελών που έχουν δεσμευθεί, όπως μόλις κάναμε στον τομέα της άμυνας”, υποστηρίζουν οι επτά ηγέτες.

Οι ίδιοι υπενθύμισαν ότι στο Μάρτιο του 2017 στη Ρώμη “θεσπίσαμε μια φιλόδοξη ατζέντα... και υποσχεθήκαμε να εργαστούσε.. για μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη, μια ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή”.

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου σημειώνουν ότι “το κλειδί για τον πλήρη συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας” βρίσκεται στα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), που είναι απαραίτητα για την επίτευξη πιο βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση. Η μελλοντική ΟΝΕ πρέπει να είναι μεγαλύτερη πιο ανθεκτικό, πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και πιο δημοκρατικό, καθώς και να εδραιώσει τον τομέα της ευημερίας που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η ολοκλήρωση και η ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης αποτελεί απροτεραιότητας, όπως ένα κοινό σύστημα ασφαλείας για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Καταθέσεων,

Το σύστημα αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανάγκη συνδυασμού των στόχων, την κατανομή και τη μείωση των κινδύνων, ενώ θα πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα προώθησης μακροπρόθεσμα της παραγωγικότητας, της αυξήσεις της ικανότητά της να αντιδρά σε οικονομικά πλήγματα και να αποφύγει τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις κοινωνίες μας. Το δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, πολιτικές και συνεχείς προσπάθειες μεταρρύθμισης και επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της αειφορίας και της σταθερότητας. Ο απώτερος στόχος μιας αποτελεσματικής ΟΝΕ θα πρέπει να είναι η σταδιακή σύγκλιση των κρατών μελών προς μια βιώσιμη και κοινωνικά χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Οι επτά υπογραμμίζουν ότι “είναι καιρός να επικεντρωθούμε στις πολιτικές της ΕΕ που προσδιορίζονται σαφώς από τους πολίτες ως πυρήνα δράσης. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την οικονομική, εδαφική και κοινωνική συνοχή¨, για να καταλήξουν ότι “δεσμευόμαστε σε μια νέα προσέγγιση για τα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, τα οποία πρέπει να παρέχονται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ΠΔΠ)”.

Οι επτά στοχεύουν “να παρέχουμε συνδιαχείριση και συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα, να εφαρμόσει πλήρως η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική με βάση την κοινή χρηματοδότηση, τις κοινές φιλοδοξίες και την κοινή στρατηγική”.

Οι ηγέτες των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην καινοτομία, με συναφείς εξωτερικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά την Ένωση Καινοτομίας, την Ψηφιακή Ένωση, την Ένωση Ενέργειας και την Ένωση της Κεφαλαιαγοράς, υποστηρίζοντας την ανάγκη μιας συντονισμένης φορολογίας των εταιρειών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Για ό,τι αφορά τη νέα γενιά τόνισαν ότι “χρειαζόμαστε μια αυξημένη κινητικότητα για τις νέες γενιές σε ολόκληρη την Ευρώπη και μια πιο φιλόδοξη πολιτική εκπαίδευσης και πολιτισμού σε επίπεδο ΕΕ, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017, που προβλέπει τα Erasmus, την ευρωπαϊκή κάρτα φοιτητών, το ευρωπαϊκό πανεπιστήμια, την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διά βίου μάθηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επτά ηγέτες τονίζουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ που επενδύουν στο μέλλον των γενεών για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης.

Σε ό,τι αφορά τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που διακηρύχθηκε στο Γκέτεμποργκ υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας δέσμης πρωτοβουλιών στον τομέα της υγείας, του φύλου, της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, την προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετά από τα σημαντικά διδάγματα που μάθαμε από την οικονομική κρίση.

Για τους επτά ηγέτες “όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι από φόβο. Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ζουν όλοι οι Ευρωπαίοι μια ζωή που έχει τις ρίζες της στη δημοκρατία και στην ελευθερία”. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε εκείνους που αντιτίθενται στις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα, τόνισαν, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους και να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών χωρών έχει σημασία για την την προστασία των πολιτών της ΕΕ και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, υποστήριξαν, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή δράση πρέπει στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο, την άμεση ανατολική γειτονιά της ΕΕ και την Αφρική με στόχο τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία ως στρατηγικής προτεραιότητας και θεμελιώδες συμφέρον της ΕΕ.

Οι επτά αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι “παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για τη συνολική διευθέτηση της Κύπρου σύμφωνα με το κεκτημένο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο, που θα επανασυνδέσει την Κύπρο και τον λαό της και που διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις. Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ενώ “η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη προστασία για μια επανενωμένη Κύπρο”.

Οι επτά ηγέτες υπογράμμισαν ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα αποτελέσει βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια και πως οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης ανησυχούν και επηρεάζονται ιδιαίτερα, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οι επτά εκτιμούν ότι ο ρόλος των χωρών τους είναι θεμελιώδης και πως το βάρος της προστασίας των χωρών και των συνόρων θα πρέπει να αναγνωριστούν και να μοιραστούν από την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τον αγώνα της κατά της εμπορία ανθρώπων και τις νέες μορφές δουλείας και να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων.

Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, προκειμένου να αποτρέψουμε τις παράτυπες ροές καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης με το διάλογο και τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις εταιρικές σχέσεις μας με αυτές τις χώρες, ειδικά στην Αφρική”, σημείωσαν οι επτά, ζητώντας την “πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο, όπου το διεθνές δίκαιο είναι απαραίτητο”.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την εξωτερική διάσταση της ατζέντας για τη μετανάστευση και ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί από μια αποφασιστική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου και δίκαιου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ), με βάση τον αποτελεσματικό σεβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ιδίως

ανάμεσα στα κράτη μέλη, σημειώνουν οι επτά ηγέτες.

Τέλος τονίζουν ότι υποστηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών και ότι από την άποψη αυτή, χαιρετίζουν την ιδέα των διαβουλεύσεων των πολιτών, σε όλη την Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να οργανωθεί από την επόμενη άνοιξη, για να δώσουν το επόμενο ραντεβού τους στην Κύπρο, που θα φιλοξενήσει την 5η σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Διμερής συνάντηση Α. Τσίπρα με Π. Τζεντιλόνι

H διμερής συνάντηση του Π. Τζεντιλόνι με τον Α. Τσίπρα είχε “στρατηγικό βάρος”, “γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και εδώ και καιρό αντιπαρατίθενται με ένα τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης”, υπογράμμισε στην online έκδοσή της η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης, Il Sole24Ore.

Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ιταλό ομόλογό του.

Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατά την συνομιλία του με τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παρακολουθούσε τον Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άξονα την κοινωνική Ευρώπη και το μεταναστευτικό – προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης συνάντησης των ηγετών των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Ιανουαρίου στη Ρώμη, με την παρουσία των πρωθυπουργών - αρχηγών κρατών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η συνάντηση των επτά ηγετών, που προ ολίγου έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία.

Il Sole24 Ore

Για τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης, Il Sole24Ore, η διμερής συνάντηση του Π. Τζεντιλόνι με τον Α. Τσίπρα είχε “στρατηγικό βάρος”, “γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και εδώ και καιρό αντιπαρατίθενται με ένα τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης”.

Ο τίτλος της online έκδοσης της εφημερίδας μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντος: “Ο Τζεντιλόνι βλέπει τον Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τους μετανάστες”

Επικαλούμενος ιταλικές κυβερνητικές πηγές, ο δημοσιογράφος της Il Sole24Ore Αντρέα Κάρλι, υπογράμμισε ότι “κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης ο Τζεντιλόνι και ο Τσίπρας συζήτησαν πως θα εναπαπροτείνουν τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο... Τόσο από την άποψη της μεταρρύθμισης της οικονομικής διακυβέρνησης όσο και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων. Εδώ ο διάλογος μεταξύ των αρχηγών των δύο κυβερνήσεων έπεσε αναπόφευκτα στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα άφιξης είναι αυτόματα υπεύθυνη για τις αιτήσεις ασύλου. Σήμερα, η Ιταλία και η Ελλάδα δεν έχουν συνάψει νέες συμφωνίες αλλά αμφότερες οι πλευρές έχουν επιβεβαιώσει το ποιοτικό άλμα που χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κέρκυρα”.

Η οικονομική εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria δεν μπορούσε να παραλείψει τα στοιχεία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και την Αθήνα αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί “το δεύτερο προμηθευτή της Ελλάδας μετά τη Γερμανία”, υπογραμμίζοντας μάλιστα τον επίσημο χαρακτήρα που έχουν τα στοιχεία της Elstat, και ότι “από την πλευρά των εισαγωγών... η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Τουρκία. Παρά τη μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης, το εμπόριο με την Αθήνα ανήλθε σε σχεδόν σταθερές τιμές τα τελευταία χρόνια, περίπου στα 6 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της [ιταλικής σταιτστικής υπηρεσίας] Istat... με το εμπορικό ισοζύγιο είναι πάντοτε υπέρ της Ιταλίας”.

Η ιταλική εφημερίδα εστίασε το ενδιαφέρον της και στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την παρουσία της Κίνας με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και που η Ιταλία με τα λιμάνια της Τεργέστης, Γένοβας και Βενετίας “στοχεύει να κατακτήσει ένα τμήμα των θαλάσσιων μεταφορών”. “Η τελευταία αυτή λεπτομέρεια δεν είναι άσχετη, δεδομένου ότι ένα από τα κύρια έργα που προωθείται από την κινεζική China - Europe Land - Sea Express Line είναι εκείνο που προβλέπει σιδηροδρομικό δίκτυο με το οποίο θα μεταφέρονται τα εμπορεύματα από το λιμάνι του Πειραιά προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ, της Σερβία και της Ουγγαρίας”, καταλήγει ο δημοσιογράφος της Il Sole24 ore

Corriere della Sera

H Corriere della Sera, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα, εστιάζει το ενδιαφέρον της στο “Ποδόσφαιρο ως μεταφορά για την πολιτική”, όπως τονίζει στον τίτλος της αναφερόμενη στην “Κυκλοφορία του βιβλίου – συνέντευξης του Τσίπρα”.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Μιλάνου Αντρέα Νικάστρο, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις εξελίξεις στην χώρα μας, εκτιμά ότι “στην Αθήνα δεν υπάρχει άλλη συζήτηση, παρόλο που ο τίτλος και ο συγγραφέας παραμένουν ακόμα μυστηριώδεις. Ο πρωθυπουργός μιλά για το ρόλο που παίζει το δημοφιλές παιχνίδι στη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας”.

Το ραντεβού με τις κάλπες είναι για τον επόμενο χρόνο, εκείνο για την ανανέωση της διεθνούς βοήθειας αυτό τον Αύγουστο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει έτσι τον χρόνο να σκεφτεί τι του αρέσει περισσότερο, δύο από τα πάθη του: την πολιτική και το ποδόσφαιρο. Το κάνει σε ένα βιβλίο-συνέντευξη που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, βιβλίο για το οποίο μιλούν όλοι την Αθήνα, αλλά που εξακολουθεί να κρατηθεί περίτεχνα μυστικό. Τα πιο κοντινά πρόσωπα στον πρωθυπουργό αρνούνται να αποκαλύψουν τον συγγραφέα και τον τίτλο, αλλά από τις λίγες αναφορές, πολιτικοί επιστήμονες και αντίπαλοι βουλευτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίθεση με ομοβροντίες κριτικής. Ο Τσίπρας φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του Τζορτζ Όργουελ (“ο αθλητισμός είναι πόλεμος χωρίς τους πυροβολισμούς”) στην ελληνική παραλλαγή: το ποδοσφαίρου είναι όπως η οικονομική κρίση, αλλά χωρίς διεθνή διάσωση”, σημείωσε ο Α. Νικάστρο.

Γιατον δημοσιογράφο της Corriere della Sera “μαζί με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα και αυτό είναι που επιλέγει ο Τσίπρας να προβληματιστεί σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες, τις οικονομικές αδικίες, τις ανισότητες και την εξυγίανση της χώρας. Στα πλαίσια της πολιτικής φαντασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει περάσει από την ενσάρκωση της η ευρωπαϊκής αριστεράς-αριστεράς για να γίνει ο εκπρόσωπος του ρεαλιστικού ρεφορμισμού, ικανού να ταξιδεύει στα στενά περιθώρια που άφησε η οικονομική κρίση του 2008”.

Το ιδανικό, πνευματικό και εκλογικό όραμα, είναι και παραμένει πάντα στα αριστερά, παρόλο που ο Τσίπρας δηλώνει πάντα οπαδός του Παναθηναϊκού. Την ομάδα που ιστορικά υποστηρίζεται από την αστική τάξη του κέντρου της Αθήνας και που παίζει το ντέρμπι σε υψηλούς πολιτικούς και αθλητικούς τόνους με τον Ολυμπιακό, την ομάδα των λιμενεργατών του Πειραιά. Ο Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι οπαδός του, προκαλώντας ακόμη και την προκατάληψη των ψηφοφόρων του. Στο βιβλίο επιβεβαιώνει την πολιτική του πίστη, αλλά προσθέτει και τη συμπάθεια για δύο ομάδες όπως της Μπαρτσελόνα και της Λίβερπουλ, εμβληματικές του μίγματος μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής. Στο βιβλίο – συνέντευξη ο Τσίπρας προχωρά περαιτέρω. Μιλά για το ρόλο του ποδοσφαίρου στο σχηματισμό της κοινωνικής ταυτότητας και της πολιτικής συνείδησης. Ερμηνεύει τις μεταγραφές δισεκατομμυρίων των παικτών και των ασύμμετρων τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεταξύ των ομάδων ως μεταφορά - παραβολή των διεθνών σχέσεων εξουσίας. Φθάνει να κάνει ακόμη και τον κόσμο του ποδοσφαίρου ένα σημείο στο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Το ποδόσφαιρο, λέει ο Τσίπρας, είναι “μια πρόκληση για αυτούς που κυβερνούν σήμερα”: πάρα πολλά τα χρέη των επαγγελματικών συλλόγων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Πέρα από τις επευφημίες για την ομάδα, η προτεραιότητα του Τσίρπα είναι να εξαλείψει τη διαφθορά και να αποκαταστήσει τις εταιρείες, που από απλοί αθλητικοί σύλλογοι έφθασαν να είναι οι θεματοφύλακες των τεράστιων ροών χρήματος και το συναισθημάτων”, καταλήγει ο Αντρέα Νικάστρο της Corriere della Sera.

H Ιταλία από την πλευρά της καλλιεργεί την ελπίδα αναβάθμισης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή διαμέσου του γαλλο-ιταλικού άξονα, που δεν λειτούργησε επί δεκαετίες χάρις στην εμμονή της γαλλικής διπλωματίας να στηρίζεται στην ενεργή διμερή και προνομιακή στην ουσία σχέση της με τη Γερμανία, όπως είχε φανεί από τη δεκαετία του '60 όταν δημιουργήθηκε ο αποκαλούμενος γαλλογερμανικός άξονας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο καταβάλλοντας μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης της ιταλικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, παρά την οικονομική κρίση, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές των σχέσεων τους με την Γερμανία είχαν αποφύγει να προωθήσουν μια πιο στενή σχέση της Γαλλίας με την Ιταλία. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διαμορφώσει ένα κλίμα για τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής τριαρχίας”, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την Ισπανία και την Ολλανδία, αλλά και άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL