Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ντ.Ντέιβις: Έγινε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ.Ντέιβις: Έγινε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του Brexit

«Η Βρετανία έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την ΕΕ», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit. Ήταν πολλή δουλειά, αλλά χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, ο οποίος είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, συνεχάρη την Τερέζα Μέι.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά της να επιτύχει τη σημερινή συμφωνία», έγραψε ο Μπ.Τζόνσον στο Twitter.

«Τώρα έχουμε στόχο να σφυρηλατήσουμε μια βαθιά και ειδική σύμπραξη με τους ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας παραμένοντας πιστοί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -ανακτώντας τον έλεγχο των νόμων, των χρημάτων και των συνόρων μας για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία, σημείωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

«Πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση ΗΒ/ΕΕ», σημειώνει και αυτός σε μήνυμά του στο Twitter.

«Η σημερινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας. Τώρα ας συνάψουμε μια συμφωνία για το εμπόριο που υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την ευημερία της Βρετανίας».

Την υποστήριξή του στην σημερινή συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, που αποτελεί σημαντική φωνή υπέρ του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι.

«Είναι μια σημαντική προσωπική πολιτική επιτυχία για την πρωθυπουργό. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχαν βγει όλων των ειδών οι Κασσάνδρες που πίστευαν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συμφωνίας. Αυτές διαψεύστηκαν», δήλωσε στο BBC.

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο, δήλωσε από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θα χρειαστεί να έχουμε έτοιμη την οριστική μορφή της συμφωνίας αποχώρησης έως τον Οκτώβριο του 2018, σε λιγότερο από ένα χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ στο πλαίσιο του λογαριασμού του διαζυγίου, αλλά δεν θα απαιτηθεί από τη Βρετανία να καταβάλει τις πληρωμές αυτές νωρίτερα απ’ ό,τι αν παρέμενε μέλος της ΕΕ.

Ο Μ.Μπαρνιέ επανέλαβε τις δηλώσεις της Τ.Μέι ότι καμία χώρα της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παραμονή του στην ΕΕ», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Β.Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL