Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ο Σουλτς καλεί τα μέλη του SPD να στηρίξουν τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σουλτς καλεί τα μέλη του SPD να στηρίξουν τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ζήτησε από τα μέλη του να δώσουν το πράσινο φως για συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ με στόχο να βρεθεί μια διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο και να παραμείνουν στο τραπέζι όλες οι επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Δεν πρέπει να κυβερνήσουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Όμως ούτε πρέπει να αρνηθούμε να κυβερνήσουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό που μετράει είναι τι μπορούμε να προσφέρουμε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας σε συνέδριο του SPD στο Βερολίνο.

Το SPD θα πρέπει να αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς με ανοιχτό μυαλό, να δει τι είδους πολιτική μπορεί να προωθήσει και να αφήσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές για σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο Σουλτς προσθέτοντας: «Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο και όχι η μορφή».

Ο Σούλτς τόνισε: «Το κράτος μας πρέπει να γίνει ισχυρότερο, το κράτος μας πρέπει να γίνει καλύτερο! Γι' αυτό χρειάζεται το SPD».

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε μάλλον σ' ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης παρά να επικεντρώσουμε στη λιτότητα και πρόσθεσε πως δεν υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ελευθερία κινήσεων των πολιτών της.

«Η ήπειρός μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη όπως αυτή που ασκήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο Σουλτς αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας που επικέντρωσε στη λιτότητα.

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υπάρξουν μέχρι το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε πως οι χώρες που δεν συμφωνούν θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Ο Σουλτς δήλωσε στο συνέδριο πως θέλει από την ΕΕ να συμφωνήσει σε μια νέα συνταγματική συνθήκη, που να δημιουργεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, η οποία να μπορεί να αναλαμβάνει δράση σε τομείς όπως η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η φορολογία και οι νομισματικές υποθέσεις, το άσυλο και η διεθνής ανάπτυξη.

«Αυτή η συνταγματική συνθήκη πρέπει τότε να παρουσιαστεί σε όλα τα κράτη μέλη και αυτά που δεν συμφωνούν θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτομάτως της ΕΕ», δήλωσε.

Ο Σουλτς επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές αξίες υπονομεύονται συστηματικά στην Πολωνία και η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό, ενώ η Ουγγαρία απομακρύνεται επίσης όλο και περισσότερο από την ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL