Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μακρόν, ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακρόν, ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης;

Σε νέα τροχιά εισέρχεται η ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας ύστερα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε κάνει έκκληση για μια «ανανεωμένη» γαλλο-γερμανική εταιρική σχέση. Έτσι, τώρα κανείς δεν εξεπλάγη όταν ο Μακρόν τη Δευτέρα δήλωνε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας να «παγώσει» ο διάλογος στη Γερμανία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γαλλία πρέπει να «συνεχίσει να προχωράει μπροστά» με μια «ισχυρή και σταθερή» Γερμανία.

Μάλιστα ο Μακρόν είπε σε δημοσιογράφους ότι μίλησε με τη Μέρκελ, παρατηρώντας ότι τα «σχόλια του κ. Λίντερ (του επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων) ήσαν κάπως σκληρά και υπάρχει κίνδυνος διαφωνίας» - κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα. «Είναι καλύτερο να μην υπάρχει κυβέρνηση παρά να κυβερνά κανείς με τον λάθος τρόπο», είχε πει ο Λίντερ.

Τα γεγονότα αυτά θέτουν το Παρίσι μπροστά σε νέα δεδομένα, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. Κάτι που το έχει αντιληφθεί καλά το προεδρικό περιβάλλον. Έτσι, αξιωματούχος του Γραφείου του Μακρόν είπε, ζητώντας ανωνυμία, ότι «η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία έχει βυθίσει την τελευταία σε πολιτική αβεβαιότητα και απλώς ενισχύει την ανάγκη να προχωρήσει η Γαλλία σε προτάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα εφαρμόσουμε με τους Γερμανούς εταίρους μας. Τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη θέλουμε ο κύριος εταίρος μας να είναι σταθερός και ισχυρός, έτσι ώστε να κινηθούμε μαζί μπροστά. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση».

Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, που προκαλεί ρίγη στην Ευρώπη, μπορεί να σημάνει μια καμπή για την ευρωπαϊκή πολιτική του Παρισιού. Η αποκάλυψη της αδυναμίας της μέχρι σήμερα παντοδύναμης καγκελαρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κάνει «παιχνίδι» ο Μακρόν, ο οποίος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Ειδικά μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία ο Μακρόν προωθεί τα σχέδιά του για μια νέα Ευρωζώνη, στο πλαίσιο μιας νέας Ευρώπης - αρχικά λαμβάνοντας υπόψη το Βερολίνο, πλέον χωρίς αυτό. Και ακριβώς αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική: χωρίς τη στήριξη της Μέρκελ, τα σχέδια της αλλαγής της Ευρώπης γίνονται από δύσκολα έως αδύνατα... Αυτό το γνωρίζουν οι κορυφαίοι διπλωμάτες στο Παρίσι, που τονίζουν ότι ακριβώς αυτή η συγκυρία ενισχύει τον Μακρόν, ως τον ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό, θα κάνει μερικά ταξίδια στο εξωτερικό και θα δείξει την αποφασιστικότητά του. Η κεντρική ιδέα είναι ότι υπάρχει πλέον ένας νέος Ευρωπαίος ηγέτης στην πόλη». Συγκεκριμένα, η πρόταση είναι να κάνει ο Μακρόν μια μεγάλη ομιλία στην Ευρωβουλή, να πάει στην Ισπανία και την Ιταλία για να δείξει ότι αυτές οι δύο χώρες μετράνε στην Ευρώπη. Θα του βγει άραγε του Μακρόν το νέο, φιλόδοξο ευρωπαϊκό κοστούμι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL