Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Η τράπουλα ξαναμοιράζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Γερμανίας με τις διαδοχικές επαφές που ξεκίνησε απο χθες με τους ηγέτες των κομμάτων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Την πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση της Άνγκελα Μέρκελ προεξοφλούν, την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αντίπαλοί της, με εκείνη να απαντά ότι δεν "φοβάται απολύτως κανέναν".

Χθες το βράδυ ο Γερμανός Πρόεδρος άρχισε τις διερευνητικές επαφές συναντώντας τους δύο συμπροέδρους των Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ και Τζεμ Έζντεμιρ, ενώ είδε στη συνέχεια και τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, ο Στάινμαϊερ υπενθύμισε σε όλους τους συνομιλητές του την "ευθύνη" τους απέναντι στην πολιτική σταθερότητα.

Αποδέκτης ακόμη εντονότερων πιέσεων αναμένεται να γίνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς αφού ο Στάινμαϊερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του για τη συνέχιση του σημερινού Μεγάλου Συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το SPD. To μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα υποκύψουν τελικά στις πιέσεις αναθεωρώντας την απόφαση που έλαβαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους συντηρητικούς.

Ανάλογη έκκληση με εκείνη του Στάινμαϊερ, ο οποίος τη Δευτέρα κάλεσε τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς "να ρίχνουν πίσω το μπαλάκι στους ψηφοφόρους", έκανε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο νέος πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κόμματα να μην υπολογίζουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και να εργαστούν για το κοινό καλό σχηματίζοντας "συνειδητά μια πλειοψηφική κυβέρνηση".

Πρόσθεσε πως οι συμβιβασμοί απαιτούν θάρρος και δεν δίστασε να ταυτίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα με τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. "Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια Γερμανία που να μπορεί να δράσει" σημείωσε. Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε πάντως ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι μια επίπονη διαδικασία, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί "από τη μία μέρα στην άλλη".

Made in Germany

Ανάλογα επιχειρήματα επιστράτευσε και ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Άλτμαϊερ, ο οποίος, όμως, το έθεσε κάπως πιο πρωτόγονα. "Εμμένουμε στην ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Όπως το 'Made in Germany', είναι γνωστό ότι έχουμε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις" τόνισε.

Και έγινε ο πρώτος που άφησε στην άκρη τα περί ευθυνών όλων των κομμάτων καλώντας ευθέως τους Σοσιαλδημοκράτες να επανεξετάζουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU. "Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο SPD να σκεφτεί" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, επανέλαβε και χθες ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά, σε αντίθεση με τον ηγέτη του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, άνοιξε κι ένα μικρό παραθυράκι. "Θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να έχουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα, σταθερή κυβέρνηση" τόνισε.

"Το τέλος της εποχής Μέρκελ έχει αρχίσει" συμπέρανε, από την πλευρά της, η Κάτια Κίπινγκ, συμπρόεδρος της Αριστεράς (Die Linke), του μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος μαζί με το ακροδεξιό AfD με το οποίο ο πρόεδρος Στάινμαϊερ δεν θα έχει επαφές αυτή την εβδομάδα. Οι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν ακόμη πιο βιαστικοί να ξεμπερδεύουν μαζί της. "Εχει αποτύχει και είναι καιρός να εγκαταλείψει την καγκελαρία" τόνισε ο συμπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Φραγμό στα σενάρια αυτά φρόντισε να βάλει η ίδια η Μέρκελ με μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεών της. Θα βρίσκεται στην εξουσία σε ένα χρόνο; "Θα μπω στον κόπο". Θα ηγηθεί, στην ανάγκη, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας; "Δεν θα το προτιμούσα". Θα γίνουν τελικά νέες εκλογές; "Θα ήταν ένας καλύτερος δρόμος". Θα είναι ξανά υποψήφια; "Σαφώς".

Νέες εκλογές, παλιό αποτέλεσμα

Αμφίβολο παραμένει, ωστόσο, αν η Γερμανίδα καγκελάριος και το CDU έχουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στο πλευρό τους τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να προτιμά τις νέες εκλογές από τον σχηματισμό "πάση θυσία" κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή. Έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv δείχνει ότι το 45% τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών, το 27% υποστηρίζει τη συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού και μόλις το 24% θα ήθελε μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι νέες εκλογές δεν θα ανέτρεπαν θεαματικά τους σημερινούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο. Ουσιαστικά οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι, που θα σκαρφάλωναν από το 9% στο 12%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα υποχωρούσαν από το 33% στο 31%, οι Σοσιαλδημοκράτες θα σημείωναν μια ανεπαίσθητη αύξηση από το 20,5% στο 21%, οι Φιλελεύθεροι θα έχαναν μόνο 0,7% υποχωρώντας στο 10%, και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα σημείωνε απώλειες της τάξης του 0,6% φτάνοντας στο 12%. H Αριστερά θα παρέμενε στα επίπεδα του 9%.

Ποιος χρεώνεται όμως πολιτικά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα"; Μια άλλη σφυγμομέτρηση, εκείνη που διενεργήθηκε για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, απαντά πως η κοινή γνώμη επιρρίπτει την ευθύνη στους Φιλελεύθερους. Το 32% των ερωτηθέντων κρίνει ότι εκείνοι φταίνε για το ναυάγιο, με 18% να κατηγορεί τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμμάχους της Μέρκελ, το 15% τους Πράσινους και μόλις 9% τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον; Ίσως το ότι οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζονται διχασμένοι -το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ το 44% ζητάει την παραμονή στον Μεγάλο Συνασπισμό-, τη στιγμή που εκείνοι των Χριστιανοδημοκρατών στοιχίζονται για μία ακόμη φορά πίσω από τη Μέρκελ: Το 85% θα ήθελε να τη δει για μία ακόμη φορά ως υποψήφια καγκελάριο του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL