Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Χινές Φερνάντεθ, ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς / Χινές Φερνάντεθ: Η Αριστερά δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό του Ραχόι ή του Πουτζντεμόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χινές Φερνάντεθ, ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς / Χινές Φερνάντεθ: Η Αριστερά δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό του Ραχόι ή του Πουτζντεμόν

"Η ενωτική Αριστερά ετοιμάζεται να δώσει μια σκληρή μάχη, στοχεύοντας να μετατραπεί στον άξονα των προοδευτικών αλλαγών που έχουν ανάγκη η Καταλωνία και η Ισπανία, για να ξεφύγουμε από τους διχαστικούς εθνικισμούς του Μ. Ραχόι και του Κ. Πουτζντεμόν και να αγωνιστούμε για μια νέα Καταλωνία και μια άλλη, αβασίλευτη ομοσπονδιακή Ισπανία της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αναδιανομής του πλούτου" τόνισε στην "Αυγή" ο Χινές Φερνάντεθ, το ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και του Κ.Κ. της Ισπανίας, που εδώ και χρόνια είναι διευθυντής της μηνιαίας ιστορικής εφημερίδας "Mundo Obrero". "Με το ενωτικό ψηφοδέλτιο Catalunya En Comù διεκδικούμε ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις, το τέλος της εφαρμογής του άρθρου 155, μια μεγάλη κυβερνητική αλλαγή στη Μαδρίτη και μια νέα κυβέρνηση στη Βαρκελώνη, με άξονα τη μάχη κατά της λιτότητας και την υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" συμπλήρωσε ο Χ. Φερνάντεθ.


* Η κατάσταση στην Καταλωνία φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές...

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. Το Λαϊκό Κόμμα πυροδότησε, από το 2010, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μια έντονη αντιπαράθεση με την Καταλωνία και τη δημοκρατική Ισπανία, γιατί έφτασε στο σημείο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του Καταστατικού της Καταλωνίας, που είχε ψηφιστεί από την τοπική Βουλή της Καταλωνίας με μεγάλη πλειοψηφία και κατόπιν από το εθνικό κοινοβούλιο με πλειοψηφία, παρά την πάντα αντίθετη ψήφο του Λαϊκού Κόμματος και στα δύο κοινοβούλια. Στη συνέχεια, στην προηγούμενη Βουλή, το Λαϊκό Κόμμα είχε την απόλυτη πλειοψηφία και εργάστηκε με συνέπεια για να μη λύσει κανένα από τα προβλήματα στην Καταλωνία. Τώρα έχει τη σχετική πλειοψηφία και επιμένει στην ίδια πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι το 80% των Καταλανών θέλουν ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν. Δεν είναι όλοι υπέρ της ανεξαρτησίας. Εμείς είμαστε υπέρ μιας ομοσπονδιακής, αλληλέγγυας και αβασίλευτης δημοκρατίας, αλλά πιστεύουμε, όπως η τεράστια πλειονότητα του καταλανικού λαού, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις. Εμείς θα ψηφίσουμε κατά της ανεξαρτησίας. Η θέση της Αριστεράς δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον ισπανικό εθνικισμό του Ραχόι ή τον καταλανικό εθνικισμό του Πουτζντεμόν.


* Το γεγονός ότι η πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής Βουλής δεν φυλακίστηκαν βοηθά να χαμηλώσουν οι τόνοι;

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαδέλ στην πράξη αρνήθηκε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, υποστηρίζοντας ότι ήταν συμβολική. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί ούτε ο Πουτζντεμόν ούτε η καταλανική Βουλή ψήφισαν την ανεξαρτησία. Αντίθετα, ψήφισαν την έναρξη μιας πορείας για την ανεξαρτησία. Είχαμε μια πολιτική διακήρυξη, όχι μια ψηφοφορία με νομικές συνέπειες σε θεσμικό επίπεδο.

Το Unidos Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια, το Κ.Κ. της Ισπανίας υποστηρίξαμε από την αρχή το δικαίωμα του καταλανικού λαού να αποφασίσει ελεύθερα, για να βρούμε μια λύση για τον τρόπο που θα συμμετέχει η Καταλωνία στην Ισπανία. Μόνο που, για να λύσουμε το πρόβλημα της Καταλωνίας και να βελτιώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του λαού της και όλων των λαών της Ισπανίας, πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση, να διώξουμε όσο το γρηγορότερο δυνατόν τον Ραχόι. Εάν είχαμε μια άλλη κυβέρνηση, με μεγαλύτερη ευαισθησία για τους ανθρώπους και τα προβλήματα της χώρας, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση στην Καταλωνία.


* Σήμερα όμως φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική της αλλαγής της κυβέρνησης, γιατί οι σοσιαλιστές επέστρεψαν στην... αυλή του Ραχόι και πυροδότησαν μια σκληρή πολιτική εναντίον της Αριστεράς...

Είναι αλήθεια ότι επιστρέψαμε στο... παρελθόν και με άσχημο τρόπο. Το τελευταίο καιρό είχαμε μια οπισθοδρόμηση των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, που θα αποτελέσει στοιχείο ερευνών στον τομέα της ιστορικής και πολιτικής επιστήμης, όπως η διάλυση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος εκλέχθηκε με προκριματικές εκλογές από τη βάση για να αλλάξει την πολιτική και τη δομή του κόμματος και υποστήριζε ότι "είναι η Αριστερά", στηρίζει σήμερα ένα από τα πιο αντιδραστικά και διεφθαρμένα κόμματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Ο Ραχόι μας είπε κατάμουτρα ότι από εδώ και πέρα θα παρεμβαίνει για να ανακόψει οποιαδήποτε δημοκρατική μεταρρύθμιση και οποιαδήποτε πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Δεν αστειεύεται, γιατί, όπως είδαμε, παρενέβη και στα οικονομικά του Δήμου της Μαδρίτης, παρ' όλο που η δημοτική αρχή της Μανουέλα Καρμένα έχει μειώσει το χρέος του δήμου και έχει υιοθετήσει μια υποδειγματική οικονομική και κοινωνική πολιτική.

* Στη Βαρκελώνη, το αριστερό ψηφοδέλτιο της Άντα Κολάου Barcelona En Comù αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με τους Σοσιαλιστές...

Οι Σοσιαλιστές δυστυχώς όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν τον κοινωνικό νεοφιλελευθερισμό, αλλά πρόσθεσαν και την εφαρμογή του άρθρου 155 με την ψευδαίσθηση ότι θα συμφωνούσαν με τον Ραχόι κάποιες συνταγματικές αλλαγές διαμέσου της Επιτροπής της Βουλής για το εδαφικό μοντέλο της χώρας. Ο Ραχόι κορόιδεψε τον Σάντσεθ. Το Unidos Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και το ψηφοδέλτιο Barcelona En Comù είπαμε ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που εφαρμόζουν τις περικοπές και την καταστολή. Η Κολάου τόνισε ότι δεν θα θέλαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και με τον θεό και με τον διάβολο, όπως λένε οι καθολικοί χριστιανοί. Δεν μπορούμε να λέμε άλλα και να κάνουμε άλλα. Η Αριστερά πρέπει να είναι συνεπής.


* Ο Σάντσεθ είπε ότι δεν θα επιδιώξει να ρίξει την κυβέρνηση του Ραχόι σε αυτή τη θητεία της Βουλής και θα περιμένει να κερδίσει στις κάλπες και όχι με μια μομφή εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ φαίνεται πως δεν έχει τη δύναμη μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να προωθήσει την αλλαγή και είναι όμηρος της Σουζάνα Ντίαθ και των βαρόνων του κόμματος. Στηρίζουν την εφαρμογή του άρθρου 155 και δεν θέλουν την αλλαγή της κυβέρνησης. Δεν αρνούνται την... επανάσταση, αλλά τα μεγάλα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε στον πιο άσχημο μοναρχικό - δικομματισμό.


* Στην ισπανική Βουλή και στις αίθουσες των δικαστηρίων αναδείχθηκαν διαστάσεις της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι...

Υπάρχει ένα ποιοτικό άλμα στην κατάσταση στην Ισπανία, που στην Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζετε αρκετά καλά. Το δεξιό κόμμα που μας κυβερνά έχει στοχοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη ως μια εγκληματική συμμορία που κλέβει από τα δημόσια ταμεία για να χρηματοδοτεί παράνομα τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες που κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Ο Ραχόι υποστήριξε πως υπήρξαν τυχαίες περιπτώσεις διαφθοράς. Από τις αίθουσες των δικαστηρίων βλέπουμε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δομικές, αποτελούν μια μορφή διακυβέρνησης και διαχείρισης ενός πολιτικού κόμματος. Υπάρχει μια πολύ συντηρητική και ακροδεξιά πολιτική ελίτ που δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικό, αλλά επεκτείνεται και στο οικονομικό επίπεδο. Κάτι ανάλογο με αυτό που ζήσατε στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και το Λαϊκό Κόμμα δρομολόγησαν μια προπαγανδιστική εκστρατεία τροφοδοτώντας ένα δικό τους success story, υποστηρίζοντας πως έχουμε βγει από την κρίση και πως όλα πάνε καλά. Αυτό που είδαμε αυτές τις ημέρες είναι ότι οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών του χρηματιστηρίου αύξησαν τα εισοδήματά τους σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να υποχωρούν και να εξανεμίζονται. Οι μισθωτοί είδαν μειώσεις στα εισοδήματά τους. Αυτός είναι σκληρός καπιταλισμός στην πιο στενή του έννοια. Εάν υποθέσουμε ότι στην Ισπανία κάποιοι βγαίνουν από την κρίση, δεν είναι ασφαλώς οι εργαζόμενοι, αλλά μια περιορισμένη και μειοψηφική ελίτ που εκμεταλλεύεται εδώ και αιώνες τη χώρα. Τα μέσα καθαρά εισοδήματα των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Ibex35 έφτασαν στις 644.000 ευρώ το 2016, ενώ οι μεικτές αποδοχές των μέσων μισθωτών υποχώρησαν 0,8% για το ίδιο διάστημα. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες εάν σκεφτεί κανείς τους ανέργους, τους νέους που πληρώνονται με μισθούς πείνας για να δουλεύουν με μεσαιωνικά ωράρια.

Το μεγάλο λάθος με τον υπόθεση της Καταλωνίας είναι ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση και στράφηκε το ενδιαφέρον στο εδαφικό στοιχείο της αντιπαράθεσης. Στην Καταλωνία και την Ισπανία αντιμετωπίζουμε τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Τι να πει κανείς για τις συντάξεις, την κοινωνική προστασία, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία; Είναι τυχαίο ότι την ημέρα που ψήφισαν την εφαρμογή του άρθρου 155 ψήφισαν και τη CETA;

Το Unidos Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, τα ενωτικά ψηφοδέλτια με το Catalunya En Comù συμφωνήσαμε να κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία εμφανίζοντας τα ταξικά στοιχεία των πολιτικών που εφαρμόζονται. Θέλουμε να ενώσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους μετανάστες, όλους αυτούς που πλήττονται από την κρίση. Οι εδαφικές διεκδικήσεις τους χωρίζουν. Εμείς φέρνουμε μπροστά τις ιδέες του διεθνισμού, της αλληλεγγύης, του καταμερισμού και της αναδιανομής του πλούτου, των καθολικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε αυτές τις διεκδικήσεις σε μια εδαφική αντιπαράθεση.

Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών προσδοκώντας σε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Καταλωνία μακριά από τους διχαστικούς εθνικισμούς, γιατί θέλουμε τη δημοκρατία, τη συμβίωση και την κοινωνική ευημερία των εργαζομένων και των πολιτών τόσο της Καταλωνίας όσο και της Ισπανίας. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των λαών της Ισπανίας όχι για να σηκωθεί κάποιος να φύγει ή να καθίσει, να είναι κάποιος υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Είμαστε δημοκράτες του 21ου αιώνα και αγωνιζόμαστε για τον σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα και όχι για να βάζουμε νέα σύνορα και φράχτες ανάμεσα στους ανθρώπους. Στην Καταλωνία, την Ισπανία και την Ευρώπη αγωνιζόμαστε για να τους καταργήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL