Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Brexit: «Περισσότερη δουλειά» και «πρόοδο» μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ζητούν οι Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: «Περισσότερη δουλειά» και «πρόοδο» μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ζητούν οι Βρυξέλλες

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μ.Μπρανιέ και ο Βρετανός Ντ.Ντέιβις

Περισσότερη δουλειά ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ζήτησε από τη Βρετανία η ΕΕ, «εάν το Λονδίνο θέλει να περάσει στη δεύτερη φάση των συζητήσεων», δηλαδή τη μελλοντική εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες.

«Θα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη β' φάση των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου από το Γκέτεμποργκ, στο περιθώριο της Κοινωνικής Συνόδου της ΕΕ.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε όμως ότι το «πράσινο φως» δεν θα δοθεί παρά μόνο εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος στα τρία θέματα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν στην πρώτη φάση και ιδίως το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία και το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ.

«Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να συμβεί το αργότερο ως τις αρχές Δεκεμβρίου», διευκρίνισε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος δεν θα μπορεί να προτείνει στους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών να δώσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για να ξεκινήσει η β' φάση διαπραγματεύσεων.

Ντ.Τουσκ και Τ.Μέι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την επόμενη Παρασκευή.

«Συμφωνήσαμε στο ότι έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος, ότι πρέπει να γίνει περισσότερη και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί μέχρι τη στιγμή που θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επαρκή αυτήν την πρόοδο» δήλωσε από την πλευρά της η Μέι, αποχωρώντας από τη σύνοδο του Γκέτεμποργκ.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαμήνυσε ότι η στάση του Παρισιού για το θέμα του Brexit δεν έχει αλλάξει και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία εφόσον δεν επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, την Ιρλανδία και τον «λογαριασμό» του διαζυγίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL