Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Για το κλείσιμο όλων των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα ως το 2021 δεσμεύτηκε ο Εμ.Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το κλείσιμο όλων των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα ως το 2021 δεσμεύτηκε ο Εμ.Μακρόν

Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Βόννη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην λειτουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που πλήττεται ιδιαίτερα από την απόφαση της Ουάσιγκτον, η οποία μετά τα 2 εκ. ευρώ που χορήγησε στον Οργανισμό το 2016, δεν διέθεσε για το τρέχον έτος απολύτως τίποτα.

«Ελπίζω όμως ότι η Ευρώπη θα αναπληρώσει τους Αμερικανούς και θέλω να σας πω ότι η Γαλλία θα είναι παρούσα σε αυτό το ραντεβού. Εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να μπορέσουν, μαζί με μας, να αναπληρώσουν την απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι από το 2018 δεν θα λείψει ούτε σεντ από τον IPCC, προκειμένου να λειτουργήσει και να συνεχίσει να εξηγεί τις αποφάσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι Σύνοδος Κορυφής με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

Σε αυτήν έχουν προσκληθεί περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά «για την ώρα» όχι και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως διευκρίνισε το Ελιζέ.

Αντικείμενο της Συνόδου είναι να αναδειχθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα και κυρίως να κινητοποιηθεί η απαραίτητη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, συμπλήρωσε ο Εμ.Μακρόν και επισήμανε ότι στόχος του είναι δείξει ότι οι πόλεις και ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το σύνολο της αμερικανικής δέσμευσης.

Ωστόσο, ο Εμ.Μακρόν δεν κατόρθωσε να ικανοποιήσει τις γαλλικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της προσαρμογής των πιο αδύναμων πληθυσμών», ανακοίνωσε το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, ενώ το Ίδρυμα για τη φύση και τον άνθρωπο πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος απέτυχε να ανακοινώσει κάτι νέο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL