Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
“Το Βέλγιο δεν είναι Ισπανία”: Ελεύθερος με όρους ο Πουιζδεμόντ και οι 4 πρώην υπουργοί του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Το Βέλγιο δεν είναι Ισπανία”: Ελεύθερος με όρους ο Πουιζδεμόντ και οι 4 πρώην υπουργοί του

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Το Βέλγιο δεν είναι Ισπανία. Σήμερα όσοι πιστεύουν στην “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” ικανοποιήθηκαν”, έγραψε ο πρώην Καταλανός “υπουργός” Χομς, μετά από το ράπισμα της βελγικής δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ραχόι και τα δικαστήριά της στον απόηχο της απόφασης της εισαγγελέα του Βελγίου μετά από 5ωρη ακρόαση να αφήσει ελεύθερους υπό περιορισμούς τον Πουιζδεμόντ και τους 4 πρώην “υπουργούς” του. Ο Πουιζδεμόντ και οι 4 “υπουργοί” του απέδειξαν ότι δεν φοβόνται τη δικαιοσύνη, δεν έχουν τραπεί σε φυγή από την Ισπανία και ασφαλώς ότι δεν είναι “δειλοί”, όπως τους προσάπτουν τα κυρίαρχα ισπανικά μέσα ενημέρωσης και τα τρία κόμματα που ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 155.

Οι 5 Καταλανοί πολιτικοί αιφνιδίασαν για άλλη μια φορά την ισπανική κυβέρνηση και άνοιξαν ένα νέο πεδίο νομικής αντιπαράθεσης από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν οικειοθελώς και χωρίς να έχουν πάρει κλήτευση στη βελγική αστυνομία την Κυριακή στις 10.17 ώρα Ελλάδας και αφού περίμεναν μέχρι αργά το απόγευμα άρχισαν να εξετάζονται στα ολλανδικά, όπως ζήτησαν, στις 18.30 ώρα Ελλάδας εξετάστηκαν από εισαγγελέα. Στην ουσία οι 5 Καταλανοί πολιτικοί διετέλεσαν υπό σύλληψη, δεδομένου ότι οι βελγικές εισαγγελικές αρχές είχαν 24ωρη προθεσμία κράτησης και απαγγελίας κατηγοριών. Έως τις 10.17 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα το πρωί η εισαγγελέας θα έπρεπε να ανακοινώσει εάν κάνει δεκτό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης του καθενός από τους 5 Καταλανούς πολιτικούς.

Σε δύο εβδομάδες, για την ακρίβεια σε 15 ημέρες το πρωτοβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης που υπέγραψε η Ισπανίδα δικαστής Λαμέλα. Τόσο ο Πουιζδεμόντ όσο και οι ισπανικές αρχές, η Γενική Εισαγγελίας και το δικαστήριο ειδικού σκοπού ΑΝ, μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση της βελγικής εισαγγελίας αποτέλεσε το τελευταίο “διπλωματικό” ράπισμα που δέχθηκε η κυβέρνηση του Ραχόι, την οποία ο σοσιαλιστής Βέλγος πρωθυπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “φρανκική αυταρχική”, μπροστά στην “κατάχρηση αξιώματος” που χρέωσε στον Πουιζδεμόντ και την ανεξαρτησία του. “Αγωνίζονται κατά της πολιτικής του Πουιζδεμόντ, αλλά θα συγκλονιζόμουν εάν η βελγική δικαιοσύνη τον έβαζε φυλακή”, συμπλήρωσε ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός.

Για τη συντονίστρια του PDeCAT Πασκάλ η απόφαση της βελγικής εισαγγελίας επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Πουιζδεμόντ εναντίον της ισπανικής δικαιοσύνης και την φιλοδοξία του να έχει στο Βέλγιο “μια δίκαιη δίκη”, ενώ ηγετικό στέλεχος του κόμματός της ζήτησε ήδη από τη Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC να αποδεχθεί με “γενναιοδωρία” την κοινή κάθοδο στις εκλογές με επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Πουιζδεμόντ.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκονθάλεθ Πονς επιτέθηκε εναντίον του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ζαμπόν υποστηρίζοντας ότι ανήκει σε ένα “ιστορικά ξενόφοβο... και εθνικιστικό κόμμα”, τη Νέα Συμμαχία των Φλανδρών N-VA, στον απόηχο των σχολίων του Ζαμπόν για την αμεροληψία της ισπανικής δικαιοσύνης, την φυλάκιση των Καταλανών πολιτικών και το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ισπανία.

Ο Ντομένετς ηγέτης της καταλανικής Αριστεράς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comù Podem Ντομένεντς θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ενωτικού σχήματος της καταλανικής Αριστεράς που θα έχει την επωνυμία En Comù Podem – Catalunya En Comù, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα των ενωτικών σχημάτων της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του Podem.

Η υποψηφιότητα του Ντομένετς θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βάση του Catalunya En Comù, που απέρριψε την πρόταση των Καταλανών εθνικιστών για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου με τη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος με στόχο την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την κατάργηση του άρθρου 155.

Ρεκόρ συμμετοχής στο Podem

Το ρεκόρ συμμετοχής στην εσωτερική ψηφοφορία του Podem για τη συμμετοχή του στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς προδικάζει ότι θα υπάρχει μια πανηγυρική νίκη της ηγεσίας του Ιγκλέσιας και του Podemos, που ζήτησαν την ψηφοφορία σε αντιπαράθεσης με τον γραμματέα του Podem που ζήτησε από τον Ιγκλέσιας να τη διακόψει και στόχευε να ανοίξει διάλογο και με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας για πιθανή κοινή κάθοδο.

Στην ψηφοφορία στο Podem, που θα διαρκέσει έως την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 11.00 ώρα Ελλάδος, έχουν ψηφίσει ήδη 15.000 μέλη του, ενώ για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει 7.614 και για το δεύτερο συνέδριο του κόμματος 14.825.

Εσωτερικό δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί και στο δημοτικό ψηφοδέλτιο Barcelona En Comù της δημάρχου Κολάου, όπου τα 10.000 μέλη του θα κληθούν από την Τετάρτη έως το τέλος της εβδομάδας να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχιστεί η συνεργασία τους στο δήμο της Βαρκελώνης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας που στηρίζει την εφαρμογή του άρθρου 155 και τη σύλληψη πολιτικών κρατούμενων. Υπέρ της διεξαγωγής του εσωτερικού δημοψηφίσματος ψήφισε το 90% του συντονιστικού του Barcelona En Comù.

Το μικρό αριστερό CUP θα αποφασίσει στις 12 Νοεμβρίου για τη συμμετοχή και τις πιθαν΄.ες συμμαχίες του στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Πανό, καρτελόνια, αφίσες και... απεργίες

Οι Καταλανοί εθνικιστές γέμισαν θες τους δρόμους των μεγάλων πόλεων με αφίσες, καρτελόνια και πανό, ενώ δεκάδες συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις και σύλλογοι θα καλούν σε συμμετοχή σε γενικής απεργία την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, που ο καταλανικός ΣΕΒ Foment ζήτησε να κριθεί παράνομη γιατί γίνεται για πολιτικούς λόγους, και σε μεγάλη διαδήλωση την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη με στόχο να ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο άτομα. Οι δύο μεγαλύτερες κοινωνικές οργανώσεις της Καταλωνίας ANC και Omnium Cultural διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο στο Μπιλμπάο πάνω από 35 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και των συνδικάτων της για να διαδηλώσουν κατά του άρθρου 155 και της σύλληψης των Καταλανών πολιτικών.

Αστυνομικό... ανέκδοτο: Ξύλο μόνο στο 0,0037% όσων ψήφισαν

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας εκτιμά ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες για την άσκηση της αστυνομικής βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, γιατί όσοι είχαν μώλωπες από τα γκλομπ και τα χτυπήματα που δέχθηκαν από την εθνική αστυνομία και την Γκουάρθια Θιβίλ “αποτελούν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,037% όσων ψήφισαν”, ένα τόσο χαμηλό ποσοστό “που επιτρέπει την αρχειοθέτηση των μηνύσεων που κατατέθηκαν από τους ελαφρά τραυματισμένους, που δεν έτυχαν ιατρικής ή χειρουργικής βοήθειας”, αλλά και να μην προχωρήσουν οι έρευνες για τον άγριο ξυλοδαρμό των ατόμων που δέχθηκαν ιατρική περίθαλψη, αλλά δεν έχουν καταθέσει ακόμη μηνύσεις.

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας στην πράξη προσπαθεί να αποτρέψει τους δικαστές να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον αστυνομικών για ξυλοδαρμούς πολιτών φθάνοντας μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ποινική δίωξη αστυνομικών αποτελεί ένα αδίκημα μεγαλύτερο από τις ελαφριές σωματικές βλάβες που μπορεί να προκάλεσαν.

O Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα έφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι πολλά μέλη της πρώην κυβέρνησης της Καταλωνίας ανήκουν στους συλλόγους ANC και Omnium Cultural αποτελεί απόδειξη της σχεδιαζόμενης εξέγερσης, ανταρσίας και στάσης, όπως και το γεγονός ότι ηγετικά στελέχη των δύο συλλόγων είχαν επαφές με μέλη της κυβέρνησης του Πουιζδεμόντ και συμμετείχαν σε συνεδριάσεις στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

“Μπάρτσα” και Γκουαρντιόλα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων

Την Κυριακή το απόγευμα στο γήπεδο της “Μπάρτσα” πραγματοποιήθηκε μια 5λεπτη σιγή, που ολοκληρώθηκε με συνθήματα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και τους ήχους του ύμνου της Καταλωνίας, ακολουθώντας στον ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Σεβίλη την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει η ομάδα μπάσκετ της “Μπάρτσα” στον αγώνα της με τον Ολυμπιακό.

Υπέρ της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατούμενων τάχθηκε και ο προπονητής της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκουαρντιόλα.

Σοσιαλιστικό Κόμμα: Αποχωρήσεις και παραιτήσεις

Έξι πρώην ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC ζήτησαν την απελευθέρωση των πρώην “υπουργών” θεωρώντας ότι έχουν “πολιτική ευθύνη” και δεν μπορούν να κρατούνται. Από το PSC καταγράφονται αποχωρήσεις ή παραιτήσεις στελεχών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αλλά για την ηγεσία του κόμματος στην Καταλωνία και αυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη πρόκειται για περιορισμένο φαινόμενο.

Ο γραμματέας του PSC πρότεινε “μια μεγάλη συμμαχία για την Καταλωνία ανάμεσα στην αριστερά, τις κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν την αυτονομία της Καταλωνίας και την ομοσπονδιοποίηση της Ισπανίας”.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL