Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Καταλωνία: Αγώνας στα δικαστήρια, στις φυλακές και στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: Αγώνας στα δικαστήρια, στις φυλακές και στους δρόμους

“Φυλακή”. Αυτή τη μονολεκτική απάντηση επανέλαβε χθες το Ποινικό Τμήμα του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ στο αίτημα αποφυλάκισης με εγγύηση των κρατουμένων από την περασμένη εβδομάδα προέδρων της ANC Σάντσεθ και της Omnium Cultural Κουισάρτ.

Οι πέντε δικαστές δεν μπορούσαν να κοιτούν το κινητό τους, όπως έκανε η δικαστής Λαμέλα στις απολογίες των 9 μελών της κυβέρνησης του Πουτζντεμόν, γιατί αναγκάστηκαν να δουν τα βίντεο της υπεράσπισης που επιβεβαίωναν τις διαδοχικές εκκλήσεις των Σάντσεθ και Κουισάρτ για τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη. Με ψήφους 4 - 1 αποφάσισαν όμως να τους αρνηθούν έστω και την προσωρινή ελευθερία πληρωμένη με χιλιάδες ευρώ που θα κατέβαλλαν οι οργανώσεις τους και οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους.

Βγαίνοντας από τη φυλακή και αφού είχαν καταβληθεί τα 50.000 ευρώ της εγγύησης ο πρώην “υπουργός” της καταλανικής κυβέρνησης Βίλα προειδοποίησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι: “Δεν θα λύσουμε τίποτα στα δικαστήρια”. Τώρα θα πρέπει να δίνει το “παρών” κάθε δεκαπέντε ημέρες και να παραμείνει στην Ισπανία, αφού του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο.

Ο Βίλα έγινε στόχος ενός ακραίου βερμπαλιστικού λιντσαρίσματος από τους “πατριώτες νεοφασίστες” όταν είχε φθάσει στη Μαδρίτη, ενώ με χλευασμούς και ύβρεις ξεκίνησε η ιδιότητα του κρατουμένου για ορισμένους από τους Καταλανούς πολιτικούς, όπως φάνηκε από τους προπηλακισμούς των αστυνομικών εναντίον του πρώην αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας στην έξοδό του από το δικαστήριο και άλλων κρατούμενων κατά τη διαδρομή και την άφιξή τους στις διάφορες φυλακές. Οι δικηγόροι υπεράσπισης σχεδιάζουν ήδη να καταθέσουν μηνύσεις γι’ αυτές τις συμπεριφορές, κυρίως από τους αστυνομικούς.

Η υπόθεση έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος εναντίον του Πουτζντεμόν και των άλλων τεσσάρων μελών της πρώην κυβέρνησής του διεθνοποίησαν το καταλανικό θέμα προκαλώντας παράλληλα αναταραχές στην κυβέρνηση του Βελγίου, εξαιτίας της ευαισθησίας και της εθνικής ιδιαιτερότητας του ομοσπονδιακού αυτού βασιλείου. Ανάμεσα στις διαδοχικές δηλώσεις υπουργών και αξιωματούχων των αυτοδιοικητικών του δομών έγινε σαφές ότι, από τη στιγμή που θα παραδοθεί το ένταλμα στις βελγικές αρχές, η απόφασή τους θα εκδοθεί το αργότερο σε 60 ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη της στην ανεξαρτησία της ισπανικής Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον “λαό της Καταλωνίας” και ζήτησε από τις “ισπανικές αρχές την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων”, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Καράκας, Αρεάθα.

Η ισπανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι “αγνοεί” τις συνέπειες από τη φυλάκιση των Καταλανών πολιτικών και ότι, σεβόμενη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εστιάζει το ενδιαφέρον της στη διοργάνωση των αυτοδιοικητικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κόμματα που σέβονται το σύνταγμα και οι... κρατούμενοι πολιτικοί.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Καταλωνίας Αμπριόλ προειδοποίησε όμως ότι, σε περίπτωση νίκης των αποσχιστικών κομμάτων, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του άρθρου 155. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC συνεχίζονται οι αποχωρήσεις και οι παραιτήσεις, εξαιτίας της στήριξης του άρθρου 155 και της φυλάκισης των Καταλανών πολιτικών, ενώ ο σοσιαλιστής ηγέτης Σάντσεθ διατηρεί τη σιωπή του... αποφεύγοντας να σχολιάσει δικαστικές αποφάσεις.

Το δεξιό PDeCAT πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου όλων των δυνάμεων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας ζητώντας να γίνουν σημαίες της προεκλογικής εκστρατείας η απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και η κατάργηση του άρθρου 155.

Διαδηλωτές διακόπτουν την κίνηση σε σημαντικές αρτηρίες της πόλης από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, ενώ συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις σχεδιάζουν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες δύο Κυριακές και γενική απεργία στις 8 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL