Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Καταλωνία: “Κόντρα” στις κάλπες με ειρηνική ανυπακοή, διαδηλώσεις και απεργίες υπέρ των πολιτικών κρατούμενων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: “Κόντρα” στις κάλπες με ειρηνική ανυπακοή, διαδηλώσεις και απεργίες υπέρ των πολιτικών κρατούμενων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Καταλωνία βγήκε χθες ειρηνικά στους δρόμους, διαδηλώνοντας, φωνάζοντας, χτυπώντας κατσαρόλες, βάζοντας πανό, ενώ ετοιμάζεται ήδη για νέες διαδηλώσεις και απεργίες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την ακύρωση της εφαρμογής του άρθρου 155.

Ειρηνική ανυπακοή με μπαράζ απεργιών και διαδηλώσεων

Η είδηση της σύλληψης των οκτώ πρώην υπουργών πυροδότησε μαζικές και ειρηνικές αντιδράσεις στην καταλανική και ισπανική κοινή γνώμη.

“Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους”. Από την Πέμπτη το απόγευμα αποτελεί το σύνθημα με το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες εθνικιστών και δημοκρατικών Καταλανών ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και δεκάδων άλλων πόλεων για να οργανώσουν κάθε μορφής ειρηνική διαμαρτυρία, από τις εθνικιστικές σημαίες σε αγάλματα, την πολιορκία των δημαρχείων και τις πορείες χτυπώντας κατσαρόλες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την έδρα του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλωνίας, ενώ διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Η ANC ζήτησε μια νέα γενική απεργία για την απελευθέρωση των “πολιτικών κρατούμενων”, οι ANC και Omnium Cultural συγκάλεσαν για την Παρασκευή το απόγευμα μια συγκέντρωση έξω από τη δημαρχείο της Βαρκελώνης και τα δημαρχεία των μεγάλων καταλανικών πόλεων, στις 5 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν μια μεγάλη εκστρατεία για να μπουν πανό σε ολόκληρη την Καταλωνία, ενώ οι οργανώσεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας συγκάλεσαν μια μεγάλη πορεία στη Βαρκελώνη την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. “Θα αποδείξουμε στους δρόμους και όσες φορές χρειαστεί”, ότι δεν αναγνωρίζουμε την εφαρμογή του άρθρου 155 και τις φυλακίσεις, ανακοίνωσε η ANC.

Η εκδίκηση και το κινητό της δικαστού της ΑΝ

Η δικαστής Λαμέλα του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ τόνισε ότι για την φυλάκιση των οκτώ Καταλανών πολιτικών, που στην πράξη είναι εννέα μαζί με τον Βίλα που κλήθηκε να καταβάλλει εγγύηση 50.000 ευρώ, σημαντικό ρόλο έπαιξε η φυγή του Πουιζδεμόντ και των άλλων τεσσάρων πρώην “υπουργών” του στις Βρυξέλλες, ενώ ορισμένοι από τους φυλακισμένους πολιτικούς ηγέτες κατήγγειλαν ότι όταν οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους εξέθεταν τα επιχειρήματά τους η Λαμέλα κοιτούσε το... κινητό της, επιδεικνύοντας ουσιαστική αδιαφορία.

Η Λαμέλα και ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα φαίνεται ότι θορυβήθηκαν από τις αντιδράσεις για τη σύλληψη των Καταλανών πολιτικών και σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους, γιατί σε περίπτωση έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πλέον σχολαστική βελγική δικαιοσύνη και πιθανώς σχετικά σύντομα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι οι δικηγόροι των φυλακισμένων πολιτικών σχεδιάζουν να κινηθούν άμεσα και σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Λαμέλα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη σύνταξη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Πουιζδεμόντ και των τεσσάρων “υπουργών” του, μετά τις πολλές παρατυπίες που κατήγγειλαν οι δικηγόροι και οι φυλακισμένοι πολιτικοί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που κατέληξε στη σύλληψή τους. Το δικαστήριο ειδικού σκοπού, που δεν έχει αρμοδιότητες για να εξετάσει κατηγορίες για εξέγερση, δικαιολόγησε την καθυστέρηση της έκδοσης του ευρωπαϊκού εντάλματος για τον Πουιζδεμόντ και τους “υπουργούς” του στον χθεσινό φόρτο εργασίας της δικαστού. Συνολικά οι δικηγόροι των φυλακισμένων πολιτικών και νομικοί διαπίστωσαν τουλάχιστον δέκα παραβιάσεις αρμοδιοτήτων και διαδικασιών - δικονομιών από την Λαμέλα και τον Μάθα.

Εκβιασμός για δηλώσεις μετανοίας από το... Βασιλικό Επίτροπο

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα κατάφερε να γυρίσει το ρολόι της ισπανικής και όχι μόνο ιστορίας και να μετατραπεί σε ένα είδος μεταμφυλιοπολεμικού Βασιλικού Επιτρόπου υπογραμμίζοντας μετά την φυλάκιση των οκτώ πρώην στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τη στέρηση της ελευθερίας τους “εάν υπόσχονταν ότι θα τηρούσαν το Σύνταγμα”.

Με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο ο Μάθα παραδέχθηκε ότι οι οκτώ φυλακισμένοι δέχθηκαν εκβιασμό για να υπογράψουν ένα είδος σύγχρονης δήλωσης μετανοίας και να μην λυπηθεί τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας γιατί “κάποια άτομα κοιμούνται χωρίς τις οικογένειές τους στην φυλακή”. “Εάν είχαν πει ότι αποδέχονταν το Σύνταγμα και ότι θα εγκατέλειπαν την εγκληματική γραμμή τους, ίσως κάποια πράγματα να αλλάζανε. Αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν στην Εισαγγελία”, τόνισε ο Μάθα σε συνέντευξή του στην Cadena Ser.

Ακόμη χειρότερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας εμφανίστηκε εκτός κράτους δικαίου υποστηρίζοντας ότι η φυλάκιση που ζήτησε η Εισαγγελία στηρίζεται “στην προφανή απόδειξη” ότι ο αντιπρόεδρος της πρώην καταλανικής κυβέρνησης και οι επτά φυλακισμένοι πρώην σύμβουλοί της θα συνέχιζαν να διαπράττουν εγκλήματα “δημιουργώντας την υπόθεση ή την πρόταση ότι υπάρχει η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Καταλωνίας”. Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι οκτώ φυλακίστηκαν και για τα “εγκλήματα” που θα έκαναν υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει” η Δημοκρατία της Καταλωνίας. Ξεσκονίζοντας τη νομική επιστήμη που μας άφησε κληρονομία η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση ο Μάθα τόνισε ότι τα κράτος δικαίου “έδειξε μεγάλη υπομονή” και ότι η δράση της Εισαγγελίας εναντίον των μελών της καταλανικής κυβέρνησης δεν υπαγορεύτηκε από παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Ραχόι, με τον οποίο “εγγυήθηκε” ότι δεν είχε κανενός τύπου επικοινωνίας. “Και όποιος θέλει να με πιστέψει ας με πιστέψει”, κατέληξε ο σύγχρονος Ιαβέρης υπερασπιζόμενος την “απόλυτη αυτονομία” της Γενικής Εισαγγελίας της Ισπανίας. Διαβεβαιώσεις που σίγουρα θα καθησύχασαν την πρόεδρο και τα πέντε μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής που θα αντιμετωπίζουν τον “απολύτως ανεξάρτητο” Γενικό Εισαγγελέα Μάθα την επόμενη εβδομάδα στην αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πουιζδεμόντ: Είμαστε πιο αξιοπρεπείς από την κυβέρνηση δεσμοφυλάκων

“Μας περιμένει μια καταστολή άγρια και που θα διαρκέσει χρόνο... Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται το διάλογο... επιλέγει την καταστολή... δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, πρέπει να αγωνιστούμε όπως κάνουμε οι Καταλανοί, με το σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τα άτομα”, τόνισε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη δημόσια τηλεόραση της Καταλωνίας ο Πουιζδεμόντ καταδικάζοντας τις συλλήψεις και ζητώντας την “ειρηνική” ανυπακοή.

Από τις Βρυξέλλες ο Πουιζδεμόντ υπερασπίστηκε τους “υπουργούς” του σημειώνοντας ότι “ανάμεσα από τα σίδερα της φυλακής η νόμιμη κυβέρνηση της Καταλωνίας έδειξε μεγαλύτερη αξιοπρέπεια από τους ονειροπόλους δεσμοφύλακες της”.

Για τον Πουιζδεμόντ “η νόμιμη κυβέρνηση της Καταλωνίας φυλακίστηκε για τις ιδέες της και γιατί ήταν συνεπής με την εντολή που ψήφισε η καταλανική βουλή. Η συμμορία του άρθρου 155 μας θέλει στη φυλακή. Η μετρημένη φωνή των Καταλανών μας θέλει ελεύθερους”, συμπλήρωσε ο Πουιζδεμόντ.

Πρώην αντιπρόεδρος Χουνκουέρας: Πουλημένοι σοσιαλιστές

“Κάντε ότι μπορείτε για να κερδίσει το καλό το κακό στις κάλπες στις 21 Δεκεμβρίου”, είχε αφήσει στο Twitter σε περίπτωσή σύλληψής του ο Οριόλ Χουνκουέρας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ana ζήτησε από τους Κατλανούς “να μην κάνουν πίσω παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας μας αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την αδελφοσύνη ανάμεσα σε όλους τους λαούς”. Ο Χουνκουέρας προειδοποίησε ότι “θα ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί το άρθρο 155 χωρίς την απόλυτη συνενοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE και δυστυχώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC”. "Χωρίς το PSC, που δόθηκε ψυχή τε και σώματι στο Λαϊκό Κόμμα, κανείς από εμάς δεν βρισκόταν σήμερα στη φυλακή, Ούτε οι Χορδίς", σημείωσε ο Χουονκουέρα αναφερόμενος στη σύλληψη και των προέδρων της ANC και της Omnium Cultural. Για τον Χουνκουέρας η γενικής γραμματέας του ERC Ροβίρα αποτελεί πλέον την φυσική ηγέτη του κόμματος. “Ο καθένας ας διαλέξει τον καλύτερο τρόπο για να κατεβεί στις εκλογές, αλλά κανείς δημοκράτης να μην μείνει στο σπίτι του”, κατέληξε ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

Οι φυλακισμένοι

Οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους πρώην “υπουργούς” του Πουιζδεμόντ είχαν αφήσει μηνύματα που δημοσιεύτηκαν μετά τη σύλληψή τους προκαλώντας αίσθηση στην καταλανική και ισπανική κοινή γνώμη.

“Εάν δεις αυτό το tweet είναι γιατί με φυλάκισαν γιατί είμαι πιστός στις κάλπες”, είχε αφήσει στο διαδίκτυο δημοσίευση ο πρώην “υπουργός” Ρουγ, προδικάζοντας τη σύλληψή του.

Ο Ρομέβα δήλωσε σίγουρος ότι οι φυλακισμένοι “ακολουθούν το δρόμο της δημοκρατίας, που δεν θα τον εγκαταλείψουμε” και πως “θα ξεχειλίσουμε τις κάλπες” με τη ψήφο μας στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Από τις Βρυξέλλες ο πρώην “υπουργός” Κομίν τόνισε ότι “δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν σας απελευθερώσουμε... Η γενναιότητά σας είναι η πιο ισχυρή κινητήρια μηχανή του αγώνα μας”. Ο Κομίν έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει διαμέσου βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο ειδικού σκοπού.

Δηλώσεις της Αριστεράς

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Γκαρθόν μίλησε για “ανύπαρκτο έγκλημα, η εξέγερση, έλλειψη αρμοδιοτήτων, από το δικαστήριο ΑΝ, και δυσανάλογα μέτρα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία”, καταγγέλλοντας ότι υπήρξε μια απόφαση που υιοθετήθηκε από ένα είδος χουλιγκανισμού, τους πιο φανατικούς και ανεύθυνους οπαδούς του και πως “κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτή τη βαρβαρότητα”.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comù Ντομένετς ζήτησε “αποφασιστικότητα και εξυπνάδα για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, απαιτώντας την “αμνηστία” των συλληφθέντων, προειδοποιώντας ότι η απόφαση φυλάκισής τους αποτέλεσε “το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί”.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της καταλανικής Αριστεράς CSQEP Ραβέλ προειδοποίησε ότι “οι τρομερές συλλήψεις επιδεινώνουν το πολιτικό κλίμα”.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ενωτικής αριστεράς στο καταλανικό κοινοβούλιο CSQEP Κοσκουμπιέλα χαρακτήρισε “μαύρη μέρα για την Καταλανία και τη δημοκρατία” τις συλλήψεις, εκτιμώντας ότι “το πιο σημαντικό είναι η ελευθερία τους”.

Ιδιαίτερα σκληρό ήταν και το μήνυμα του Ιγκλέσιας αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύλλψης, που ζητούσε την απελευθέρωση των "πολιτικών κρατούμενων".

Κολάου: Επίθεση στην Καταλωνία και τους δημοκρατικούς θεσμούς

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου τέθηκε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των “πολιτικών κρατούμενων” τοποθετώντας ένα πανό που ζητά την απελευθέρωσή τους στην πρόσοψη του δημαρχείου της Βαρκελώνης εκτιμώντας ότι οι οκτώ νέες συλλήψεις αποτελούν “επίθεση στους καταλανικούς θεσμούς και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές του κράτους”. “Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νομικά ανόητη δυσαναλογία, ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία, ένα τεράστιο πολιτικό λάθος που μας απομακρύνει από τη λύση και μας ρίχνει σε έναν ολισθηρό αυταρχισμό”, τόνισε η Κολάου, ζητώντας να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για να υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή και τις αυταρχικές επιθέσεις στη δημοκρατία. Για την Κολάου η φυλάκιση “εξηγείται μόνο ως αίσθημα εκδίκησης και ταπείνωσης των καταλανικών θεσμών... Αυτοί που λένε ότι υπερασπίζονται το σύνταγμα είναι αυτοί που σήμερα το εξασθένισαν περισσότερο”, κατέληξε η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Πρόεδρος Χώρας Βάσκων: Η χειρότερη απόφαση

Ο πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων Ουρκούγιου από το Κεμπέκ του Καναδά χαρακτήρισε την απόφαση της δικαστού για τη φυλάκιση των οκτώ πολιτικών ως “τη χειρότερη που θα μπορούσε να ληφθεί”, τόσο γιατί “είναι δυσανάλογη όσο και αντιπαραγωγική”. Για τον συντηρητικό ηγέτη της Χώρας των Βάσκων “το χειρότερο είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής”, γεγονός που επιβάλλει “την ανάγκη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής συνοχής”. Το όργανο του δεξιού PNV ζήτησε επίσης την αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας Μάθα, γιατί “ανακηρύχθηκε σε ενεργό παράγοντα της επιδείνωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης”.

“Ουδέν σχόλιον” από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

¨Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις”. Αυτή τη λακωνική απάντηση έδωσε το κόμμα του Σάντσεθ μετά την φυλάκιση των Καταλανών πολιτικών, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC την έκρινε απλώς “δυσανάλογη”. Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραδέχθηκαν ότι η απόφαση της σύλληψης και φυλάκισης”έδωσε φτερά και χάρισε την προεκλογική εκστρατεία” στους εθνικιστές της Καταλωνίας.

Η διεύθυνση του PSOE πάντως είχε χαιρετήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου την απόφαση του Γενικού Εισαγγεελέα Μάθα να κινηθεί εναντίον της καταλανικής κυβέρνησης και του προεδρείου της καταλανικής βουλής. Για τον γραμματέα των Καταλανών σοσιαλιστών Ιθέτα “ο Πουιζδεμόντ τέθηκε από μόνος του εκτός νομιμότητας... τους προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους παραβίασης του νόμου και ήξεραν σε τι είχαν εκτεθεί”.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Τεράσα Μπαγιάρτ δήλωσε ότι αποχωρεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC και πως παραιτείται και από δήμαρχος της μεγάλης καταλανικής πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των Καταλανών πολιτικών.

Ο Μπαγιάρτ τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει χάσει από καιρό τις αξίες της Αριστεράς και πως οι πρόσφατες συλλήψεις “ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι”. “Φεύγω με τη συνείδησή μου ήσυχη και το κεφάλι ψιλά... γιατί πήρα μια απόφαση συνεπή με τις αρχές και τις αξίες μου”, τόνισε ο πρώην πλέον δήμαρχος της Τεράσα. Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC Ιθέτα δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Μπαγιάρτ.

Εναντίον της σύλληψης της πρώην “υπουργού” Μποράς εκφράστηκε η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Λ'Οσπιταλέτ Ντελ Γιομπρεγκάτ και δεύτερη στην ιεραρχία του PSC Μαρίν, που θα συμμετέχει από τις 11 Νοεμβρίου στην ηγετική διεύθυνση του PSOE μετά την παραίτηση της καταλανικής δημάρχου Παρλόν από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση για τη στήριξη της εφαρμογής του άρθρου 155. Οι σοσαλιστές της Καταλωνίας στοχεύουν να κερδίσουν ψήφους από την κινητοποίηση του ισπανικού εθνικισμού στην Καταλωνία, κερδίζοντας το πιο μετριοπαθές τμήμα του, και απογοητευμένους από την ενωτική Αριστερά της Καταλωνίας, εκτιμώντας ότι η δύσκολη ισορροπία που προσπαθεί να κρατήσει η Κολάου και ο Ντομένετς απομακρύνουν ορισμένους από την Αριστερά.

CC.OO. και UGT: Λευτεριά στους κρατούμενους

Οι δύο μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργαζομένων της Καταλωνίας και της Ισπανίας, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η UGT, ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα η πολιτική κρίση στην Καταλωνία, να απελευθερωθούν άμεσα τα μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας της UGT της Καταλωνίας Ρος τόνισε ότι “κανένα άτομο δεν πρέπει να μπαίνει στη φυλακή γιατί υπερασπίζεται τις πολιτικές του ιδέες”.

Το συνδικάτο CSC, που ελέγχεται από τους Καταλανούς εθνικιστές, πρότεινε τη διργάνωση γενικής απεργίας για την επόμενη εβδομάδα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων.

23 καταλανικά μέσα ενημέρωσης εναντίον της “καταστροφικής φυλάκισης”

Είκοσι τρία μέσα ενημέρωσης της Καταλωνίας δημοσίευσαν το ίδιο άρθρο με τίτλο: “Με τη νόμιμη κυβέρνηση της Καταλωνίας”, εκτιμώντας ως “καταστροφική” τη φυλάκιση των μελών της κυβέρνησης που παύθηκε και την οποία θεωρούν νόμιμη.

Τα 23 ΜΜΕ της Καταλωνίας ελπίζουν ότι “μετά την απελευθέρωσή τους για το καλό της δημοκρατίας και της ειρήνης... θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους μαζί με τα “εξόριστα” μέλη της κυβέρνησης.

Τα 23 ΜΜΕ ζητούν “την εξομάλυνση της κυρίαρχης λειτουργίας της τοπικής βουλής”, το κλείσιμο των διώξεων εναντίον δημάρχων, δημοσίων λειτουργών και πολιτών και να μην υπάρξουν κατασταλτικές επιθέσεις όπως αυτές της 1ης Οκτωβρίου.

Τα 23 ΜΜΜΕ που δημοσίευσαν το κοινό άρθρο είναι τα εξής: El Nacional, El Punt Avui, Diari Ara, Nacio Digital, Vilaweb, Directe, El Temps, raco Catala, El Vallenc, Nova Conca, Revista Esguard, L'Opcio, Sapiens, Descobrir, Enderrock, Bonart, El Mon, Tot Sant Cugat, Tot Cerdanyola, Tot rubi, El Mon Terrassa, Revista Mirall και L'Esportiu.

Η “Μπάρτσα” εναντίον της φυλακής και υπέρ του διαλόγου

Η “Μπάρτσα”, δηλαδή το FC Barcelona, εξέφρασε την “αλληλεγγύη” της στους φυλακισμένους πολιτικούς και “τις οικογένειές τους” εκτιμώντας ότι αυτές οι αποφάσεις “δεν συνεισφέρουν για να οικοδομηθεί μια πορεία διαλόγου”.

Η καταλανική τηλεόραση έχασε το... γέλιο της

“Σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα. Δεν έχουμε διάθεση για γέλια”. Με αυτό το πρωτοφανές μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter η “Πολωνία”, η κωμική σειρά της δημόσιας τηλεόρασης της Καταλωνίας TV3, έκανε γνωστό ότι δεν θα μετέδιδε τη συνηθισμένη εκπομπή εξαιτίας της σύλληψης των Καταλανών πολιτικών.

Θέατρο με θέσεις για... φυλακισμένους

Το δημοτικό θέατρο “Η αγορά των λουλουδιών” κράτησε την πρώτη σειρά των θέσεών για την παράσταση της Πέμπτης στο όνομα των οκτώ φυλακισμένων πολιτικών, ενώ οι ηθοποιοί εξέφρασαν τη λύπη και την αλληλεγγύη “στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση” της Καταλωνίας.

H Πουέρτα Ντελ Σολ αλληλέγγυα στους “πολιτικούς κρατούμενους”

Το “Συντονιστικό 25Σ” ανακοίνωσε τη διοργάνωση συγκέντρωσης την Κυριακή το βράδυ στην Πουέρτα Ντελ Σολ της Μαδρίτης εναντίον της σύλληψης των Καταλανών πολιτικών. ¨Το διεφθαρμένο και κατασταλτικό καθεστώς του 1978 έδειξε τη δύναμή του, είναι η στιγμή ο δημοκρατικός και ελεύθερος λαός να δείξει τη δική του”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του συντονιστικού.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Λάθος και καταδικαστέα η φυλάκιση

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Στέρτζον τόνισε ότι είναι λάθος η φυλάκιση των Καταλανών πολιτικών. “Ανεξάρτητα από την γνώμη για την Καταλωνία η φυλάκιση εκλεγμένων πολιτικών είναι λάθος και πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες”, τόνισε ο Στέρτζον, εκτιμώντας ότι “η αντιπαράθεση για το μέλλον της Καταλωνίας είναι πολιτική. Πρέπει να επιλυθεί δημοκρατικά και όχι διαμέσου της φυλάκισης των πολιτικών αντιπάλων”.

Σκα Κέλερ: Ραχόι, πότε θα καταλάβεις ότι η κρίση είναι πολιτική;

Η ηγέτης των Ευρωπαίων Πράσινων και εκπρόσωπος της ομάδας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κέλερ προειδοποίησε ότι “το να φυλακίζεις κάποιον δεν λύνει τίποτα”, ενώ απευθυνόμενη στον Ισπανοί πρωθυπουργό ζήτησε να καταλάβει πότε θα κατανοήσει ο Ραχόι ότι η κρίση “είναι πολιτική και όχι δικαστική”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL