Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
O πρώην αντιπρόεδρος και 7 πρώην "υπουργοί" στη φυλακή - "Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους", λέει ο Ιγκλέσιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O πρώην αντιπρόεδρος και 7 πρώην "υπουργοί" στη φυλακή - "Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους", λέει ο Ιγκλέσιας

Η δικαστής του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ Λαμέλα  αποφάσισε την φυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας και 7 πρώην "υπουργών" του Πουιζδεμόντ,  

"Ντρέπομαι που στη χώρα μου φυλακίζονται οι αντιπολιτευόμενοι. Δεν θέλουμε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, όμως σήμερα λέμε: ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους", έγραψε στοΤwitter o ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας.

Η ίδια δικαστής προχώρησε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του πρώην προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Πουιζδεμόντ και των τεσσάρων πρώην "υπουργών" της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. "Σήμερα διαπράχθηκε μια μεγάλη αδικία", τόνισε από τις Βρυξέλλες ο δικηγόρους του Πουιζδεμόντ.

Ο πρώην "υπουργός" Βίλα μπορεί να αποφύγει τη φυλάκιση εάν καταβάλλει εγγυήση 50.000 ευρώ, αφού είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του μια ημέρα πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι καταλανοί εθνικιστές είχαν προβλέψει την πιθανότητα ο Βίλα να αφεθεί με εγγύηση και πολλοί από αυτούς στοιχηματίζουν ότι μπορεί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου τους στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. 

Η Λαμέλα προειδοποίησε ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές που φθάνουν τα 50 έτη, 25 για εξέγερση, 15 για στάση, 8 για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλα 10 για πλαστές αποδείξεις στα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης, και ως εκ τούτου "μπορεί να εγκαταλείψουν το ισπανικό έδαφος και να διαμείνουν στο εξωτερικό", όπως έκαναν "ορισμένοι μηνυόμενοι που μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες αποφεύγοντας τις ποινικές ευθύνες που πιθανώς έχουν προκύψει". 

Η δικαστής του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ προχωρά μάλιστα σε μια αναχρονιστική, εάν όχι σχεδόν μεσαιωνική ερμηνεία της "εξέγερσης - ανταρσίας", θεωρώντας ότι οι ποινικά διώξιμες πράξεις των φυλακισθέντων είχαν... διαρκή χαρακτήρα, αφού αναφέρεται με λεπτομέρειες σε πολιτικό ντοκουμέντο του 2015, που είχε επεξεργαστεί ο Ζοβέ, και η δικαστής το εκλαμβάνει ως τον πολιτικό χάρτη των βημάτων για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Η είδηση της απόφασης φυλάκισης των πρώην "υπουργών" της κυβέρνησης της Καταλωνίας τροφοδότησε την αντίδραση των Καταλανών εθνικιστών, που άρχισαν να γεμίζουν τους δρόμους και της πλατείες των κέντρων στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και έξω από δεκάδες δημαρχεία, όπως είχε ζητήσει η ANC και η Omnium Cultural. 

https://twitter.com/Pablo_Iglesias_/status/926118875275694081?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL