Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Προληπτική φυλάκιση ζητά ο εισαγγελέας για 9 πρώην “υπουργούς” του Πουιζδεμόντ - Unidos Podemos στο πλευρό του Νουέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προληπτική φυλάκιση ζητά ο εισαγγελέας για 9 πρώην “υπουργούς” του Πουιζδεμόντ - Unidos Podemos στο πλευρό του Νουέτ

Εννιά πρώην «υπουργοί» του Πουιζδεμόντ ενδέχεται να οδηγηθούν σήμερα σε φυλάκιση, ενώ η πρόεδρος και τα πρώην μέλη του προεδείου της καταλανικής βουλής βρίσκονται ήδη υπό την «επιτήρηση της αστυνομίας» μέχρι να καταθέσουν στις 9 Νοεμβρίου.

Κολάου: Δικαιοσύνη, όχι πολιτική εκδίκηση

“Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί όργανο πολιτικής εκδίκησης”, προειδοποίησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου, ενώ τα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης άρχισαν να καταθέτουν στο δικαστήριο ειδικού σκοπού και η πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής πήραν αναβολή για τις 9 Νοεμβρίου για να καταθέσουν για τις κοινές κατηγορίες που βαραίνουν όλους: εξέγερση – ανταρσία, στάση, υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλα αδικήματα, για τα οποία προβλέπεται 30ετής φυλάκιση. 

¨Στηρίζω τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής και της κυβέρνησης της Καταλωνίας που παύθηκαν και καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο δικαστήριο ειδικού σκοπού ΑΝ, αντιμετωπίζοντας ποινές που φθάνουν τα 30 χρόνια”, έγραψε η δήμαρχος της Βαρκελώνης. Ο συντονιστής της καταλανικής ενωτικής Αριστεράς Catalunya En Comù και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comù στη βουλή της Μαδρίτης Ντομένεντς ζήτησε από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου να ζητήσουν την αμνηστία των Σάντσεθ και Κουισάρτ και την ακύρωση της εφαρμογής του άρθρου 155.

Ανώτατο Δικαστήριο: Με αστυνομική επιτήρηση την επόμενη Πέμπτη η “απολογία” προέδρου και προεδρείου καταλανικής βουλής

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα των δικηγόρων των μελών του προεδρείου της καταλανικής βουλής για αναβολή των καταθέσεών τους την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας για να απαντήσουν για τις κατηγορίες της εξέγερσης, στάσης, υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων και άλλα αδικήματα. Ο δικαστής Γιαρένα δέχθηκε την πρόταση της Γενικής Εισαγγελίας της Ισπανίας για αστυνομική επιτήρηση της προέδρου και των πρώην μελών του καταλανικού κοινοβουλίου μέχρι να καταθέσουν την επόμενη Πέμπτη. 

Η πρόεδρος της καταλανικής βουλής Φορκαδέλ έφθασε τελευταία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου την περίμεναν τα άλλα πέντε μέλη του προεδρείου μαζί με 50 τουλάχιστον Καταλανούς βουλευτές και πολλούς της ισπανικής βουλής και γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν. Ο γραμματέας Οργανωτικού του Podemos Ετσενίκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενωτικού καταλανικού ψηφοδελτίου En Comù Ντομένετς και άλλα ηγετικά στελέχη του Unidos Podemos συνόδευσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Ζοάν Ζοζέρ Νουέτ, τον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής βουλής που εκλέχθηκε με το ενωτικό CSQEP, γραμματέα της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς της Καταλωνίας EUia και ηγετικό στέλεχος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που κλήθηκε να απαντήσει για τα ίδια αδικήματα. 

Η Φορκαδέλ ευχαρίστησε όσους συμπαραστάθηκαν στη ίδια και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής δηλώνοντας σε μήνυμα της στο Twiteet: “Επιστρέφουμε σπίτι”.

Οι 9 από τους 13 πρώην “υπουργούς” στο ειδικό δικαστήριο AN

Ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και άλλοι 8 πρώην “υπουργοί” του Πουιζδεμόντ, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες, έφθασαν στην έδρα του δικαστηρίου εδικού σκοπού ΑΝ για να καταθέσουν για τις κατηγορίες για εξέγερση, στάση, υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλα αδικήματα που τους προσάπτει ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα. 

Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης και “υπουργός” προεδρίας Τουρούγ, o οποίος άσκησε το δικαίωμά του να μην.. καταθέσει, σύμφωνα με την Cadena Ser, ενώ αμέσως μετά άρχισαν να εξετάζονται και οι υπόλοιποι 8 που παρευρίσκονται στο δικαστήριο ειδικού σκοπού και ένας ακόμη πρώην “υπουργός” που είχε παραιτηθεί μια ημέρα πριν από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

O μεγάλος... απών

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουιζδεμόντ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας μπορεί να καταθέσει νόμιμα από τις Βρυξέλλες στις κατηγορίες για εξέγερση, ανταρσία και άλλα αδικήματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση σύλληψής του. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των υπολοίπων 13 μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανόν η δικαστής του δικαστηρίου ειδικού σκοπού ΑΝ Λαμέλα να ζητήσει την προληπτική κράτηση των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης.  

Δύο πρώην “υπουργοί” του Πουιζδεμόντ που βρίσκονται στις Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Λομέλα να καταθέσουν διαμέσου βιντεοδιάσκεψης, δεδομένου ότι “προβλέπεται επακριβώς από το νόμο”.  Οι δικηγόροι των δύο πρώην “υπουργών” κατέστησαν σαφές ότι το αίτημα της κατάθεσης διαμέσου βιντεοδιάσκεψης δεν σημαίνει ότι οι δύο κατηγορούμενοι αναγνωρίζουν τις αρμοδιότητες του δικαστηρίου, την αμεροληψία του και το πραγματικό δικαίωμα άσκησης της υπεράσπισης”. Στη βελγική πρωτεύουσα παραμένει ο Πουιζδεμόντ και τέσσερις πρώην “υπουργοί” του.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας CGPJ Λεσμές εκτιμά ότι μπορεί να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα για την κράτηση του Πουιζδεμόντ και των άλλων 4 μελών της πρώην κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. “Κανονικά εκδίδεται ένταλμα κράτησης εάν κάποιος δεν παρουσιαστεί... Αυτή είναι η κανονική διαδικασία στην Ισπανία, το Βέλγιο ή τη Γερμανία”, τόνισε ο Λεσμές, διευκρινίζοντας ότι “σήμερα ξενικά η διαδικασία της δίκης δεν ολοκληρώνεται”

Η εισαγγελία ζητά προφυλάκιση για τα 9 πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε από τη δικαστή του δικαστηρίου ειδικού σκοπού την προφυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου και άλλων 8 πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης και την καταβολή εγγύησης για τον πρώην “υπουργό” Βίλα, που είχε παραιτηθεί μια ημέρα πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.  

Τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής προπηλακίστηκαν τόσο κατά την άφιξή τους στο σταθμό των τρένων της Βαρκελώνης όσο και σε αυτόν της Μαδρίτης από λίγους συγκεντρωμένους που με σημαίες της Ισπανίας ζητούσαν την φυλάκιση του Πουιζδεμόντ, αποκαλώντας τους προδότες και πως η Καταλωνία είναι Ισπανία. Στη Μαδρίτη ανάμεσα στην επιτροπή.. υποδοχής των πρώην μελών του καταλανικού κοινοβουλίου συμμετείχε και η νεοναζιστική οργάνωση Κοινωνική Κατοικία, που ανέβασε και βίντεο των προπηλακισμών στην ιστοσελίδα της. Τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής συνοδεύτηκαν από αστυνομικούς.

Σε μικρή απόσταση από τις εισόδους των δύο δικαστηρίων βρέθηκαν και λίγα άτομα με ισπανικής σημαίες που αποκαλούσαν όσους προσήλθαν για να καταθέσουν “πραξικοπηματίες”, “γουρούνια”, “πούστηδες”, “προδότες”, “δειλοί”, "σήμερα σας προστατεύει η αστυνομία” και “γιοί πουτάνας”, ζητώντας την άμεση φυλάκισή τους.

.. και αλληλεγγύη στους Καταλανούς ηγέτες

Έξω από το ειδικό δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί επίσης μέλη του πρώην καταλανικού κοινοβουλίου, βουλευτές και γερουσιαστές και ηγετικά στελέχη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών ισπανικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων του Unidos Podemos και των ενωτικών ψηφοδελτίων, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του καταλανικού Podem Φατσίν. Τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και στο δικαστήριο ειδικού σκοπού ακούστηκαν τα κοινά συνθήματα αλληλεγγύης στα καταλανικά και τα ισπανικά: “Δεν είστε μόνοι σας”, “Δεν φοβόμαστε”, και “Ελευθερία, ελευθερία”. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε έξω από το δικαστήριο ειδικού σκοπού και ο πρώην διοικητής της Αστυνομίας της Καταλωνίας Σολέρ. 

Συγκεντρώσεις στην Καταλωνία

Η ΑΝC, η μεγαλύτερη καταλανική κοινωνική οργάνωση με τουλάχιστον 85 χιλιάδες μέλη, κάλεσε για σήμερα το βράδυ στις 20.00 ώρα Ελλάδος συγκέντρωση έξω από τη βουλή της Καταλωνίας και άλλες συγκεντρώσεις έξω από τα δημαρχεία των μεγάλων καταλανικών πόλεων και τις πρωτεύουσες των επαρχιών υπέρ της νομιμοποίησης του προέδρου Πουιζδεμόντ, της κυβέρνησης και της βουλής της Καταλωνίας “που παύθηκαν από τη Μαδρίτη”. Η ANC είχε καλέσει για μια στάση εργασίας στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η εκλογή νέου προέδρου ακυρώνει την εφαρμογή του άρθρου 155...

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης της Καταλωνία Μιγιό τόνισε ότι η εφαρμογή του άρθρου 155 θα ολοκληρωθεί όταν το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλωνίας εκλέξει το νέο πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι ακόμη και εάν η νέα πλειοψηφία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας “όλα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο”.

... με συνταγματική βούλα από το... Γενικό Επιτελείο

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αλεχάνδρε, από τις σελίδες της δεξιάς εφημερίδας ABC προειδοποίησε πως η κρίση στην Καταλωνία αποτελεί τη “μεγαλύτερη πρόκληση” της ισπανικής δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι οι Ισπανοί, μεταξύ των οποίων και οι στρατιωτικοί ξέρουν να υπερασπιστούν την χώρα και το σύνταγμα.

Σε άρθρο του με αφορμή την “Ημέρα των Πεσόντων για την Πατρίδα” ο Αλεχάνδρε υπενθύμισε ότι την ημέρα της ορκωμοσίας του μπροστά στον βασιλιά ως αρχηγού των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι “ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το σύνταγμα ως βασικό κανόνα του κράτους” και των “η ιστορία αποδεικνύει” ότι οι πολίτες και οι ένοπλες δυνάμεις “ξέρουν να υπερασπιστούν το Έθνος¨. “ Να μην αμφιβάλλει κανείς. Είμαστε μονίμως προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε, όταν μας ζητηθεί, όπως τόνισε η υπουργός μας [ Αμύνης], με την απαιτούμενη ευθύνη, με τη λογική, το νόμο και την αγάπη για την χώρα μας”, κατέληξε ο Αρχηγός των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η αναφορά του Αλεχάνδρε στο θέμα της Καταλωνίας επανέφερε τις ανησυχίες ότι η υπουργός Αμύνης και τμήμα της στρατιωτικής ηγεσίας ασχολούνται με ένα εσωτερικό θέμα της πολιτικής ζωής της χώρας που εκπίπτει των αρμοδιοτήτων των επαγγελματικών κατά τα άλλα ενόπλων δυνάμεων της σημερινής Ισπανίας. 

Η βάση του Podem με Ιγκλέσιας και Κολάου

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει και το τοπίο στην ενωτική καταλανική Αριστερά, μετά την απόφαση του Podemos να εκφραστεί δημοκρατικά η βάση του Podem για τις συμμαχίες που θα κάνει ενόψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο Φατσίν δεν είναι ο γενικός γραμματέας του Podemos στην Καταλωνία, αλλά ένας πολιτικός με δική του ατζέντα”, τόνισαν μέλη της ηγεσίας του Podemos εκφράζοντας παράλληλα τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υψηλή συμμετοχή των μελών του Podem στο εσωτερικό δημοψήφισμα για τη συνεργασία με την ενωτική Αριστερά της Κολάου και του Ντομένεντς, αφού μέσα σε ένα 24ωρό είχαν ψηφίσει 7.600 από τα 28.776 ενεργά μέλη, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών φθάνει τα 56.957 άτομα. Το γεγονός ότι έχει ψηφίσει ήδη σχεδόν το 20% των ενεργών μελών, που νομιμοποιεί την απόφαση της εσωτερικής διαδικασίας, αποτέλεσε πλήγμα για τον Φατσίν, ο οποίος έχει απορρίψει την ιδέα του εσωτερικού δημοψηφίσματος, παρομοιάζοντας την πολιτική του Podemos και του Ιγκλέσιας με αυτή του Ραχόι, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στη βάση του Podem. Στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του Φατσίν είχαν ψηφίσει 6.927 άτομα και για τη συμμετοχή του Podem στην ημέρα της “κινητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου” είχαν ψηφίσει 7.614 μέλη. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ψηφίσει το 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Podem και πως η μεγάλη πλειοψηφία αφορά τα ενεργά μέλη του κόμματος, αυτά που δηλαδή έχουν συμμετάσχει πάνω από μια φορά στις διαδικτυακές διαδικασίες του Podemos το τελευταίο έτος, αποδεικνύει για το Podemos ότι η βάση του Podem ζητά τη συνεργασία με την υπόλοιπη καταλανική Αριστερά και όχι περιπετειώδεις συμμαχίες με τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Φατσίν. Η παρέμβαση του Ιγκλέσιας, αλλά και των Ετσενίκε και Ερεχόν, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των ¨Αντικαπιταλιστών” του Podemos για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, επιτάχυνε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το σενάριο των πολιτικών συμμαχιών της ενωτικής Αριστεράς και του Podem στην Καταλωνία. Για τη διεύθυνση του Podemos o Φατσίν είναι εκτός κόμματος, αφού αποφάσισε με μονόπλευρο τρόπο να διαπραγματευθεί κοινές υποψηφιότητες με τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και δεν αποδέχθηκε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτών, της αντίστοιχης Κεντρικής Επιτροπής, για τη διεξαγωγή του εσωτερικού δημοψηφίσματος. Η εσωτερική ψηφοφορία στο Podem ξεκίνησε την Τετάρτη στις 10.00 ώρα Ισπανίας και θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου.  

21 σκοτσέζοι βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

Ομάδα 21 βουλευτών του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας SNP ζήτησαν από το τοπικό κοινοβούλιο της Σκοτίας να αναγνωρίσει την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλωνίας, πιέζοντας στην πράξη την ηγέτη των εθνικιστών να στηρίξει ανοικτά τους Καταλανούς εθνικιστές.

Βέλγος πρωθυπουργός: Απόλυτη σιγή για την... Καταλωνία

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μισέλ ζήτησε από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησής του να μην κάνουν ούτε μια δήλωση που να αφορά το θέμα της Καταλωνίας, για να αποφύγει τις προσπάθειες του εθνικιστικού N-VA, που συμμετέχει στην κυβέρνησή του, να εκμεταλλευτεί το θέμα της Καταλωνίας να δρομολογήσει εσωτερική κρίση στο Βέλγιο.

Ο Μισέλ εκτιμά εδώ και μήνες ότι η υπόθεση της Καταλωνίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο και να ναρκοθετήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του, ανησυχίες που αυξήθηκαν από την ημέρα της άφιξης του πρώην προέδρου της Καταλωνίας στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL