Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Αντίστροφη μέτρηση προφυλακίσεων; Νυκτερινές κλητεύσεις για "υπουργούς" του Πουιζδεμόντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίστροφη μέτρηση προφυλακίσεων; Νυκτερινές κλητεύσεις για "υπουργούς" του Πουιζδεμόντ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι “υπουργοί” του Πουιζδεμόντ επιστρέφουν από τις Βρυξέλλες στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσουν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης τους δικαστές του δικαστηρίου ειδικού σκοπού (Audiencia Nacional) και τις κατηγορίες για εξέγερση, στάση, υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλα αδικήματα γνωρίζοντας ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να κριθούν προφυλακιστέοι και χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης. Οι “υπουργοί” Εσωτερικών Φορν και Εργασίας Μπάσα επέστρεψαν στις 24.00 ώρα Ελλάδος στη Βαρκελώνη για να μην χάσουν... το υποχρεωτικό ραντεβού τους με τις εισαγγελικές αρχές την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι “υπουργοί” θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

Ο Πουιζδεμόντ προς το παρόν θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα, γιατί όπως δήλωσε στη συνέντευξή Τύπου θέλει “να δρα ελεύθερος και με ησυχία στις Βρυξέλλες, την καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών” και ότι θα επιστρέψει όταν θα έχει “εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη”. Το πρόβλημα για τον Πουιζδεμόντ είναι ότι εάν δεν παρουσιαστεί στο δικαστήριο ειδικού σκοπού αυτό μπορεί να εκδώσει ένταλμα για την κράτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα 13 μέλη της πρώην κυβέρνησής του που κλήθηκαν και αυτά από το δικαστήριο ειδικού σκοπού. Η εισαγγελία στοχεύει να ζητήσει την φυλάκιση του Πουιζδεμόντ και των άλλων 13 μελών της πρώην κυβέρνησής του για να αποκλείσει την πιθανότητα φυγής, δεδομένου ότι προβλέπονται 30ετείς ποινές για τα αδικήματα που πιθανώς θα κατηγορηθούν μετά την ακρόασή τους.

Ο Πουιζδεμόντ στη νέα ιστοσελίδα του ως πρόεδρος της Καταλωνίας συμπλήρωσε την λέξη “εξόριστος”, αφού η προηγούμενη ιστοσελίδα του έπεσε... θύμα του άρθρου 155. Η νέα ιστοσελίδα president.exill,eu αντικατέστησε την προηγούμενη president.cat, που έκλεισε από τις ισπανικές αρχές, μαζί με την ιστοσελίδα της τοπικής κυβέρνησης govern.cat.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Πουιζδεμόντ Ευρωπαίος πολίτης

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μισέλ διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ότι ο Πουιζδεμόντ έφθασε στο Βέλγιο χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησής του μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στη ζώνη της Σενγκέν εκτιμώντας ότι οι Βρυξέλλες αποτελούν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. “Θα του συμπεριφερθούμε όπως σε κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη”, συμπλήρωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έχει ¨τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις... όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες”. Ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί τον πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανίας και πως η κυβέρνησή του διατηρεί κανονικά τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ισπανία.

Νυκτερινές υπερωρίες για... κλητεύσεις

Το σίγουρο πάντως είναι ότι στην Ισπανία οι δικαστικοί κλητήρες θα κάνουν αρκετές νυκτερινές υπερωρίες.

Αυτή τη στιγμή, στις 22.44 [23.44 ώρα Ελλάδος] ήρθαν σπίτι μου να μου ανακοινώσουν την κλήτευση για το δικαστήριο για την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 9.00. Κράτος δικαίου...”, έγραψε ειρωνικά στο Twitter ο πρώην “υπουργός” Ρουλ.

Ο πρώην “υπουργός” Επιχειρήσεων και Γνώσης Βίγια τόνισε σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Καταλωνίας ότι θα παραστεί την Πέμπτη στο δικαστήριο ειδικού σκοπού “για να υπερασπίσω την εντιμότητα των πράξεών μου”.

Στο δικαστήριο ειδικού σκοπού θα παρουσιαστούν επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας Χουνκουέρας, οι πρώην “υπουργοί” Ρομένα και Μουντό, ενώ η πρόεδρος της καταλανικής βουλής Φορκαδέλ και η πρώτη γραμματέας της τοπικής βουλής Σιμό θα παρουσιαστούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πρόεδρος της καταλανικής βουλής εκτιμά ότι οι κατηγορίες που πρότεινε ο Γενικός Εισαγγελέας Μάθα εναντίον της ίδιας και των οκτώ μελών του προεδρείου της καταλανικής βουλής και της τοπικής κυβέρνησης “είναι γενικά κατά του κινήματος της ανεξαρτησίας” και ότι προσπαθούν “να ποινικοποιήσουν“ το κίνημα της ανεξαρτησίας και να εισαγάγουν την έννοια της βίας “που δεν ασκήθηκε”, γιατί “η βία που ασκήθηκε την 1η Οκτωβρίου δεν ασκήθηκε από την πλευρά των πολιτών”. “Μας θέλουν στην φυλακή για αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που αντιπροσωπεύουμε”, συμπλήρωσε η Φορκαδέλ, υπενθυμίζοντας ότι η κατηγορία της εξέγερσης – ανταρσίας “προβλέπει την χρήση βίας” και ότι σε αντίθεση με αυτά που γράφει ο Γενικός Εισαγγελέας δεν υπάρχουν αποδείξεις βίας “ούτε από την κοινωνία ούτε από τους θεσμούς της Καταλωνίας”. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτά από την άλλη πλευρά” μπροστά στην πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί “μια δίκαιη δίκη, βασισμένη στην αμεροληψία και την ανεξαρτησία και το διαχωρισμό των εξουσιών”, κατέληξε η ίδια.

Ενημέρωση ισπανικής κυβέρνησης σε πρεσβευτές και πρόξενους

Υψηλόβαθμα στελέχη του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών συγκέντρωσαν τους πρεσβευτές των ξένων χωρών που βρίσκονται στη Μαδρίτη και τους προξένους των προξενείων της Βαρκελώνης για τους παρουσιάσουν τις θέσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλωνία και την εφαρμογή του άρθρου 155. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε επίσης το κλείσιμο των τεσσάρων πολιτικών αντιπροσωπειών της καταλανικής κυβέρνησης σε τρίτες χώρες, στην Αυστρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Ο Ραχόι καταργεί αυτοδιοικητικά όργανα και υπηρεσίες

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει τα αυτοδιοικητικά γραφεία και τις υπηρεσίες που εξαρτιόνται από την προεδρία και την αντιπροεδρία της καταλανικής κυβέρνησης, την κατάργηση υψηλόβαθμων αξιωμάτων και των αξιωματούχων τους, όπως του διευθυντή του Ιδρύματος Μελετών της Αυτοδιακυβέρνησης, των τοπικών εκπροσώπων της καταλανικής κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα της Αντιπροεδρίας της καταλανικής κυβέρνησης.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να αποψιλώσει τους καταλανικούς θεσμούς από υπηρεσίες που πιστεύεται ότι εργάστηκαν ενεργά υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως φάνηκε επίσης από την κατάργηση της Γραμματείας για την Ανάπτυξη της Αυτοδιακυβέρνησης, το Γραφείο Βελτίωσης των Θεσμών της Αυτοδιακυβέρνησης και την Διατομεακή Επιτροπή για την Αυτοδιακυβέρνηση, που ιδρύθηκε το 2016. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλωνία Μιγιό διευκρίνισε ότι τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου γιατί “όλες οι ιδέες είναι νόμιμες, αρκεί να σέβονται το σύνταγμα”. Ο Μιγιό απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας με απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή, που θα επαναφέρει το αίτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Ο στρατός του Πουιζδεμόντ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα ισχυρίζεται στη μήνυση για εξέγερση – ανταρσία που κατέθεσε ότι με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ο Πουιζδεμόντ και η τοπική κυβέρνηση ήθελαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του “ενόπλου σώματος” της Αστυνομίας της Καταλωνίας για να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή της “εναντίον όσων ήθελαν το σεβασμό του συντάγματος στην Καταλωνία”. Ο Μάθα ισχυρίζεται επίσης ότι ο Πουιζδεμόντ σχεδίαζε να ιδρύσει έναν καταλανικό... στρατό.

Το CUP περιμένει από τις Βρυξέλλες... προεδρικά διατάγματα

Το CUP πάντως από την πλευρά του άσκησε κριτική για τις πρωτοβουλίες της καταλανικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν είχε προχωρήσει την ιδέα να δημιουργήσει δομές της καταλανικής δημοκρατίας και ότι “ο πρόεδρος της δημοκρατίας Πουιζδεμόντ” και η κυβέρνησή του θα πρέπει να εκδώσουν τα πρώτα “προεδρικά διατάγματα” για να δρομολογηθεί “η οικοδόμηση της Δημοκρατίας της Καταλωνίας”. Το CUP εκθείασε ως “αξιοπρεπή” τη συνέντευξη Τύπου του Πουιζδεμόντ στις Βρυξέλλες και υπερθεμάτισε των καταγγελιών του ότι στην Καταλωνία η ακροδεξιά δρα σε καθεστώς “ατιμωρησίας” από τις δικαστικές αρχές.

Δημοσκόπηση: Οι “αποσχιστές” με απόλυτη πλειοψηφία και τα “ναι” κερδίζουν τα “όχι”

Υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσεται το 48,7% των Καταλανών, κατά 7,6% σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου, ενώ το “όχι στην ανεξαρτησία” υποχώρησε στο 42,6% με πτώση 5,8% αντιστοίχως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών Κοινής Γνώμης της Καταλωνίας CEO. Σημειώνεται ότι το “ναι” στην ανεξαρτησία δεν κέρδισε ποτέ από τον Ιούνιο του 2016 το “όχι” στις δημοσκοπήσεις του CEO. Υπέρ της σχέση της Καταλωνίας με την Ισπανία όπως ήταν πριν από την εφαρμογή του άρθρου 155 τάσσεται το 27,4%, με πτώση 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ αυτοί που είναι υπέρ της ομοσπονδιοποίησης παραμένουν στο 21,9%.

To JxSi, που συμμετέχει το PDeCAT και το ERC, μαζί με το CUP θα αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Καταλωνίας, ελέγχοντας από 68 έως 72 βουλευτές, εκλέγοντας δηλαδή του ίδιους ή το πολύ τέσσερις λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC φαίνεται να αυξάνει τη δύναμή του από 1 έως τρεις βουλευτές, για να μετατραπεί στο μεγαλύτερο κόμμα εναντίον της ανεξαρτησίας. Με τη δυναμική των αντιμέτωπων μετώπων – μπλοκ τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα έπαιρναν 45,9% και αυτά κατά της ανεξαρτησίας 50,9%.

Ανοδική πορεία φαίνεται ότι σημειώνει και το ενωτικό σχήμα της καταλανικής Αριστεράς Catalunya Si Que Es Pot, που θα μπορούσε να εκλέξει από 12 έως 14 βουλευτές, από τους 11 που είχε μέχρι σήμερα. Το αριστερό CUP φαίνεται να αποτελεί το μόνο κόμμα που σίγουρα θα έχανε έδρες.

Ιγκλέσιας: Μετά τις εκλογές συνομιλίες με ERC και PSC

Ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του έδειξε τις διάθεσή του για συνομιλίες με την Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC εκτιμώντας ότι “ίσως θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερα μια λύση εάν οι προοδευτικές δυνάμεις της Καταλωνίας καταλήγαμε σε μια συμφωνία”, καθιστώντας σαφές ότι το Podemos, του Unidos Podemos και η ενωτική Αριστερά της Καταλωνίας Catalunya en Comù δεν θα στηρίζει ούτε το Λαϊκό Κόμμα της Καταλωνίας ούτε τους Πολίτες στην επόμενη βουλή, χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα “ακροδεξιά”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ιγκλέσιας άσκησε δριμύτατη κριτική στον ηγέτη των σοσιαλιστών Σάντσεθ. “Κάποιοι χρησιμοποιούν την λέξη πολυεθνικότητα [για τους λαούς της Ισπανίας] για να κερδίσουν τις προκριματικές εκλογές, εμείς την πιστεύουμε... Ο Σάντσθε είπε ότι ο προτιμώμενος συνεργάτης του ήταν το Podemos, αλλά είναι ο Ραχόι. Είπε ότι θα έδιωχνε το Ραχόι από το πρωθυπουργό μέγαρο και τώρα τον οχυρώνει”. Ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της Μπεσκάνσα με τους “Αντικαπιταλιστές” υπερασπίστηκε την ενότητα του Podemos, εκτιμώντας ότι έχει επιδείξει υποδειγματική συνέπεια για το θέμα της Καταλωψνίας και όχι μόνο και πως οι εσωτερικές συζητήσεις δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω “όπου θα πρέπει να εμφανιζόμαστε σαν γροθιά”.

Πιέσεις για αποχώρηση Φατσίν από το Podem

O γραμματέας του τοπικού Podem της Καταλωνίας Φατσίν κατηγόρησε τον ηγέτη του Podemos Ιγκλέσιας ότι ενεργεί όπως ο Ραχόι και ότι προχωρά σε ¨μια απαράδεκτη παρέμβαση” στα εσωτερικά του Podem. O Φατσίν απέρριψε τις εσωτερικές εκλογές στο Podem για να αποφασίσουν τα μέλη εάν θα συνεργαστούν στις εκλογές με το ενωτικό σχήμα της Αριστεράς Catalunya En Comù, όπως αποφάσισε την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτών του Podemos, η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή. Το Podemos ζήτησε από τα 56.795 μέλη του στην Καταλωνία να ψηφίσουν από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου εάν δέχονται ή όχι “τη συμμετοχή στις εκλογές με το σχήμα Catalunya En Comù και τις αδελφές πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν ούτε την ανεξαρτησία ούτε την εφαρμογή του άρθρου 155”. Ο Φατσίν, που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Κολάου, και ορισμένα στελέχη του Podem υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συνομιλήσουν και με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση των εκλογικών συμμαχιών, χωρίς να αποκλείουν όπως φαίνεται οπαδούς της ανεξαρτησίας, γεγονός που οδήγησε το Podemos και τον ίδιο τον Ιγκλέσιας να παρέμβουν. Ο Φατσίν ζήτησε η στήριξη του ηγετικού οργάνου του Podem.

Τουλάχιστον τέσσερις γενικοί γραμματείς περιφερειακών οργανώσεων του Podemos εξέφρασαν δημοσίως τις αμφιβολίες τους για τις πολιτικές δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα του Podem με το κόμμα ζητώντας του να αποχωρήσει. Τέσσερις γενικοί γραμματείς περιφερειακών οργανώσεων δημοσίευσαν σχόλια που υποστηρίζουν ότι ο Φατσίν έχει “τη δική του πολιτική ατζέντα” που τον θέτει εκτός Podemos.

Σημειώνεται επίσης ότι δύο ηγετικά στελέχη των “Αντικαπιταλιστών” του Podemos, η γενική γραμματέας του Podemos Ανδαλουσίας και πρώην ευρωβουλευτής και ο δήμαρχος του Κάθιθ, αποστασιοποιήθηκαν από την ανακοίνωση των “Αντικαπιταλιστών” που αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Καταλωνίας,

ERC: Πλατύ μέτωπο για να σαρώσουμε στις εκλογές

Η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC δεν φαίνεται διατεθειμένη να επαναλάβει την εκλογή εμπειρία της κοινής καθόδου με το PDeCAT στη λίστα JxSi, στοιχηματίζοντας στην ενότητα των οπαδών της Δημοκρατίας της Καταλωνίας σε ένα ευρύτερο μέτωπο που να αυξάνει τη συναίνεση πέρα από το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, γιατί η καταστολή προβληματίζει πολύ κόσμο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Σαμπριά στο δημόσιο ραδιόφωνο της Καταλωνίας, παρόλο που δεν προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημιουργία του νέου ενωτικού σχήματος.

Η μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση της Καταλωνίας ANC πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο όλων των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των φυλακισμένων προέδρων της ANC και της Ompium Cultural Σάντσεθ και Κουισάρτ.

Οι “υπουργοί” της καταλανικής κυβέρνησης που δεν ακολούθησαν τον Πουιζδεμόντ στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν μαι άτυπη συνεδρίασης στο κοινοβούλιο της Καταλωνίας υπό την προεδρία του πρώην αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης Χουνκουέρας, προσπαθώντας να στείλουν ένα μήνυμα ομαλότητας στους οπαδούς τους.

Το CUP θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις εκλογές αυτόνομα ή σε συνασπισμό, ενώ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Πουιζδεμόντ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι “στηρίζει τον πρόεδρο”, παρόλο που δεν είπε τι θα κάνει στις 22 Δεκεμβρίου, την επομένη των αυτοδοικητικών εκλογών.

Αριστερά Βάσκων: Αναγνώριση ανεξαρτησία της Καταλωνίας από τη βασκική βουλή

Το ΕΗ Bildu, το κόμμα της Αριστεράς της Χώρας των Βάσκων, θα ζητήσει από το τοπικό κοινοβούλιο να ψηφίσει στις 16 Νοεμβρίου υπέρ της αναγνώρισης της “Δημοκρατίας της Καταλωνίας”, επισπεύδοντας στην πράξη τόσο τη συζήτηση όσο και την ψηφοφορία στο επίμαχο θέμα που είχε καθοριστεί αρχικά για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπήρχε ομοφωνία στο προεδρείο της τοπικής βουλής.

Ο ισπανικός εθνικισμός

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την εφαρμογή του άρθρου 155 αντέδρασαν στη συνέντευξη Τύπου του Πουιζδεμόντ στις Βρυξέλλες με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Καταλωνίας Γκαρθία Αλμπριόλ να τον χαρακτηρίζει “ψεύτη”, “ξεδιάντροπο” και ότι “προσβάλει του Καταλανούς για να προκληθούν συγκρούσεις στους δρόμους”. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις 19.00 ώρα Ελλάδος για να εξεταστούν θέματα που αφορούν τις εκλογές στην Καταλωνία.

Ο επικεφαλής των Πολιτών Ριβέρα σχολίασε ότι “'έφυγαν επιχειρήσεις, έφυγαν καταθέσεις, μας έφυγε και ο πρόεδρος. Η ανεξαρτησία είναι τρέλα”.

O δήμος της Βαρκελώνης υπέρ του τραυματία από σφαίρα καουτσούκ

Ο δήμος της Βαρκελώνης αποφάσισε να παραστεί στο κατηγορητήριο της δίκης υπέρ του ατόμου που υπέστη σοβαρή μείωση της όρασής του από την σφαίρα από καουτσούκ που δέχθηκε από αστυνομικό την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου. Ο δήμος της Βαρκελώνης άνοιξε μάλιστα γραφείο συγκέντρωσης των καταγγελιών, των μαρτυριών, αλλά και βοήθειας στους τραυματίες από την εθνική αστυνομία και τη Γκουάρδια Θιβίλ.

Την ίδια στιγμή η Γκουάρθια Θιβίλ μπήκε σε τουλάχιστον έξι αστυνομικά τμήματα της Αστυνομίας της Καταλωνίας αναζητώντας στοιχεία για τη στάση των αστυνομικών της κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL