Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C19.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.5°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.3°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.0°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C16.8°C
0 BF 64%
Η Ευρωδεξιά δεν θέλει δημοσιοποίηση των σκανδάλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρωδεξιά δεν θέλει δημοσιοποίηση των σκανδάλων

Την προστασία των καταγγελτών που δρουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος ψήφισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίνοντας σχετική έκθεση. Η εν λόγω έκθεση υπογραμμίζει την καταλυτική σημασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και εν γένει σκανδάλων που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από τα προσωπικά κίνητρα που τους ωθούν στην καταγγελία.

"Δίνουμε μια μάχη εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο προς αυτόν τον σκοπό, όμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και σθεναρή αντίσταση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει κάποια στιγμή, όμως, η προστασία των ανθρώπων αυτών να μπει πάνω από τα συμφέροντα των εταιρειών", σημείωσε χθες ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. προσπάθησαν να δημιουργήσουν εμπόδια κατά τη διαδικασία σύνταξης και ψήφισης της έκθεσης, καταθέτοντας σειρά τροπολογιών που είχαν ως σκοπό να πλήξουν τις προβλέψεις αμεσότητας και διαφάνειας που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα του κειμένου που ψηφίστηκε.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο στο να αποτρέψουν τη διευκόλυνση για καταγγελία απευθείας στον Τύπο, προφανώς για να μη λαμβάνουν δημόσια έκταση τα σκάνδαλα που ολοένα και πιο συχνά αποκαλύπτονται. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΕΛΚ συνέπλευσαν πλήρως με τις απαιτήσεις των λόμπυ μεγάλων εταιρειών που μάχονται να διατηρούν στην αφάνεια παράνομες επιχειρηματικές τακτικές, που συχνά αποτελούν ποινικά αδικήματα (δωροδοκίες, απάτες, υπεξαιρέσεις, κατάχρηση εξουσίας) και σίγουρα είναι επιζήμιες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για το δημόσιο συμφέρον και τον ίδιο τον πολίτη κατ' ουσίαν, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Θετική χαρακτήρισε την απόφαση για ενίσχυση της προστασίας των whistleblowers ο Δ. Παπαδημούλης, εκφράζοντας όμως τη δυσαρέσκειά του για την καταψήφιση της έκθεσης από τους ευρωβουλευτές της ΕΛΚ και της Ν.Δ. "Ελπίζω στην Ελλάδα να το συζητήσουμε και να μας εξηγήσουν γιατί δεν το ψήφισαν", σημείωσε.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη για παροχή προστασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, μέσω ενός μηχανισμού εσωτερικής αναφοράς στον χώρο εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς φορείς , αν αυτός δεν αποφέρει αποτέλεσμα. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Αρχής και επιμέρους εθνικών τμημάτων, που θα λειτουργούν ως συλλέκτες πληροφοριών από μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, θα παρακολουθούν την εξέλιξη κάθε υπόθεσης και θα παρέχουν -όπου κρίνεται αναγκαίο- νομική, οικονομική, ηθική και ψυχολογική στήριξη σε αυτούς που προβαίνουν σε καταγγελίες και μπαίνουν στο στόχαστρο αυτών που βλάπτονται από τις αποκαλύψεις.

Στη μνήμη της Γκαλιζία

Την Τετάρτη, ευρωβουλευτές -ανάμεσά τους και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- οργάνωσαν συμβολική διαμαρτυρία, σφυρίζοντας μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο με σφυρίχτρες, στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία, που δολοφονήθηκε έχοντας αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς. Διεθνή έρευνα με συμμετοχή και της Europol ζήτησαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

Τον Ιανουάριο του 2018, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μεγάλη εκδήλωση, με τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και των δημοσιογράφων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις με κίνδυνο της ζωής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL