Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Βέλγιο: Ο Πουιζδεμόντ αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της... εξόριστης και της επόμενης καταλανικής κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέλγιο: Ο Πουιζδεμόντ αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της... εξόριστης και της επόμενης καταλανικής κυβέρνησης

“Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος” και στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα ξανακερδίσουμε την πρόκληση - πλειοψηφία και θέλουμε να την σεβαστούν, τόνισε ο Πουιζδεμόντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, κάνοντας κατανοητό ότι στην Ισπανία δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα.

O Πουιζδεμόντ επανέλαβε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του στήριξαν το διάλογο και τη διαμεσολάβηση για να εισπράξουν τη βία στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και την ατιμωρησία όσων άσκησαν τη βία και τώρα τις διώξεις από τις ισπανικές δικαστικές αρχές. Για τον Πουιζδεμόντ οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πουιζδεμόντ έθεσε τέσσερις άξονες για την πολιτική της “νόμιμης καταλανικής κυβέρνησης”, αποφεύγοντας την άμεση σύγκρουση με την ισπανική κυβέρνηση διαμέσου μιας πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155, καλώντας στην πράξη την ανυπακοή για να μην διαλυθούν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί της Καταλωνίας. Ο Πουιζδεμόντ ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να σεβαστει το αποτέλεσμα των εκλογών, φιλοδοξώντας στην ουσία να κερδίσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη καταλανική βουλή. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας κατήγγειλε τη βία στην Καταλωνία και την ακροδεξιά, ζητώντας από τους Καταλανούς ενότητα και ειρήνη, προειδοποιώντας το Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλιστές και τους Πολίτες να μην καταστρέψουν τους καταλανικούς θεσμούς.

Ο Πουιζδεμόντ τόνισε ότι ομόφωνα η κυβέρνησή του αποφάσισε την προηγούεμη Παρασκευή τη μετάβαση των μισών μελών της στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τον αγώνα τους και ζήτησε από όσους παρέμειναν στην Καταλωνία να εργαστούν ειρηνικά για να αποτρέψουν τη διάλυση των καταλανικών θεσμών. 

Για τον διάσημο Καταλανό συνθέτη, τραγουδιστή, ακτιβιστή και βουλευτής του JxSi Λουίς Γιάτς ο Πουιζδεμόντ και τα πέντε μέλη της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο αποτελούν την εξόριστη καταλανική κυβέρνηση.

Το... άσυλο του Πουιζδεμόντ

Το γεγονός ότι το αίτημα ευρωπαϊκής έκδοσης του Πουιζδεμόντ στην Ισπανία θα πρέπει να την εκδώσει ένα δικαστήριο που δεν έχει προηγούμενο στο ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, η Audiencia Nacional που αντικατέστησε μετά τη δικτατορία του Φράνκο το αντίστοιχο Ειδικό Δικαστήριο, ίσως περιπλέξει νομικά την κατάσταση, γιατί η βελγική δικαιοσύνη θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. Από τη στιγμή που ο Πουιζδεμόντ έφθασε στις Βρυξέλλες λίγο πριν ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου της Καταλωνίας για εξέγερση, στάση, υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλες κατηγορίες και ζητήσει από τον Πουιζδεμόντ να καταθέσει στο δικαστήριο ειδικού σκοπού, εάν του το ζητήσει, διευκολύνει την υπεράσπιση του Πουιζδεμόντ. Ο Μάθα φαίνεται ότι είχε ως στόχο την προφυλάκιση του Πουιζδεμόντ χωρίς εγγύηση, όπως συνέβη και με τους προέδρους των δύο μεγάλων καταλανικών κοινωνικών οργανώσεων Σάντσεθ και Κουισάρτ. Το Βέλγιο πάντως στο παρελθόν είχε αρνηθεί την έκδοση στην Ισπανία πιθανών μελών της ΕΤΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άδειασε τον... Γενικό Εισαγγελέα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά την ομόφωνη απόφαση των πέντε μελών του, αποφάσισε την Τρίτη να απαγγείλει την κατηγορία της συνωμοσίας για εξέγερση, απορρίπτοντας την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας Μάθα που ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στάση, υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και άλλες κατηγορίες εναντίον των μελών του προεδρείου της καταλανικής βουλής.

Για το Ανώτατο Δικαστήριο η πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής βουλής “συνωμότησαν”, αλλά αυτη η συνωμοσία τους δεν ξεπέρασε 'την προκατασκευαστική φάση”, γεγονός που επιβάλλει να τους απαγγελθεί η κατηγορία της συνωμοσία για εξέγερση – ανταρσία και όχι η ίδια η εξέγερση – ανταρσία. Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι θα διεξάγει δική του έρευνα.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Καταλά θεωρεί ότι εάν ο Πουιζδεμόντ ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο “το αίτημα θα διαρκέσει μισή ώρα”, γιατί “είναι σαν να ζητάω το Βραβείο Νόμπελ, μπορώ να το ζητήσω, αλλά δεν θα μου το δώσουν”. Ο Καταλά εκθείασε τις μηνύσεις που έχει καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα εναντίον των αποσχιστών και κατήγγειλε ότι ο Φλαμανδός δικηγόρος του Πουιζδεμόντ στις Βρυξέλλες Μπεκάερτ είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν μέλη της ΕΤΑ, παραβλέποντας ότι είναι ειδικευμένος σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ευρωπαϊκού ασύλου και απελάσεων, αφού είχε ζητήσει άσυλο και για τέσσερα μέλη της ΕΤΑ χωρίς επιτυχία.

Η ιστοσελίδα της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας αποτελεί πλέον παρελθόν από το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες,

Η Πλατφόρμα Υπεράσπισης στην Ελευθερία της Ενημέρωσης PDLI ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Θόιδο να λάβει μέτρα εναντίον των επιθέσεων των νεοφασιστών σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τα γεγονότα της Καταλωνίας. Η PDLI ζήτησε την ταυτοποίηση των ατόμων που επιτέθηκαν στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλωνίας και σε δημοσιογράφους του την προηγούμενη Παρασκευή.

Προεκλογικός πόλεμος στην Καταλωνία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE και οι λαϊκιστές Πολίτες έχουν ξεκινήσει στην πράξη την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Καταλωνίας στις 21 Δεκεμβρίου με διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του Podemos και προσωπικά εναντίον του Ιγκλέσιας και της Κολάου, ζητώντας προβοκατόρικα από την Αριστερά να τοποθετηθεί εάν θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση των εθνικιστών Καταλανών, παρόλο που η ενωτική καταλανική Αριστερά είναι κατά τις ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Τα τρία κόμματα που στήριξαν την εφαρμογή του άρθρου 155, το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Πολίτες ετοιμάζουν ήδη τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ οι Καταλανοί εθνικιστές δεν φαίνεται να επαναλάβουν την εμπειρία του “μετώπου” JxSi με την αυτόνομη συμμετοχή του PDeCAT και ERC στις εκλογές. Το μικρό αριστερό κόμμα CUP θα κατεβεί μάλλον στις εκλογές παρόλο που καταγγέλλει ότι είναι... παράνομες.

Η ενωτική καταλανική Αριστερά

Το νέο ενωτικό κόμμα της καταλανικής Αριστεράς Catalunya En Comù θα κάνει το ντεμπούτο του στις εκλοφές με την Κολάου να προτείνει για επικεφαλής του Ντομένετς, που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comù της Καταλωνίας στην ισπανική βουλή. Στο Catalunya En Comù συμμετέχει η Πρωτοβουλία για την Καταλωνία – Πράσινοι ICV, η Ενωμένη Εναλλατική Αριστερά EUiA, που ανήκει στη Ενωμένη Αριστερά, και το Equo, ενώ δεν ανήκει το καταλανικό Podem, γεγονός που προκαλεί νέες αντιπαραθέσεις με το Podemos και τον Ιγκλέσιας και μεγάλο τμήμα των καταλανών του Podem να ζητούν την απομάκρυνση του τοπικού ηγέτη του Φατσίν και τη σύγκλιση του Podem με το ενωτικό σχήμα Catalunya En Comù. Οι τρεις βουλευτές του Podem στην καταλανική βουλή δεν έδειξαν τα ψηφοδέλτιά τους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, όπως έκαναν οι υπόλοιποι βουλευτές του ενωτικού Catalunya Si Que Es Pot, τροφοδοτώντας την ανυπόστατη σπέκουλα ότι μπορεί να είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Ιγκλέσιας, o Ερεχόν και άλλα ηγετικά στελέχη του Podemos κατέστησαν σαφές ότι ο συνομιλητής του Podemos στην Καταλωνία είναι το ενωτικό σχήμα Catalunya En Comù, ενώ πολλά ηγετικά στελέχη του Podem άρχισαν να συνεργάζονται στενά με το Catalunya En Comù. Μέσα στις επόμενο διάστημα κια με δημοκρατικές διαδικασίες θα καθοριστεί και το τελικό σχήμα του Catalunya En Comù με την πιθανή διάλυση και του Podem και τη συμμετοχή του στο ενωτικό σχήμα που οδηγείται στην ενοποίηση και τη διάλυση των παλιών σχημάτων. Βασικός στόχος του Catalunya En Comù φαίνεται ότι θα είναι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει την πλειοψηφία της καταλανικής και ισπανικής κοινωνίας. Το Catalunya En Comù θα αποτελέσει πιθανόν τη δύναμη που θα καθορίσει τις ισορροπίες στη νέα καταλανική βουλή, εάν οι εθνικιστές χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Πυρομανείς σοσιαλιστές

Ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE ζήτησε την παραίτηση των βουλευτών των εθνικιστικών καταλανικών κομμάτων από την ισπανική βουλή και τη γερουσία για να είναι “συνεπείς” με την ανακήρυξη της “Δημοκρατίας της Καταλωνίας¨. “Περιμένουμε την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Καταλωνίας από το Βασίλειο της Ισπανίας... Όταν μας ζητήσει η κυβέρνηση της Καταλωνίας να επιστρέψουμε σπίτι μας θα το κάνουμε”, απάντησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ERC Ταρδά, καθιστώντας σαφές ότι οι Καταλανοί εθνικιστές θα συνεχίζουν τη μάχη τους μέσα από τους ισπανικούς θεσμούς.

Με τη σκληρή γραμμή Ραχόι τάχθηκε και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμμα της Καταλωνίας PSC Ιθέτα υποστηρίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει όσους υποστήριζαν την ανεξαρτησία ότι παραβιάζουν τους νόμους για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, “Πρέπει να συνηθίσουμε ότι οι κρατικές εξουσίες ασκούν με ανεξαρτησία το έργο τους”, συμπλήρωσε ο Ιθέτα αναφορικά με τις αναμενόμενες διώξεις του Πουιζδεμόντ, των μελών της κυβέρνησής του και του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου. Στο μεγάλο δήμο της Ταράσα οι σοσιαλιστές και το δεξιό καταλανικό εθνικιστικό PDeCAT αποφάσισαν ένα... συναινετικό διαζύγιο, εξαιτίας των διαφορών τους στα καταλανικά θέματα και την εφαρμογή του άρθρου 155, ενώ ο σοσιαλιστής δήμαρχος είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα του εάν στηρίξει το άρθρο 155.

Ιδιαίτερα επιθετικός εναντίον του Πουιζδεμόντ ήταν ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Γκέρα, το πρώην δεξί χέρι του Γκονθάλεθ, που χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης “αποτυχημένο” και ότι “έχει το σύπλεγμα του Δαλάι Λάμα¨.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL