Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ζοάν Κοσκουμπλίελα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ενωτικής Αριστεράς στη καταλανική βουλή: / "Να σταματήσουμε τους πυρομανείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Κοσκουμπλίελα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ενωτικής Αριστεράς στη καταλανική βουλή: / "Να σταματήσουμε τους πυρομανείς"

“Η Καταλωνία και η Ισπανία ξέρουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 155, αλλά δεν ξέρουν πώς θα βγουν από αυτό, όπως δεν ξέρουν τι θα συμβεί με τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η καταλανική και ισπανική Αριστερά με το CSQEP, το En Comù Podem και το Unidos Podemos αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε τους πυρομανείς, να δημιουργήσουμε γέφυρες διαλόγου και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις απαντώντας στις ανησυχίες, τους φόβους και τον διχασμό της καταλανικής και ισπανικής κοινωνίας με τη δημοκρατία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων” τόνισε στην “Αυγή” ο Ζοάν Κοσκουμπλίελα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ενωτικής Αριστεράς Catalunya Si Que Es Pot στη Βουλή της Καταλωνίας, που υπήρξε σχεδόν μια 15ετία γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. στη Βαρκελώνη, του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, για να εκλεγεί λίγο αργότερα βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV.

* Ο Ραχόι θα εφαρμόσει το άρθρο 155 και ο Πουτζντεμόν θα προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας;

Βρισκόμαστε μπροστά μια κατάσταση πλήρους μπλοκαρίσματος του διαλόγου, με την απειλή του Ραχόι ότι θα επιβάλει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θέτοντας σε αναστολή αρμοδιότητες των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας, που θα τις αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η Ενωτική Αριστερά της Καταλωνίας στην τοπική Βουλή Catalunya Si Que Es Pot, το En Comù Podem στην εθνική Βουλή και το νέο κόμμα του σχηματίζεται Catalunya En Comù, που συνεργαζόμαστε σε εθνικό επίπεδο με το Unidos Podemos, δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, γιατί υποστηρίζουμε περισσότερο την ανάγκη ομοσπονδιοποίησης της χώρας μας.

Πάντα όμως υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του λαού της Καταλωνίας και των άλλων λαών της Ισπανίας να αποφασίζουν το μέλλον τους και για τον λόγο αυτόν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις στην Καταλωνίας, που θα γίνει σεβαστό από όλους. Την 1η Οκτωβρίου είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Καταλωνίας που πήγε να ψηφίσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα πραγματικό δημοψήφισμα με τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να είχε.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν υπάρχει μια πλειοψηφική κοινωνική βάση υπέρ της ανεξαρτησίας και πάνω απ’ όλα δεν υπάρχει διεθνής στήριξη. Είναι φανερό ότι δεν οδηγούμαστε πουθενά. Η καταλανική κυβέρνηση πολλές φορές προχώρησε σε μια απότομη κούρσα προς τα μπροστά, που έχει οδυνηρές συνέπειες. Δημιουργήθηκε μια σημαντική ρήξη στην κοινωνία της Καταλωνίας, που είναι πλουραλιστική, με διαφοροποιήσεις και έχει πολλά χαρακτηριστικά μετοίκων.

Στο οικονομικό επίπεδο καταγράφονται αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο εξαιτίας της απόφασης πολλών εταιρειών να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλωνίας, αλλά κυρίως από τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας.

* Οι δύο κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες;

Ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Καταλωνία και την Ισπανία είναι το Λαϊκό Κόμμα, ο Ραχόι και η κυβέρνησή του, γιατί εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια αρνούνται να αναγνωρίσουν τα αιτήματα της Καταλωνίας τροφοδοτώντας εκστρατείες εναντίον του Καταστατικού της Καταλωνίας, αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στις προτάσεις που έγιναν στην ισπανική Βουλή. Επανειλημμένα το Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια, όπως το En Comù Podem, πρότειναν στη Βουλή της Μαδρίτης ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις. Μπροστά σε όλες αυτές τις αρνήσεις οι δυνάμεις που ελέγχουν το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλωνίας προχώρησαν με απαράδεκτες για τη δημοκρατία διαδικασίες στην ψήφιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και σε έναν νόμο για την εφαρμογή της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, γνωρίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των πολιτών. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης και η κυβέρνηση της Καταλωνίας το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να οδηγήσουν σε ρήξεις την κοινωνία μας αυξάνοντας διαρκώς τις ανησυχίες, την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί μπροστά σε αυτές τις ανησυχίες.

* Τι κάνει η καταλανική Αριστερά;

Αρνηθήκαμε να μπούμε στην αντιπαραθετική λογική των μπλόκων, του ενός μπλοκ εναντίον του άλλου μπλοκ, των καλών και των κακών, των εμείς και αυτοί, γιατί αυτή η λογική δεν οδηγεί πουθενά, εάν δεν οδηγεί στην καταστροφή και το χάος. Προσπαθήσαμε να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις για να χτίσουμε γέφυρες διαλόγου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ίσως σε μια πλεονεκτική θέση, γιατί ένα μεγάλο τμήμα της καταλανικής και ένα σημαντικό τμήμα της ισπανικής κοινής γνώμης κατανοεί ότι οι προτάσεις μας είναι οι μόνες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε λύσεις και έξοδο από την κρίση.

Η πρόταση για μια συμφωνία αυξάνει τη συναίνεση και έχει διαρκώς περισσότερη κοινωνική στήριξη. Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, ενώ σήμερα βλέπει ποιες είναι οι προκλήσεις και αρχίζει να φοβάται την έλλειψη διαλόγου. Διαρκώς περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε γέφυρες. Αυτό ίσως δεν γίνεται άμεσα διακριτό όταν έχει δύο αντιπάλους που οδηγούνται σε μια συστημική ρήξη μεταξύ τους.

* Οι Σοσιαλιστές επέστρεψαν στην... αυλή του Ραχόι;

Τα πράγματα είναι σύνθετα, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC διαφοροποιείται σε σχέση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE σε αρκετά σημεία, στηρίζοντας για παράδειγμα το κίνημα για την απελευθέρωση των προέδρων των δύο μεγάλων καταλανικών συλλογικοτήτων, του Σάντσεθ της ANC και του Κουισάρτ της Omnium Cultural. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει παγιδευτεί στην πολιτική του Ραχόι και πιθανώς αυτό θα του δημιουργήσει και προβλήματα συναίνεσης, γιατί είναι προφανές ότι το Λαϊκό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει τα πάντα για να πάρει ψήφους στην υπόλοιπη Ισπανία εφαρμόζοντας μια ωμή πολιτική στην Καταλωνία.

Αυτή τη στιγμή το Unidos Podemos και ο Ιγκλέσιας έχουν μια πολύ γενναία στάση, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην έχει θετικές συνέπειες για τα ποσοστά του, αλλά εκτιμούμε ότι ακολουθούν μια πραγματική πολιτική για την χώρα και τους ανθρώπους της και όχι για μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτική που έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτή των Σοσιαλιστών.

Παρ’ όλο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδέχθηκε την πολιτική του Ραχόι, την ίδια στιγμή απέρριψε τις ακρότητες των Πολιτών. Θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί και να περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Ο Ιγκλέσιας εκφράζει τους πόθους της χώρας μας για ειρήνη και συμφιλίωση και αυτό γίνεται κάθε μέρα πιο κατανοητό απ’ όλους. Είναι προφανές ότι έχουμε ένα όραμα στο οποίο όλοι οι πολίτες και οι λαοί της Ισπανίας θα μπορούν να συμμετέχουν δημοκρατικά και ισότιμα στην ευημερία της χώρας.

* Η καταστολή τι ρόλο έπαιξε;

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης χρησιμοποίησε δραστικά μέτρα από τον Σεπτέμβριο συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης. Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις κάλπες του δημοψηφίσματος, μπροστά σε μια μαζική συμμετοχή του κόσμου που στήριξε εθελοντικά τη διοργάνωσή του, επέλεξε την εφαρμογή μιας ωμής και σκληρής βίας εναντίον ειρηνικών πολιτών.

Χάρις στα νέα κοινωνικά δίκτυα είδαμε αμέσως τι συνέβαινε την 1η Οκτωβρίου, πέρα από την προσωπική γνώμη του καθενός μας που τα ζήσαμε από κοντά. Η δημοσιοποίηση αυτής της ωμής καταστολής δημιούργησε μια τεράστια αρνητική εντύπωση στην καταλανική, ισπανική, ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη περιορίζοντας τα επιχειρήματα της ισπανικής κυβέρνησης.

* Το Σάββατο θα διοργανωθεί μια συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους δύο συλληφθέντες, την οποία στηρίζει και το συνδικάτο των Εργατικών Επιτροπών CC.OO., του οποίου ηγηθήκατε για πολά χρόνια στην Καταλωνία...

Οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO., όπως και πολλές άλλες από τις 70 οργανώσεις και συλλογικότητες που καλούν να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και να ζητήσουμε την άμεση αποφυλάκισή τους, δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Θα απαντήσουμε με τη δημοκρατία στις συλλήψεις και την καταστολή, απαιτώντας ένα πραγματικό δημοψήφισμα. Ζητάμε διαρκώς από όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτησία να έχουν τη διαύγεια να μην προσπαθούν να “καπελώσουν” τους χώρους κοινής έκφρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, γιατί κοστίζει πολύ και δεν οδηγεί πουθενά αποτελώντας μορφές πολιτικής που έχουν ξεπεραστεί εδώ και χρόνια.

Είναι μεγάλο λάθος να καλείς τον κόσμο σε μια ενωτική διαδήλωση και μετά να προσπαθείς να την “καπελώσεις” ή να καταφέρεσαι εναντίον τμημάτων που συμμετέχουν. Κι εσείς στην Ελλάδα ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, γιατί ανήκουμε σε μια Αριστερά ανοικτή και δημοκρατική που ξέρει να διαλογίζεται και όχι να επιβάλλεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL