Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τ.Μέι: Προς το συμφέρον όλων η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ.Μέι: Προς το συμφέρον όλων η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Την επιθυμία να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit εξέφρασε η πρωθυπουργός της κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.

Η Τ.Μέι, σημείωσε πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί "χέρι με χέρι" με την ΕΕ και όχι με "τμήματα" της ΕΕ.

Όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίζει ότι «οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες» προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις «έχοντας μπροστά τους λευκή κόλλα χαρτί». Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι «τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών».

Η ίδια παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν "σκληρές" αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. «Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας της η Τ.Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας "ισχυρός φίλος". Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.

Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι «με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε. Ήταν «μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως «αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας».

Παρ' όλ' αυτά, η αποχώρηση «δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών».

Επιπρόσθετα, η Τ.Μέι ζήτησε μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ακόμα, επαναλαμβάνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειo θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 εξήγησε ότι μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση της χώρας της με την ΕΕ "θα χρειαστεί χρόνο" μέχρι να επικυρωθεί.

Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο των δύο ετών η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της κατά την περίοδο που θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

«Δεν θέλω να φοβούνται οι εταίροι μας ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή ότι θα λάβουν λιγότερα για το υπόλοιπο του τρέχοντος προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να φύγουμε», σημείωσε η Μέι. Αυτό θα διασφαλίσει ότι καμία χώρα «δεν θα πληρώσει περισσότερα ούτε θα λάβει λιγότερα» για τον τρέχοντα προϋπολογισμό (2014-20).

Ο «λογαριασμός» που ζητά η ΕΕ από τη Βρετανία για την έξοδό της κυμαίνεται μεταξύ 60-100 δισ. δολαρίων και αποτελεί σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 20 δισ. ευρώ, όμως η Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL