Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Γέφυρα διαλόγου και εθνικής συνεννόησης από την ισπανική Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γέφυρα διαλόγου και εθνικής συνεννόησης από την ισπανική Αριστερά

Το Unidos Podemos κατέστησε εφικτό αυτό που δεν μπορεί να πετύχει ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και η κατασταλτική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος: τον δημοκρατικό διάλογο. Η συμμαχία της ισπανικής Αριστεράς έλαβε χθες το πράσινο φως από τα μεγάλα εθνικιστικά, δεξιά και αριστερά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων προκειμένου να διοργανώσει συνάντηση αιρετών εκπροσώπων του κοινοβουλίου και των αυτοδιοικητικών αρχών, με την παρουσία και των τοπικών αρχών της Καταλωνίας, με στόχο να βρεθεί μια συμφωνημένη από όλους πολιτική λύση που θα μπορέσει να οδηγήσει στη διοργάνωση ενός πραγματικού δημοψηφίσματος ώστε να εκφραστεί δημοκρατικά ο λαός της Καταλωνίας για το πού θέλει να ανήκει.

Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στοιχηματίζει στη διοργάνωση της συνάντησης αυτής μέσα στο Σαββατοκύριακο προσβλέποντας στην ουσιαστική συνέχιση του διαλόγου την... “επόμενη μέρα”, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου, μετά το τέλος της αντιπαράθεσης για το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας με την ψήφο του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο Ιγκλέσιας στήριξε την απόφαση της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου να παραχωρήσει υποδομές του δήμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με την προϋπόθεση να μην διωχθούν δημοτικοί υπάλληλοι και εμφανίζεται βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην Καταλωνία. “Από τις 2 Οκτωβρίου θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις και η πιο ορθή μάς φαίνεται η διοργάνωση ενός συμφωνημένου δημοψηφίσματος με εγγυήσεις”, τόνισε χθες ο Ιγκλέσιας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα πιέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Ραχόι το αμέσως επόμενο διάστημα.

“Θα σεβαστούμε τις στρατηγικές των Σοσιαλιστών”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας. Από την πλευρά του PSOE, εξετάζονται πλέον στα σοβαρά κοινές υποψηφιότητες με το Unidos Podemos ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατόν τον εκλογικό νόμο και να εκλέξουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών για την ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι.

Καταστολή... ψηφιακή και με πολιτικά

Οι πρώτοι τρεις Καταλανοί δήμαρχοι που κλήθηκαν σε ακρόαση από τις εισαγγελικές αρχές, κατηγορούμενοι για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, αρνήθηκαν να καταθέσουν, στην περίπτωση μάλιστα του ενός δεν του δόθηκε καν η ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, η Γκουάρδια Θιβίλ ζήτησε από 22 εταιρείες τηλεπικοινωνιών που διαχειρίζονται μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν κάθε πρόσβαση σε σελίδες υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ ο Καταλανός πρόεδρος Πουιχδεμόντ ζήτησε από τους Καταλανούς να επισκέπτονται σελίδες εκτός Ισπανίας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έφοδοι σε εταιρείες που ετοιμάζουν υλικό για το δημοψήφισμα, περνώντας από τις εφόδους σε τυπογραφεία και μέσα ενημέρωσης σε εταιρείες διανομής αλληλογραφίας και ταχυμεταφορών. Αυτή τη φορά οι έφοδοι, όπως στην εταιρεία Unipost, πραγματοποιούνται με τους αστυνομικούς - στρατονόμους της Γκουάρδια Θιβίλ ντυμένους με πολιτικά, προφανώς για να μην προκαλούν με τη στολή τους την καταλανική κοινή γνώμη και όχι μόνο.

Παράλληλα, η Γκουάρδια Θιβίλ ξεκίνησε έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου της Χιρόνα επί δημαρχίας Πουιχδεμόντ, του σημερινού προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε ακόμη τον έλεγχο των δημοσιονομικών της Καταλωνίας με απώτερο στόχο να κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης του δημοψηφίσματος, ενώ το Λαϊκό Κόμμα και οι “Πολίτες”, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη πολιτική τους, αρνήθηκαν την παρουσία του γενικού εισαγγελέα στη Βουλή της Μαδρίτης για να εξηγήσει τις κατηγορίες εναντίον των 712 δημάρχων της Καταλωνίας. Το αριστερό καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα CUP ζήτησε από τις τοπικές και δημοτικές αστυνομικές αρχές της Καταλωνίας να αγνοήσουν όλες τις διατάξεις και αποφάσεις των ισπανικών δικαστικών αρχών.

Οι Σοσιαλιστές μεταξύ Unidos Podemos και... Ραχόι

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά από πιέσεις αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πρόταση του Unidos Podemos, θεωρώντας ότι ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας μπορεί να περιορίσει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης του Ραχόι. Η τελευταία απειλεί να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που προβλέπει ότι, σε περίπτωση αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κεντρική και την τοπική κυβέρνηση για συνταγματικά θέματα, η κεντρική κυβέρνηση με απόφαση της Γερουσίας μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες και να αντικαταστήσει στην πράξη την τοπική κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές εκτιμούν όμως ότι ο διάλογος που προτείνει το Unidos Podemos και έγινε αποδεκτός από τα μεγάλα κόμματα της Καταλωνίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το μοντέλο αυτοδιοίκησης της Ισπανίας. Όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ναρμπόνα, το κόμμα της δεν θα αποδεχθεί ποτέ ακόμη και ένα συμφωνημένο δημοψήφισμα που μπορεί να σπάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ορισμένοι Σοσιαλιστές δεν κρύβουν μάλιστα την επιθυμία τους για την εφαρμογή του άρθρου 155 από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος η οποία έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία. Η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας, ERC, απέρριψε την πρόταση των Σοσιαλιστών, ενώ έχει αποδεχθεί εκείνη των Unidos Podemos.

“Κάναμε μια πρόταση που σεβόμαστε και κατανοούμε ότι δεν τους αρέσει, προτιμούν να βρίσκονται πιο κοντά στο Λαϊκό Κόμμα”, τόνισε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στην τακτική και τις αλλαγές θέσης των Σοσιαλιστών. Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ δεν έχουν συμφωνήσει για την ημερομηνία σύστασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το αυτοδιοικητικό μοντέλο αλλά συνεχίζουν τον σχετικό διάλογο.

Ο Σάντσεθ, που πιεζόμενος από τη δυναμική της ενωτικής πρωτοβουλίας του Unidos Podemos παρουσίασε την πρότασή του στην Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στον Ραχόι για να εξασφαλίσει την υποστήριξή του, εισπράττοντας μια πρώτη θετική απάντηση. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης επιθυμούσε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, αλλά κατανόησε ότι αυτό είναι αδύνατον. Το πρόβλημά του τώρα είναι πώς θα συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ενωτική πρόταση του Unidos Podemos, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν Σοσιαλιστές βουλευτές, δήμαρχοι και πρόεδροι και μέλη τοπικών κυβερνήσεων.

To Podem της Καταλωνίας, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από το Podemos και δεν συμμετέχει στο ενωτικό κόμμα της καταλανικής Αριστεράς, πραγματοποίησε εσωτερικό δημοψήφισμα, στο οποίο ψήφισαν 7.614 μέλη του. Τα δύο τρίτα, ή το 64%, τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής στην “κινητοποίηση” της 1η Οκτωβρίου, ενώ το 33% ψήφισε κατά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL